Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2023 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 13 maj och den 11 september 2024. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 23 juli respektive den 2 oktober 2024. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i taxonomiförordningen, på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 11 oktober 2024.

Rapportering enligt taxonomiförordningen (EU 2020/852) – Kapitalutgifter

Bolaget redovisar i taxonomirapporteringen kapitalutgifter, varav 33 % avser verksamheter som omfattas av taxonomin (tabellavsnitt A1+A2) och 67 % verksamheter som inte omfattas av taxonomin (tabellavsnitt B). De kapitalutgifter som har redovisats som miljömässigt hållbara (tabellavsnitt A1 – taxonomiförenliga) verksamheter uppgår till mindre belopp.

Av upplysningarna som lämnas i samband med taxonomirapporten framgår att kapitalutgifterna avser investeringar i immateriella och materiella anläggningstillgångar samt nyttjanderättstillgångar. Vidare framgår att kapitalutgifterna också omfattar företagsförvärv.

Bolaget har under året genomfört flera förvärv vilka redovisats i enlighet med IFRS 3 Rörelseförvärv. Av de upplysningar som presenterats framgår att immateriella tillgångar identifierade i samband med förvärv huvudsakligen avser kundavtal och licenser. Vidare framgår att goodwill som framkommit i samband med årets förvärv uppgår till väsentligt belopp.

Nämnden har i granskningen av taxonomirapporten konstaterat att förvärvad goodwill inkluderats i kapitalutgifter rapporterade i tabellavsnitt B, verksamheter som inte omfattas av taxonomin.

Rapportering enligt taxonomiförordningen (EU 2020/852) har preciserats i Kommissionens delegerade förordning (EU 2021/2178), där rapporteringskraven framgår i Bilaga 1.

Innehållet i den centrala resultatindikatorn för kapitalutgifter specificeras i Bilaga 1, punkt 1.1.2. Av punkt 1.1.2.1 framgår att nämnaren för kapitalutgiftsindikatorn ska inbegripa tillägg till materiella och immateriella tillgångar under det berörda räkenskapsåret. Nämnaren ska också inbegripa tillägg till materiella och immateriella tillgångar som härrör från rörelseförvärv. Vidare framgår att för icke-finansiella företag ska kapitalutgifterna inbegripa kostnader som redovisas under någon av kategorierna som preciseras i 1.1.2.1 punkterna a–f). Enligt punkt 1.1.2.1 b ska enbart tillägg av de immateriella tillgångar som redovisas enligt IAS 38 punkt 118 e i inkluderas i kapitalutgifterna enligt taxonomin, vilket inte omfattar goodwill.

Goodwill som förvärvats vid ett rörelseförvärv redovisas i enlighet med IFRS 3 Rörelseförvärv, och omfattas därmed inte av IAS 38 tillämpningsområde (IAS 38 punkt 2 a och 3 f). Goodwill ska därför enligt definitionen av kapitalutgifter, såsom den är preciserad i punkt 1.1.2.1 i Kommissionens delegerade förordning (EU 2021/2178), Bilaga 1, inte inkluderas i nämnaren för den centrala resultatindikatorn för kapitalutgifter (kapitalutgiftsindikatorn).

Vidare har Nämnden efterfrågat en avstämning mellan kapitalutgifter enligt taxonomirapporteringen och motsvarande kapitalutgifter så som de inkluderats i noterna till de finansiella rapporterna. Bolaget har vid framtagande av denna avstämning även identifierat övriga poster som felaktigt påverkat kapitalutgifterna för verksamheter som inte omfattas av taxonomin (tabellavsnitt B), vilka angivits med ett för högt belopp.

Nämndens uppfattning är att förvärvad goodwill respektive de övriga identifierade posterna inte ska ingå i kapitalutgiftsindikatorn enligt punkt 1.1.2.1 i Kommissionens delegerade förordning (EU 2021/2178), Bilaga 1. Det innebär att bolaget redovisat väsentligt för höga kapitalutgifter i taxonomirapporten avseende verksamheter som inte omfattas av taxonomin (tabellavsnitt B), liksom totala kapitalutgifter.

Detta påverkar också den relativa kapitalutgiftsindikatorn i procent för både verksamheter som omfattas respektive inte omfattas av taxonomin. Nämnden anser därför att den information som bolaget lämnar i taxonomirapporten avseende kapitalutgifter avviker från regelverket.

Beslut

Nämnden bedömer att den felaktiga informationen avseende kapitalutgifter för verksamheter som inte omfattas av taxonomin (tabellavsnitt B) är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18). Nämnden uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna kvantitativ information avseende kapitalutgifter i enlighet med taxonomiförordningen (EU 2020/852) och Kommissionens delegerade förordning (EU 2021/2178), Bilaga 1, punkt 1.1.2.1.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.