Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2023 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 4 juni och den 11 juli 2024. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 23 juni respektive den 26 augusti 2024. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 11 september 2024.

Segmentsredovisning (IFRS 8)

Bolagets segmentsupplysningar lämnas i not och omfattar tre segment. Koncerngemensamma funktioner och elimineringar redovisas i en övrig kategori.

Nämnden har tagit del av bolagets interna rapporter till bolagets högste verkställande beslutsfattare. Av dessa framgår att det förekommer omfattande inköp och försäljning mellan bolagens segment. Motsvarande information om transaktioner med andra rörelsesegment framgår dock inte av segmentsinformationen i not.

Enligt IFRS 8 punkt 23 b. skall upplysningar lämnas om intäkter från transaktioner med andra rörelsesegment i samma företag.

Nämnden erinrar också om att enligt IAS 34 punkt 16A g. ii. skall motsvarande information lämnas vid delårsrapportering.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen enligt IFRS 8 punkt 23 b. är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande delårsrapport per 30 september 2024 lämna den aktuella informationen.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.