Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2023 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 15 maj 2024. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 12 juni 2024. Baserat på den skriftliga korrespondensen bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 21 augusti 2024.

Information om geografiska områden – Intäkter (IFRS 8)

Bolaget lämnar i årsredovisningen 2023 upplysning om att bolagets intäkter fördelas på ett antal geografiska marknader, vilka utgörs av större geografiska områden och vissa enskilda länder. Det geografiska området Asien står för den största andelen av intäkterna, men det saknas upplysningar om vilka enskilda länder som de redovisade intäkterna kommer från.

Enligt IFRS 8 punkt 33 a) ska ett företag lämna geografisk information om intäkter i det land där företaget har sitt säte och i samtliga övriga länder från vilka företaget får intäkter. Av samma punkt framgår att länderna ska redovisas separat om intäkterna från ett enskilt land är väsentliga.

Bolaget har till Nämnden inkommit med en specifikation över hur intäkterna fördelar sig på de väsentligaste länderna inom respektive geografiskt område. Nämnden bedömer att bolaget har väsentliga intäkter från de enskilda länderna Indien och Kina, vilka redovisas inom det geografiska området Asien.

Nämndens uppfattning är att bolaget därmed ska lämna upplysning om dessa intäkter separat i årsredovisningen utifrån IFRS 8 punkt 33 a) och att den information som bolaget lämnar i årsredovisningen avseende intäkterna per geografiskt område inte uppfyller regelverket.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande information genom att redovisa intäkterna från de enskilt väsentliga länderna separat enligt IFRS 8 punkt 33 a).

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.