Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2023 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 29 maj 2024. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 23 augusti respektive den 26 augusti 2024. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 4 september 2024. Bolaget inkom med anledning av detta med ett svar den 4 september 2024 vilket har beaktats i nedanstående slutliga bedömning i tillämpliga delar.

Information om geografiska områden – Intäkter (IFRS 8)

Bolaget lämnar i årsredovisningen 2023 upplysning om att bolagets intäkter fördelas på olika geografiska marknader, vilka anges utgöras av större geografiska områden och Sverige. De geografiska områdena A och B står för de största andelarna av intäkterna, men Nämnden noterar att det saknas upplysningar om vilka enskilt väsentliga länder som de redovisade intäkterna kommer från.

Enligt IFRS 8 punkt 33 a) ska ett företag lämna geografisk information om intäkter i det land där företaget har sitt säte och i samtliga övriga länder från vilka företaget får intäkter. Av samma punkt framgår att länderna ska redovisas separat om intäkterna från ett enskilt land är väsentliga.

Bolaget har till Nämnden inkommit med en specifikation över hur intäkterna fördelar sig på de mest väsentliga länderna inom respektive geografiskt område. Nämnden bedömer att bolaget har väsentliga intäkter från fyra enskilda länder, vilka redovisats inom de geografiska områdena A och B.

Bolaget har i sitt svar framfört att upplysningar om intäkter från enskilda länder är känslig information ur konkurrenssynvinkel vilket är anledningen varför bolaget valt att inte lämna denna information. Nämnden konstaterar emellertid att IFRS 8 inte innehåller något undantag från att lämna konkurrenskänslig information. Det framgår även i Basis for Conclusions, BC 43–45, till standarden, där IASB redogör för skälen till sitt beslut att inte inkludera något sådant undantag.

Nämndens uppfattning är att bolaget ska lämna upplysning om dessa intäkter separat utifrån IFRS 8 punkt 33 a) och att den information som bolaget lämnat i årsredovisningen avseende intäkterna per geografiskt område avviker från regelverket.

Nämnden noterar att bolaget i sitt svar uppgivit att bolaget analyserat upplysningskraven i enlighet med bestämmelserna i IFRS 8 mer i detalj och kommer utveckla upplysningarna i notapparaten i årsredovisningen 2024.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande information genom att redovisa intäkter från enskilt väsentliga länder separat enligt IFRS 8 punkt 33 a).

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.