Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2023 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 28 maj 2024. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 20 juni 2024. Baserat på den skriftliga korrespondensen i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 13 augusti 2024.

Information om större kunder – IFRS 8

Bolaget lämnar upplysningar om koncernens intäkter i not. Av förvaltningsberättelse och annan notinformation framgår att bolagets intäkter till stor del består av intäkter genom avtal med en kund. Nämnden har dock noterat att bolaget inte lämnar de upplysningar som krävs om större kunder enligt IFRS 8.

Enligt IFRS 8, punkt 34 ska ett företag lämna information om i vilken mån det har större kunder. Av samma punkt framgår att om intäkterna från en kund utgör tio procent eller mer av intäkterna ska upplysning lämnas om detta tillsammans med de sammanlagda intäkterna från varje sådan kund. I bolagets årsredovisning för 2023 saknas denna information.

Av bolagets svar till Nämnden framgår att bolaget under räkenskapsåret 2023 haft två kunder där intäkterna överstigit tio procent av de totala intäkterna. Nämnden anser att bolaget ska lämna upplysning om förekomsten av större kunder samt även upplysa om de sammanlagda intäkterna från varje sådan kund utifrån upplysningskravet i IFRS 8 punkt 34. Nämnden anser därmed att de upplysningar som lämnats i årsredovisningen 2023 inte uppfyller regelverket.

Nämnden noterar att bolaget i sitt svar angivit att de kommer att införa denna upplysning i nästkommande årsredovisning.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna kompletterande information om större kunder i enlighet med IFRS 8 punkt 34.