Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2023 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 22 april 2024. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 17 maj 2024. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 13 juni 2024. Bolaget inkom med anledning av detta med ett svar den 25 juni 2024. Nämnden har därefter översänt en andra avstämningsskrivelse den 4 juli 2024, vilken bolaget också har getts möjlighet att kommentera.

Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan.

Väsentliga bedömningar – IAS 1

Bolaget har i Q4 2022 fått ett villkorat marknadsgodkännande av EMA (European Medicines Agency) för ett patenterat läkemedel. Baserat på det villkorade marknadsgodkännandet har bolaget från Q4 2022 börjat aktivera utgifter hänförliga till detta läkemedel. Av not framgår att bolaget från denna tidpunkt kommer att varje kvartal göra en bedömning av om företaget fortsätter att uppfylla kriterierna för aktivering enligt IAS 38.57.

Bolaget har i moderbolaget redovisat en uppskrivning av immateriella tillgångar (patent) hänförligt till det aktuella läkemedlet, enligt 4 kap. 6 § ÅRL, baserat på en extern värdering.

Bolaget har i svar till Nämnden beskrivit de villkor som EMA uppställt för ett slutligt godkännande av det aktuella läkemedlet.

Bolaget lämnar i not till koncernens finansiella rapporter upplysningar om bedömningar och uppskattningar som kan leda till ett resultat som kräver en väsentlig justering av tillgångar och skulder under framtida perioder. I denna not lämnas inga upplysningar om de bedömningar som gjorts avseende påbörjad aktivering av utvecklingsutgifter och uppskrivning av patent i förhållande till eventuella osäkerhetsfaktorer som kan föreligga relaterade till de villkor som uppställts av EMA och eventuella osäkerhetsfaktorer kring ett slutligt godkännande.

Bolaget lämnar i not upplysningar om bolagets bedömning avseende förutsättningar för aktivering av utvecklingsutgifter relaterade till det villkorade godkännandet av läkemedlet, men inga vidare upplysningar om de bedömningar företagsledningen gjort avseende innebörden, omfattningen eller tidsaspekter för de villkor som EMA ställt upp för ett slutligt godkännande.

Nämndens bedömning

Bolagets aktivering av utvecklingsutgifter i koncernredovisningen, liksom uppskrivning av patent i moderbolaget, resulterar i väsentliga belopp. Båda posterna baseras på bedömningar relaterade till uppfyllande av villkor för ett slutligt godkännande från EMA.

Bolaget har i svar till Nämnden framfört att det, enligt bolagets bedömning, inte föreligger någon betydande risk för väsentlig justering av redovisade värden under det kommande räkenskapsåret. Bolaget anger i stället att det bedömer risken för att villkoren inte skall uppfyllas som ”remote”. Bolagets bedömning baseras på utfallet i den första testomgången, liksom hittills framkomna resultat i den andra testomgången.

Enligt IAS 1.122 skall ett företag upplysa om de bedömningar, förutom sådana som innefattar uppskattningar (se IAS 1.125), som företagsledningen har gjort när de tillämpat företagets redovisningsprinciper och som har den mest betydande effekten på de redovisade beloppen i de finansiella rapporterna.

Enligt IAS 1.17 c. skall ett företag lämna ytterligare upplysningar för att göra det möjligt för användare att förstå inverkan av vissa händelser och förhållanden på företagets finansiella ställning och finansiella resultat.

Nämndens bedömning är att bolaget skall lämna upplysningar om förhållanden och villkor avseende EMAs godkännande, rörande exempelvis innebörden, omfattningen eller tidsaspekter för de villkor som EMA ställt upp och de bedömningar bolaget gjort avseende att möta villkoren och eventuella relaterade osäkerhetsfaktorer enligt IAS 1.122 och IAS 1.17 c.

Enligt Nämndens uppfattning borde ovanstående upplysningar ha lämnats i årsredovisningen för 2023. I avsaknad därav anser Nämnden att informationen i stället skall lämnas i delårsrapport per den 30 september 2024.

Beslut

Nämnden bedömer att den utelämnade informationen enligt IAS 1.122 och IAS 1.17 c. är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § andra stycket i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande delårsrapport per 30 september 2024 lämna den aktuella informationen.

Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.