Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2021 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 23 maj och 16 augusti 2022. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 27 juni respektive 9 september 2022. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 26 september 2022.
1. Närståendetransaktioner – upplysningar om villkor – IAS 24
Bolaget redovisar finansiella anläggningstillgångar uppgående till 40.962 tkr. Av not 13 framgår att posten består av långfristiga fordringar 38.834 tkr. Posten finansiella anläggningstillgångar har i svar till Nämnden specificerats och består till väsentlig del av en långfristig fordran på närstående bolag, uppgående till 37.000 tkr.
I redovisningsprinciper avsnitt ”Närståendetransaktioner” redogör bolaget för den finansiella fordran och dess uppkomst.
Av årsredovisningar för 2021 för bolaget och för det närstående bolaget framgår att bolagen har samma styrelseordförande. Bolagets VD och koncernchef är tillika styrelseledamot i det närstående bolaget.
Enligt IAS 24 punkt 18 skall upplysningar lämnas om utestående mellanhavanden med närstående part avseende mellanhavandets storlek, dessas villkor och uppgifter om garantier. Enligt Nämndens bedömning saknas samlade väsentliga uppgifter om villkor avseende transaktionsbeloppen, räntevillkor, amorteringsvillkor och eventuella säkerheter.
Nämnden har noterat att upplysningar om utlåning till Närstående enligt IAS 34 punkt 15B j, även saknas i delårsrapport per 30 juni 2022.
Beslut
Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen avseende transaktioner med det närstående bolaget är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiell rapport, lämna den aktuella informationen enligt IAS 24 punkt 18.
2. Kassaflödesanalys – indirekt metod – IAS 7
Nämnden noterar att bolaget som startpunkt för kassaflödesanalysen anger ett ”Resultat efter finansiella poster” uppgående till 7.723 tkr. Detta resultat framgår inte av koncernens resultaträkning, där i stället anges ett ”Resultat efter finansiella poster” på -38.510 tkr. Bolaget har i svar till Nämnden förklarat att beloppet i kassaflödesanalysen är ett justerat resultat efter finansiella poster, där resultat efter finansiella poster i den kvarvarande verksamheten summerats med årets resultat från den avyttrade verksamheten.
Bolaget upprättar kassaflödesanalysen med tillämpning av den indirekta metoden enligt IAS 7 punkt 18. Av punkt 18 b framgår att vid tillämpning av den indirekta metoden justeras resultatet för transaktioner som inte medför in- och utbetalningar. Enligt Nämndens uppfattning skall resultatet före justeringar framgå direkt av resultaträkningen. Eventuella justeringsposter mellan resultaträkning och ”resultatet” skall förklaras i not.
Beslut
Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen avseende avstämning mellan resultatet från resultaträkningens ”resultat efter finansiella poster” till ”resultat efter finansiella poster” i kassaflödesanalysen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiell rapport, lämna den aktuella informationen enligt IAS 7 punkt 18.
3. Upplysningar om väsentliga förhållanden – IAS 1
Bolaget redovisar bland omsättningstillgångar ”Klientmedel” om 29,9 mkr, vilket utgör 36 % av bolagets tillgångar exklusive likvida medel. Motsvarande belopp redovisas som ”Klientmedelsskuld” bland kortfristiga skulder.
Bolaget uppger att klientmedel finns i den verksamhet som bedrivs i ett av koncernens dotterbolag. I förvaltningsberättelsen anges att dotterbolaget är ett dotterbolag till ett annat av bolagets dotterbolag som är direktägt av bolaget, men finns inte upptaget i den not som specificerar andelar i koncernföretag. Det saknas också beskrivning av dotterbolagets verksamhet i årsredovisningens övriga delar.
Bolaget har i svar till Nämnden redovisat att verksamheten i dotterbolaget omsatt 4 mkr med ett rörelseresultat på ca -1 mkr. Bolagets totala omsättning under 2021 uppgick till 16,4 mkr varför omsättningen i dotterbolaget utgör en väsentlig del av årets omsättning. Verksamheten medför också som framgår ovan, väsentliga balansposter i form av klientmedel administrerade för kunders räkning.
Av IAS 1 punkt 112c framgår att de finansiella rapporterna i noter skall tillhandahålla information som inte lämnas på annan plats i de finansiella rapporterna, men som är relevant för förståelsen av någon av rapporterna.
Enligt Nämndens bedömning borde bolaget, för förståelse av de väsentliga balansposterna ”Klientmedel” respektive ”Klientmedelsskuld” liksom i upplysningar om bolagets intäkter, lämnat upplysningar om verksamheten i dotterbolaget, som resulterar i dessa poster med information om posternas karaktär och risker.
Beslut
Nämndens bedömning är att den utelämnade informationen avseende verksamheten i dotterbolaget och dess påverkan på resultaträkningen och balansposterna ”Klientmedel” respektive ”Klientmedelsskuld” är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna den aktuella informationen enligt IAS 1 punkt 112 c.
Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.