Nämnden för svensk redovisningstillsyn (”Nämnden”) har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s (”bolaget”) årsredovisning för 2020 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 23 april och 16 juni 2021. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 7 juni respektive den 7 juli 2021. Nämnden har också avseende viss informationsgivning tagit del av bolagets delårsrapport per 30 juni 2021. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket och årsredovisningslagen, på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 12 augusti 2021.
1. Intäkter per kategori (IFRS 15)
Enligt IFRS 15, punkt 114, skall ett företag dela upp intäkter från avtal med kunder i kategorier som beskriver karaktär, belopp, tidpunkt och osäkerhet beträffande intäkter och kassaflöden påverkas av ekonomiska faktorer. I årsredovisningen beskriver bolaget sin försäljning av olika produkter och deras användningsområden. Av beskrivningen framgår att massa till skriv- och tryckpapper (grafiska papper) strukturellt minskar medan massa till hygienprodukter (mjukpapper) och förpackningar har stark tillväxt. I bolagets riskanalys presenteras denna strukturella förändring som en risk.
Bolaget lämnar i not 1 upplysningar om intäkternas fördelning på massa, ved och biprodukter, samt en geografisk fördelning. Dock lämnas ingen information om intäkternas fördelning på kategorier utifrån användningsområden.
Mot bakgrund av den omfattande beskrivning och vikt som ges till intäkter från olika användare i årsredovisningens inledning avseende hur den framtida utvecklingen av intäkter och relaterade risker skiljer sig mellan kategorier av användare, borde enligt Nämndens bedömning denna information också vara relevant i de finansiella rapporterna med tillhörande notupplysningar utifrån IFRS 15 punkt 114, B 88 a) och B 89 c).
Nämnden betraktar den utelämnade informationen som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter per 30 september 2021, lämna kompletterande information enligt IFRS 15 punkt 114 avseende bolagets intäkter från kunder fördelade per användarkategori.
2. Intäkter per kategori – upplysningar i delårsrapporter (IAS 34)
Enligt IAS 34 punkt 16A l) skall upplysningar om intäkter från avtal med kunder som lämnas enligt punkterna 114–115 i IFRS 15 Intäkter från avtal med kunder även lämnas i bolagets delårsrapporter.
Bolaget lämnar i årsredovisningens not 1 upplysningar om intäkternas fördelning på massa, ved och biprodukter, samt en geografisk fördelning, Bolaget har i svar till Nämnden bekräftat att upplysningar om geografisk fördelning av intäkter motiveras av upplysningskraven i IFRS 15 punkt 114.
Nämnden saknar upplysningar om geografisk fördelning i bolagets delårsrapport per 30 juni 2021.
Nämnden betraktar den utelämnade informationen som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter per 30 september 2021, lämna kompletterande information enligt IAS 34 punkt 16 A avseende bolagets intäkter från kunder.
3. Varulager (IAS 2/IAS 34)
En genomgång av bolagets underlag för beräkning av lagervärde till anskaffningsvärde och nettoförsäljningsvärde visar på att en väsentlig del av färdigvarulager per 31 december 2020 är värderat till ett nettoförsäljningsvärde som understiger bolagets tillverkningskostnad. Nedskrivning av anskaffningsvärde till nettoförsäljningsvärde har i bokslutet gjorts med ca 22 mkr. Bolagets rörelseresultat uppgår till -42 mkr varför nedskrivning till nettoförsäljningsvärde 22 mkr utgör ett väsentligt belopp.
Av IAS 2 punkt 34 framgår att nedskrivning av varor i lager till nettoförsäljningsvärde skall redovisas som en kostnad i den period till vilken nedskrivningen hänför sig. Av IAS 2 punkt 36 e) framgår att upplysning skall lämnas om beloppet avseende eventuell nedskrivning av varulager som redovisats som en kostnad under perioden enligt punkt 34.
Punkt 36 f) anger att upplysning skall lämnas om beloppet avseende återföring av eventuell nedskrivning som redovisas som en minskning av kostnad under perioden. Av IAS 34 punkt 15 B a) framgår att information skall ges om betydande nedskrivning av varulager till nettoförsäljningsvärde och återföring härav.
Bolaget har i årsredovisning för 2020 respektive delårsrapport för första halvåret 2021, inte lämnat de upplysningar om väsentlig påverkan av nedskrivning av varulager, respektive återföring av nedskrivning av varulager som framgår av IAS 2 punkt 36 e) och f) respektive IAS 34 punkt 15 B a).
Nämnden betraktar den utelämnade informationen som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter per 30 september 2021, lämna kompletterande information enligt IAS 2 punkt 36 e) och f) respektive IAS 34 punkt 15 B a).
4. Fordringar på koncernbolag – moderbolaget (RFR 2/IAS 24)
Av not 12 framgår att moderbolaget redovisar andra långfristiga fordringar om 325 mkr, varav 283 mkr utgör fordringar på dotterbolag.
Enligt RFR 2 skall moderbolag i IFRS koncern följa IAS 24 där det i punkt 3 framgår att moderbolaget skall lämna upplysningar om relationer, transaktioner och utestående mellanhavanden med närstående, inklusive åtaganden.
Bolaget lämnar inga upplysningar om fordringar på koncernföretag i moderbolagets finansiella rapporter eller tillhörande noter.
Nämnden betraktar den utelämnade informationen som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter per 30 september 2021, lämna kompletterande information enligt RFR 2 och IAS 24 p 3.
5. Hållbarhetsrapportering (ÅRL)
Bolagets tryckta årsredovisning för 2020 inkluderar en Hållbarhetsrapport separat från förvaltningsberättelsen.
Bolaget har i förvaltningsberättelsen ingen hänvisning till annan plats där bolagets hållbarhetsrapport offentliggjorts skild från förvaltningsberättelsen, vilket enligt Nämnden är en avvikelse från 6 kap. 11 § årsredovisningslagen (ÅRL).
Av 6 kap. 12 § ÅRL framgår kraven på innehåll i bolagets hållbarhetsrapport. Där anges att för aspekterna/hållbarhetsfrågorna avseende:
Miljö
Sociala förhållanden och personal
Respekt för mänskliga rättigheter
Motverkande av korruption
skall för respektive hållbarhetsfråga anges:
vilken policy som företaget tillämpar relaterad till hållbarhetsfrågan,
en beskrivning av de granskningsförfaranden som genomförs baserade på respektive policy, och
resultat av granskningsförfarande.
Av 6 kap. 12 § ÅRL framgår vidare att i de fall bolaget valt att inte införa policy skall det tydligt ange skälen för det, med motivering.
Nämnden saknar, i den av bolaget definierade hållbarhetsrapporten, en redogörelse för vilken policy som företaget tillämpar relaterad till respektive hållbarhetsaspekt (a–d ovan) liksom en beskrivning av de granskningsförfaranden som genomförs med tydlig koppling till respektive policy, samt resultatet av granskningsförfarandet.
Nämnden har noterat att delar av den saknade informationen avseende policys återfinns i förvaltningsberättelsen inom ramen för bolagets Bolagsstyrningsrapport, men utanför bolagets hållbarhetsrapport.
Nämnden betraktar den i Hållbarhetsrapporten utelämnade informationen som en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar med att uppmana bolaget att i kommande årsredovisning för 2021 lämna kompletterande information enligt 6 kap. 11–12 §§ ÅRL.
Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.