Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") halvårsrapport för 2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 16 januari, 2 mars, 16 mars, samt 15 april 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 13 februari, 13 mars, 31 mars samt 28 april 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolagets har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 26 maj 2020.
Goodwill – känslighetsanalyser (IAS 36)
I halvårsrapporten per 30 juni 2019 uppgår immateriella tillgångar bestående av goodwill och varumärken till ca x Mkr. Vidare i årsredovisningen 2018 upplyser bolaget i känslighetsanalysen om att företagsledningen bedömer att inga rimliga förändringar i de viktiga antagandena leder till nedskrivningsbehov förutom i CGU [region] där mindre justeringar i nedskrivningsprövningen kommer innebära en nedskrivning i framtiden.
Enligt IAS 36, p 134 f, skall bolag lämna ytterligare upplysningar om en rimligt möjlig förändring i ett av de viktiga antaganden på vilket företagsledningen har baserat sitt fastställande av enhetens återvinningsvärde skulle innebära att enhetens redovisade värde skulle överstiga dess återvinningsvärde.
Bolaget har i sina svar till Nämnden angett att de viktigaste antagandena är WACC samt residualtillväxt. Det som bolaget har bedömt som rimligt möjliga förändringar motsvaras av en ökning av WACC med 0,40-enheter och en sänkning av residualtillväxten om 0,25 %-enheter vilka i sin tur inte leder till något nedskrivningsbehov. Nämnden anser sig inte ha fått grunden till bedömningen av de rimligt möjliga förändringarna och inte heller fått resonemangen kring bedömningen av osäkerhet i uppskattningar och bedömningar när bolaget använt sig av en så låg nivå.
Av bolaget svar framgår att en höjning av WACC med mer än 0,68 %-enheter samt en sänkning av residualtillväxten med mer än 0,85 %-enheter skulle lett till ett nedskrivningsbehov.
Mot bakgrunden av svaren bolaget inkommit med anser Nämnden att bolaget använt sig av en osedvanligt låg nivå av rimligt möjliga förändringar och att då dessa ligger så nära gränsen för nedskrivningsbehov anser Nämnden vidare att ytterligare upplysningar i enlighet med IAS 36, p 134 f, skulle ha lämnats.
Nämnden bedömer att den identifierade avvikelsen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar ärendet med en uppmaning till bolaget att i kommande årsredovisning tillämpa rimliga nivåer av förändringar av de viktigaste antagandena i känslighetsanalysen samt upplysa enligt IAS 36, p 134 f, om nedskrivningsbehov föreligger vid en rimligt möjlig förändring.
Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.