Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") årsredovisning för 2018/2019 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 16 januari, den 12 februari och den 21 februari 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 7 februari, den 21 februari respektive den 13 mars 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning i en avstämningsskrivelse den 25 mars 2020.
Värdering goodwill (IAS 36)
Av bolagets årsredovisning och kompletterande information som inkommit under vår granskning framgår att segment "X" uppvisar en väsentlig resultatförsämring från utfall räkenskapsåret 17/18 till utfall räkenskapsåret 18/19.
Av underlag för nedskrivningstest framgår att företagsledningen i detta test utgår från en väsentlig resultatförbättring i budget för 19/20 och fortsatt förbättring under prognosperioden. Av bolagets kvartalsrapport för kvartal 1, 19/20 framgår att segment "X" haft en fortsatt svag utveckling med en redovisad förlust i perioden om –x Mkr, att jämföra med budgeterat resultat +y Mkr för motsvarande period.
Vidare framgår av bolagets svar att indata till nedskrivningstestet bestämdes i maj 2019, uppdaterades i september och fastställdes i "början av oktober". Årsredovisningen är avgiven den x månad y 2019. Nämnden är av den uppfattningen att, beaktat bolagets bransch och normalt förekommande interna informationssystem, så var den kraftigt avvikande resultatutvecklingen 19/20 jämfört med budget, känd vid avgivande av årsredovisningen för 18/19.
IAS 36, punkt 134, anger de upplysningar som skall lämnas för kassagenererande enheter för vilken det redovisade värdet är betydande i jämförelse med företagets totala redovisade värde på goodwill. Redovisat värde på goodwill hänförlig till segment "X" uppgår till x Mkr vilket av Nämnden anses vara betydande i jämförelse med total goodwill, y Mkr.
Bolaget har i not x angivit de mest väsentliga antaganden på vilka företagsledningen har baserat sina kassaflödesprognoser till; omsättning, tillväxt, bruttomarginal och rörelsekostnader.
Av punkt 134 d) ii skall upplysningar lämnas i de fall antaganden i nedskrivningstestet skiljer sig från tidigare erfarenheter. Bolaget har enligt Nämnden i sina notupplysningar inte tydligt beskrivit hur antaganden om tillväxt i omsättning och rörelseresultat i segment "X" skiljer sig från tidigare erfarenheter i form av utfall 18/19. Det faktum att utvecklingen från 18/19 fortsatt under perioden fram till avgivande av årsredovisningen förstärker behovet att beskriva denna skillnad mot historiska erfarenheter.
I punkt 134 f) iii anges att om en rimlig möjlig förändring i ett viktigt antagande, på vilket företagsledningen har baserat sitt fastställande av återvinningsvärde, skulle innebära att redovisat värde överstiger dess återvinningsvärde, skall det belopp anges med vilket redovisat värdet måste ändras. Bolaget har upplyst om effekter av möjliga ändringar i antaganden för prognosperioden i form av en utebliven tillväxt i omsättning, försvagning av bruttomarginal och ökning av rörelsekostnader, varvid inget nedskrivningsbehov bedömts uppkomma vid något av dessa angivna förändringar. Bolaget har också redogjort för möjliga ändringar i antaganden efter prognosperioden i form av lägre tillväxt, samt för ändring av diskonteringsränta i DCF-beräkningen.
Mot bakgrund av hur antaganden i nyttjandevärdesberäkningen skiljer sig från utfall under senaste räkenskapsåret, liksom den fortsatta utvecklingen fram till avgivande av årsredovisningen framstår de av företagsledningen angivna rimligt möjliga förändringarna som alltför begränsade. Beaktat historisk utveckling och fortsatt utveckling efter bokslutsdagen skulle rimligt möjliga antaganden kunna omfatta väsentligt större förändringar än de som angivits av företagsledningen, exempelvis negativ tillväxt.
Nämnden anser mot bakgrund av ovanstående att bolaget inte lämnat tillräckliga upplysningar enligt IAS 36 punkt 134. Nämnden bedömer att den identifierade avvikelsen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande finansiella rapporter lämna kompletterande information.
Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.