Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s ("bolaget") årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 21 november 2019 och den 17 januari 2020. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 5 december 2019 respektive den 27 januari 2020. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan.
Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning en avstämningsskrivelse den 5 februari.
1. Redovisningsprinciper – upplysningar (IAS 1, IAS 8)
I enlighet med IAS 1 Utformning av finansiella rapporter p 117, skall ett företag upplysa om dess betydande redovisningsprinciper inbegripande den värderingsgrund som använts vid upprättandet av de finansiella rapporterna och de övriga redovisningsprinciper som är relevanta för en förståelse av de finansiella rapporterna.
Nämnden noterar att årsredovisningens beskrivning av "Moderbolagets redovisningsprinciper" saknar upplysningar om väsentliga skillnader mellan moderbolagets och koncernens redovisningsprinciper.
Vi noterar även att bolaget i årsredovisningen hänvisar till gamla redovisningsprinciper så som IAS 27 Koncernredovisning samt IAS 39 Finansiella Instrument. Detta medför svårigheter för läsare av de finansiella rapporterna att förstå enligt vilka redovisningsprinciper som bolaget har upprättat de finansiella rapporterna.
Bolaget tillämpar from 1/1 2018 de nya standarderna IFRS 9 Finansiella Instrument och IFRS 15 Intäkter från avtal med kunder. Enligt IAS 8 Redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt fel p 28, skall upplysning lämnas om när den första tillämpningen av en redovisningsstandard har en effekt på den aktuella perioden. Dessa upplysningar ska bl.a. inkludera standardens titel, i tillämpliga fall att byte har skett i enlighet med övergångsbestämmelserna samt karaktären på bytet av redovisningsprincip. Dessa upplysningar saknas avseende IFRS 9 och IFRS 15.
Nämnden bedömer sammantaget att bristerna i redovisningsprinciperna är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna upplysningar avseende nya tillämpade standarder för räkenskapsåret, att redovisningsprinciperna uppdateras utifrån nya tillämpade standarder samt att väsentliga skillnader mellan moderbolagets och koncernens redovisningsprinciper framgår. Av bolagets svar framgår att bolaget avser att göra en översyn inför årsredovisningen 2019 för att beakta nämndes frågeställningar med särskild tonvikt på redovisningsprinciperna.
2. Upplysningskrav innehav i intressebolag (IFRS 12)
Det framgår av årsredovisningen att bolaget har andelar i väsentliga intressebolag som värderas till verkligt värde enligt IFRS 9. Enligt IFRS 12 Upplysningar om andelar i andra företag skall bolag lämna upplysningar om karaktären, omfattningen och de finansiella effekterna av företagets andel i intresseföretag som är av väsentlig betydelse. Vidare skall upplysningar även lämnas för enskilt oväsentliga intresseföretag.
Bolaget hänvisar till att de väsentliga innehaven i intressebolagen redovisas till verkligt värde i enlighet med IFRS 9 och därmed inte skall tillämpa upplysningskraven i IFRS 12, eftersom upplysningskraven i IFRS 7 Finansiella instrument: Upplysningar gäller i dessa fall.
Nämndens bedömning är att det framgår av IFRS 12 punkt 6 d i, att bolag som värderar andel i intressebolag till verkligt värde, även ska lämna upplysningar enligt IFRS 12.
Nämnden bedömer att utelämnandet av upplysningskraven i enlighet med IFRS 12 är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna upplysningar avseende innehav i intressebolag i enlighet med IFRS 12.
3. Finansiella tillgångar och skulder – klassificering (IFRS 9)
Det framgår av årsredovisningen, i not x, att bolaget lämnar en specifikation av klassificering av finansiella tillgångar och skulder enligt kategorier utifrån IAS 39 Finansiella instrument: Redovisning och värdering, i stället för den klassificering som följer av IFRS 9.
I enlighet med IFRS 9 p 4.1 samt 4.2, som bolaget tillämpar fr o m 2018, skall finansiella tillgångar och skulder klassificeras utifrån följande kategorier: finansiella tillgångar värderade till upplupet anskaffningsvärde, finansiella tillgångar värderade till verkligt värde i övrigt totalresultat, finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultatet, finansiella skulder till upplupet anskaffningsvärde och finansiella skulder värderade till verkligt värde via resultatet.
Nämnden bedömer att de felaktiga upplysningarna är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och uppmanar bolaget att i kommande årsredovisning lämna upplysningar i enlighet med IFRS 9.
Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.