Nämnden för svensk redovisningstillsyn ("Nämnden") har granskat den finansiella informationen i Bolaget AB:s årsredovisning för 2018 och har med anledning av detta ställt frågor till bolaget den 26 augusti och den 3 oktober. Nämnden har tagit del av bolagets svar den 13 september respektive den 18 oktober. Baserat på den skriftliga korrespondensen och övrig kommunikation i ärendet bedömer Nämnden att bolaget i vissa avseenden avviker från tillämpliga bestämmelser i IFRS-regelverket på ett sätt som kan påverka bedömningen av den finansiella informationen. Nämndens bedömning och beslut i ärendet framgår nedan. Bolaget har getts möjlighet att kommentera Nämndens preliminära bedömning en avstämningsskrivelse den 14 november.
Goodwill – nedskrivningstest (IAS 36)
Bolaget motiverar en uthållig tillväxt i kassaflöden med 3 % efter prognosperioden (från 2024 och i evig tid) med att bolaget verkar på marknader där tillväxten bedöms högre än 3 % under denna period. Bolaget anger kunders prognoser, ekonomiska prognoser från banker samt branschanalyser, som externa källor som stödjer detta antagande.
Vi har tagit del av de externa underlag som bolaget inkommit med som stöd för sitt antagande. Vi konstaterar att absoluta merparten av dessa underlag avser en tidsperiod som i de flesta fall ryms inom bolagets prognosperiod (2019–2023) och till ingen, eller till en mycket begränsad del, kan anses omfatta perioder från 2024 och evig tid.
Av IAS 36, p 36, framgår att tillväxttakten efter prognosperioden ofta är konstant eller sjunkande. Av p 37 framgår att när förhållanden är gynnsamma är det sannolikt att konkurrenter kommer in på marknaden och begränsar tillväxten för företaget. Det är därför svårt för företag att överskrida den historiska genomsnittliga tillväxttakten över längre period för företagets produkter, bransch eller de länder där företaget är verksamt.
Mot den bakgrunden anser Nämnden att det tillväxtantagande som bolaget tillämpar för perioden efter prognosperioden avviker från regelverket. Avvikelsen får i detta fall ingen påverkan på värdering av goodwill, då nedskrivningstest visar att värderingen också klarar ett lägre tillväxtantagande. I ett annat marknadsläge skulle avvikelsen kunna få en väsentlig påverkan på bolagets värdering av goodwill.
Nämnden bedömer att den identifierade avvikelsen är en ringa överträdelse av regelverket enligt 13 § i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:18) och avslutar ärendet med att uppmana bolaget att i kommande årsredovisning ompröva antagandet om evig tillväxt i samband med nedskrivningsprövning.
Beträffande övriga frågeställningar som har förekommit i utredningen så har Nämnden inget ytterligare att anföra.