Denna RedR upphör att gälla den 1 januari 2022 enligt FAR N 2021:35.
Denna RedR är avsedd att tillämpas av företag som tillämpar BFNAR 2016:10 Årsredovisning i mindre företag (K2) eller BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3).
1 Inledning
1.1I aktiebolagslagen (2005:551), ABL, finns regler om fusion av helägt dotterbolag i 23 kap. 28–35 §§. Bestämmelserna om andra typer av absorption och kombinationer återfinns i 23 kap. 6–27 §§. En absorption innebär att ett företags tillgångar och skulder överförs till ett annat redan existerande företag varefter det upplöses utan något likvidationsförfarande.
1.2I denna rekommendation behandlas enbart redovisningen vid nedströmsfusioner det vill säga då ett moderbolag fusioneras ner i ett helägt dotterbolag mot vederlag som i sin helhet sker i form av aktier i dotterbolaget till moderbolagets tidigare ägare. Övriga fusioner regleras i Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 1999:1 Fusion av helägt aktiebolag samt BFNAR 2003:2 Redovisning av fusion. Vid fusion kan skattemässiga konsekvenser uppstå vilka inte behandlas i denna rekommendation.
2 Definitioner
2.1I denna rekommendation betyder
Fusionsdag | Den dag Bolagsverket registrerar bolagets anmälan om genomförd fusion varvid upplösning sker av det överlåtande bolaget. | |
Fusionsdifferens vid nedströmsfusion | Skillnaden mellan genom fusion övertagna redovisade värden av tillgångar, skulder och obeskattade reserver från det överlåtande bolaget med tillägg för vissa justeringar minus det redovisade värdet av de aktier i dotterbolag som bortfaller vid fusionen. Fusionsdifferens vid nedströmsfusion består således av: | |
De redovisade värdena på tillgångar och skulder som är hänförliga till det överlåtande bolaget | ||
− | Avdrag för obeskattade reserver i det överlåtande bolaget | |
+/− | Nettobeloppet av den justering till koncernmässiga värden som kan härledas till den förvärvsanalys som avser det övertagande bolaget | |
+/− | Justering för tillämpning av det övertagande bolagets redovisningsprinciper | |
− | Det överlåtande bolagets redovisade värde på aktier i det övertagande bolaget (dotterbolaget) som bortfaller vid fusionen | |
= | Fusionsdifferens vid nedströmsfusion | |
Koncernvärdemetoden | En metod som utvecklats i BFNAR 1999:1 och innebär att det övertagande företaget övertar tillgångar och skulder till värden som har sin grund i den förvärvsanalys som upprättades vid förvärvet av det överlåtande bolaget. | |
Nedströmsfusion | Fusion innebär att två eller flera aktiebolag slås ihop till ett enda. En nedströmsfusion (även kallad omvänd fusion) är en form av fusion genom absorption som innebär att ett dotterbolag övertar tillgångar och skulder från sitt moderbolag. Moderbolaget, som upplöses genom fusionen, kallas för överlåtande bolag, och töms på både tillgångar och skulder som flyttas och uppgår i dotterbolaget som kallas för övertagande bolag. | |
Det överlåtande bolaget | Det aktiebolag som upplöses genom fusionen. | |
Det övertagande bolaget | Det aktiebolag som genom fusionen övertar det överlåtande bolagets tillgångar och skulder. |
(RedP 2017:2)
3 Löpande bokföring och dess avslutande
3.1De principer som gäller vid fusion av helägt dotterbolag enligt BFNAR 1999:1 bör tillämpas även vid en nedströmsfusion med tillägg för den vägledning som framgår av denna rekommendation. Ett bolag som upplöses genom fusion ska inte avge någon årsredovisning. Det övertagande bolaget övertar ansvaret för den löpande bokföringen och ska i sin resultaträkning redovisa årets resultat i det övertagande bolaget.
3.2Vid fusion av helägt dotterbolag ska det övertagande moderbolaget redovisa det överlåtande dotterbolagets resultatposter från och med det senaste av räkenskapsårets början och förvärvet av det överlåtande bolaget. Vid nedströmsfusion ska däremot det övertagande dotterbolaget redovisa resultatposter från det överlåtande moderbolaget för det övertagande dotterbolagets hela räkenskapsår, dvs. även för den tid det övertagande dotterbolaget inte var ett dotterbolag till det överlåtande moderbolaget. Koncernmässiga justeringar och elimineringar ingår emellertid endast för den tid det övertagande dotterbolaget har ingått som dotterbolag i det överlåtande moderbolagets koncernredovisning.
4 Värdering
Val av värderingsmetod och redovisningsprinciper
4.1BFN rekommenderar i BFNAR 1999:1 att redovisade värden i koncernredovisningen på fusionsdagen används vid fusion, dvs. att koncernvärdemetoden tillämpas. De koncernmässigt redovisade värdena på tillgångar, skulder och resultat kan skilja sig från motsvarande redovisade värden i juridisk person till följd av t.ex. koncernmässig goodwill, koncernmässigt redovisade övervärden på fastigheter och avskrivningar på goodwill och övervärden. Koncernvärdemetoden omfattar även anpassning till det övertagande bolagets redovisningsprinciper samt vissa andra koncernmässiga justeringar såsom internvinstelimineringar och elimineringar av utdelning mellan övertagande och överlåtande bolag.
4.2Vid en nedströmsfusion ska det övertagande bolagets redovisningsprinciper tillämpas även på det överlåtande bolagets (moderbolagets) koncernmässigt redovisade värden på tillgångar och skulder, vilket kan föranleda vissa justeringar av de redovisade värdena på det överlåtande bolagets nettotillgångar och resultat.
4.3I en nedströmsfusion är det moderbolaget som är det överlåtande bolaget och dotterbolaget det övertagande. Utgångspunkten är dock rimligen att fusionen beslutas och kontrolleras av moderbolagets ägare. Ur ett ägarperspektiv är koncernmässiga värden av helheten av moderbolaget och dotterbolaget ofta mest relevant. Därför rekommenderar FAR att även det övertagande bolagets (dotterbolagets) nettotillgångar redovisas till koncernmässigt redovisade värden så långt detta är förenligt med det övertagande bolagets tillämpade redovisningsregler och redovisningsprinciper. Genom nedströmsfusionen blir ägarna till moderbolaget direkta ägare till dotterbolaget (det övertagande bolaget) istället för att vara indirekt ägare. Härigenom blir det heller i princip ingen skillnad beroende på om det är en uppströms- eller nedströmsfusion ifråga om värdering av de samlade nettotillgångarna efter fusionen.
4.4När det övertagande dotterbolaget redovisar nettotillgångarna från det överlåtande moderbolaget ingår aktier i dotterbolaget bland de nettotillgångar som det övertagande dotterbolaget tar över från det överlåtande moderbolaget. Dessa aktier kan ses som ett fusionsvederlag till ägarna i utbyte mot aktier i dotterbolaget.
Anpassning till det övertagande bolagets redovisningsprinciper i juridisk person respektive koncernredovisning
4.5Vid omvärdering av det övertagande dotterbolagets tillgångar och skulder till koncernmässigt redovisade värden i det överlåtande moderbolagets koncernredovisning måste justering i förekommande fall ske till de redovisningsprinciper som tillämpas i det övertagande dotterbolaget. Skillnader kan bl.a. föreligga när koncernredovisningen har upprättats enligt IFRS. Sådana justeringar ska ske retroaktivt så att t.ex. goodwill som inte varit föremål för avskrivning redovisas hos det övertagande bolaget till anskaffningsvärde minus avskrivningar från anskaffningstidpunkten. Likaså kan justering erfordras för tillgångar och skulder som redovisats löpande till verkligt värde i det överlåtande bolagets koncernredovisning, men som i övertagande bolagets redovisning ska redovisas till anskaffningsvärde minus eventuella avskrivningar. I vissa fall kan det övertagande bolaget behöva göra ett val mellan olika möjliga redovisningsprinciper, vilket kan vara fallet för övertagna övervärden i form av kundrelationer och tillhörande uppskjuten skatteskuld. En sådan tillgång redovisas om bolaget har valt eller väljer en sådan redovisningsprincip, annars måste beloppet av kundrelationer, efter avdrag för redovisad uppskjuten skatteskuld, redovisas som goodwill vid fusionen varvid justering även erfordras för eventuella skillnader i avskrivning mellan t.ex. kundrelationer och goodwill.
4.6Därutöver kan justering behöva ske till följd av skillnader mellan redovisningsprinciper i juridisk person och koncernredovisning, vilket är fallet för t.ex. redovisning av obeskattade reserver och förvaltningsfastigheter som löpande redovisas till verkligt värde i koncernredovisning upprättad enligt IFRS. Om ingen koncernredovisning upprättas för det övertagande bolagets koncernredovisning bör utgångspunkten ändå vara det överlåtande bolagets koncernmässiga värden på det övertagande bolaget (dotterbolaget).
5 Överlåtande bolags årsresultat
5.1Vid nedströmsfusion ingår vanligen resultat från både det övertagande och det överlåtande bolaget från räkenskapsårets början. Tillägg görs för avskrivning på koncernmässiga över-/undervärden och goodwill, om koncernförhållandet inte existerat från början av det övertagande bolagets räkenskapsår, gäller detta den del av fusionsåret som koncernförhållandet existerat. Därutöver tillkommer eventuella justeringar av resultat till följd av anpassning till det övertagande bolagets redovisningsprinciper.
(RedP 2017:2)
6 Bolag som inte behöver upprätta koncernredovisning
6.1I vägledningen till BFNAR 1999:1 punkt 6 framgår vad som gäller för de bolag som inte behöver upprätta en koncernredovisning och det inte finns några koncernmässiga värden att hämta. Punkten innebär att en koncernredovisning ska rekonstrueras för att fastställa koncernvärden att använda för redovisning av fusionen om det moderbolag som omfattas av fusionen skulle ha upprättat en koncernredovisning.
7 Fusionsdifferens
7.1Fusionsdifferensen är den del av fusionens totala effekt på det övertagande bolagets eget kapital som inte beror på det överlåtande bolagets resultat under det räkenskapsår som avslutas med fusionen.
7.2I en absorption av ett helägt dotterföretag vid tillämpning av BFNAR 1999:1 består i huvudsak en positiv fusionsdifferens av de vinster som ackumulerats i dotterbolaget, beskattade som obeskattade, minskat med ackumulerade avskrivningar på koncernmässiga övervärden samt goodwill. Vid en nedströmsfusion kan inte fusionsdifferensen härledas på samma sätt.
7.3Fusionsdifferensen ska redovisas i det övertagande bolaget som en justering mot fritt eget kapital oavsett om det är en positiv eller negativ fusionsdifferens. Därutöver ska eventuell utdelning mellan överlåtande och övertagande bolag under det räkenskapsår fusionen avslutas elimineras mellan utdelningsintäkt och fusionsdifferens.
8 Bundet eget kapital
8.1Uppskrivning som skett i det överlåtande bolaget ska i likhet med reglerna i BFNAR 1999:1, redovisas som uppskrivningsfond i det övertagande bolaget.
9 Noter
9.1I årsredovisning för det övertagande bolaget bör upplysningar för större företag lämnas i enlighet med BFNAR 1999:1 punkt 23.
(RedP 2017:2)
10 Skillnader mellan fusion av helägt dotterbolag och nedströmsfusion av moderbolag
10.1Det kan uppstå skillnad ifråga om vilket resultat som redovisas i det övertagande bolaget. Vid fusion av helägt dotterbolag ingår dotterbolagets resultat från den del av fusionsåret som det varit dotterbolag till moderbolaget. Vid nedströmsfusion ingår vanligen resultat från både det övertagande och det överlåtande bolaget från räkenskapsårets början med tillägg för avskrivning på koncernmässiga över-/undervärden och goodwill från den del av fusionsåret som koncernförhållandet existerat.
10.2Fusionsdifferensen blir således olika mellan absorption av helägt dotterbolag jämfört med nedströmsfusion till följd av olikheter i hantering av resultat under fusionsåret samt av eventuella skillnader mellan tillämpade redovisningsprinciper i moderbolag respektive dotterbolag.
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
2021:35
RedR 9 upphör att gälla den 1 januari 2022.
Ändringsförteckning
RedP 2017:2 |
Bilaga 1 Exempel på fusionsredovisning
I följande exempel illustreras hur redovisningen kan upprättas i det övertagande bolaget i samband med nedströmsfusion. Beskrivningen utgår från en koncernstruktur med två rörelsedrivande industriellt tillverkande bolag. Under år 2 fusioneras moderbolaget Alfa AB med sitt dotterbolag Beta AB i en nedströmsfusion.
Moderbolaget Alfa AB förvärvade den 1 januari 100 % av aktierna i dotterbolaget Beta AB. Beta AB har en rörelsefastighet som hade ett marknadsvärde som uppgick till 10.000 tkr vid förvärvstidpunkten. Kvarvarande nyttjandeperiod på fastigheten bedömdes till 10 år. I detta exempel beräknas skattesatsen vara 30 % av förenklingsskäl.
Beta ABs balansräkning vid förvärvet
Tillgångar | ||
Fastighet | 6.000 | |
Övriga tillgångar | 9.000 | |
Summa tillgångar | 15.000 | |
Eget kapital och skulder | ||
Bundet eget kapital | 1.000 | |
Fritt eget kapital | 2.000 | |
Obeskattade reserver | 3.000 | |
Övriga skulder | 9.000 | |
15.000 |
Förvärvsanalys | ||
Förvärvspris | 10.000 | |
Aktiekapital | 1.000 | |
Egetkapitaldel i obeskattade reserver* | 2.100 | |
Fritt eget kapital | 2.000 | |
Omvärdering byggnad | 4.000 | |
Uppskjuten skatt | 1.200 | |
Goodwill | 2.100 |
|
11.200 | 11.200 |
Goodwillen skrivs av på 5 år och övervärdet på fastigheten på 10 år.
* Vid förvärvsanalysen minskas Betas obeskattade reserver med den uppskjutna skatten och den resterande delen utgörs av eget kapital.
Koncernredovisningen den 31 december år 1
Alfa (moder) | Beta (dotter) | Justering OR | Elim. aktier i Beta | Elim. interna fordr./skulder | Koncern (KBR) | |
---|---|---|---|---|---|---|
Goodwill | 1.680 | 1.680 | ||||
Andelar i koncernföretag | 10.000 | − 10.000 | 0 | |||
Fastighet | 5.900 | 3.600 | 9.500 | |||
Fordringar i koncernföretag | 2.500 | − 2.500 | 0 | |||
Övriga tillgångar | 8.500 | 11.500 | 20.000 | |||
Summa | 21.000 | 17.400 | − 4.720 | − 2.500 | 31.180 | |
Bundna reserver | 2.000 | 1.000 | 2.380 | − 3.310 | 2.070 | |
Fria reserver | 3.500 | 2.000 | − 1.790 | 3.710 | ||
Årets vinst | 500 | 720 | − 700 | 520 | ||
Obeskattade reserver | 100 | 3.300 | − 3.400 | 0 | ||
Uppskjuten skatteskuld | 1.020 | 1.080 | 2.100 | |||
Skuld till koncernföretag | 2.500 | − 2.500 | 0 | |||
Övriga skulder | 14.900 | 7.880 | 22.780 | |||
Summa | 21.000 | 17.400 | 0 | − 4.720 | − 2.500 | 31.180 |
Fusionen genomförs den 31 mars år 2.
Alfa ABs balansräkning direkt före fusionen
Andelar i koncernföretag | 10.000 | |
Fordringar i koncernföretag | 2.500 | |
Övriga tillgångar | 9.100 | |
Summa | 21.600 | |
Aktiekapital | 2.000 | |
Balanserade vinstmedel | 4.000 | |
Periodens vinst | 200 | |
Obeskattade reserver | 100 | |
Övriga skulder | 15.300 | |
Summa | 21.600 |
Bilaga 2 Exempel nedströmsfusion
Beta AB före fusionen | Saldon i Alfa AB övertas | Alfas aktier i Beta blir fusionsvederlag | Koncernmässiga övervärden | Elim. interna fordr./skulder | Beta AB efter fusionen | |
---|---|---|---|---|---|---|
a) | b) | c) | d) | |||
Balansräkning | ||||||
Goodwill | 1.575 | 1.575 | ||||
Andelar i koncernföretag | 10.000 | − 10.000 | 0 | |||
Fastighet | 5.875 | 3.500 | 9.375 | |||
Fordringar i koncernföretag | 2.500 | − 2.500 | 0 | |||
Övriga tillgångar | 10.925 | 9.100 | 20.025 | |||
16.800 | 21.600 | − 10.000 | 5.075 | − 2.500 | 30.975 | |
Bundna reserver | 1.000 | 1.000 | ||||
Fria reserver | 2.720 | 2.720 | ||||
Fusionsdifferens e) | 6.000 | − 10.000 | 4.200 | 200 | ||
Årets resultat | 400 | 200 | − 175 | 425 | ||
Obeskattade reserver | 3.300 | 100 | 3.400 | |||
Uppskjuten skatteskuld | 1.050 | 1.050 | ||||
Skuld till koncernföretag | 2.500 | − 2.500 | 0 | |||
Övriga skulder | 6.880 | 15.300 | 22.180 | |||
16.800 | 21.600 | − 10.000 | 5.075 | − 2.500 | 30.975 | |
Resultaträkning | ||||||
Intäkter | 6.500 | 16.000 | 22.500 | |||
Kostnader | − 5.400 | − 15.000 | − 20.400 | |||
1.100 | 1.000 | 0 | 0 | 0 | 2.100 | |
Avskrivningar | − 300 | − 350 | − 205 | − 855 | ||
800 | 650 | 0 | − 205 | 0 | 1.245 | |
Ränteintäkter | 100 | 100 | 200 | |||
Räntekostnader | − 500 | − 550 | − 1.050 | |||
400 | 200 | 0 | − 205 | 0 | 395 | |
Uppskjuten skattekostnad | 30 | 30 | ||||
Årets resultat f) | 400 | 200 | − 175 | 425 |
Alfa ABs tillgångar och skulder per fusionsdagen samt upparbetat årsresultat per fusionsdagen överförs till Beta AB. Residualen utgör en del i fusionsdifferensen.
Alfas aktier i Beta AB lämnas som fusionsvederlag till Alfas ägare. Effekten blir en del av fusionsdifferensen.
Koncernmässiga omvärderingar hänförliga till Alfa ABs ägande i Beta AB redovisas direkt i Betas balansräkning. De värden som redovisas ska motsvara de koncernmässigt redovisade värdena på Alfas tillgångar och skulder per fusionsdagen med beaktande av upparbetade avskrivningar under innevarande år. Årets avskrivningar fram till fusionsdagen redovisas i Alfas resultaträkning. Justering för koncernmässiga avskrivningar består av goodwill –105 och byggnad –100. Residualen 4.200 utgör en del av fusionsdifferensen.
Interna mellanhavanden bokas bort.
Specifikation av fusionsdifferens i Beta AB per den 31 mars år 2:
Övertagna redovisade tillgångar och skulder i Alfa AB | 6.300 | |
Övertagna redovisade obeskattade reserver i Alfa AB | − 100 | |
Summa redovisat eget kapital i Alfa AB | 6.200 | |
Avgår Alfa ABs redovisade värde på aktier i Beta AB | − 10.000 | |
Koncernmässiga över-/undervärden hänförliga till Beta AB | 4.025 | |
Justering till Beta ABs redovisningsprinciper avseende Alfa AB och koncernposter | − | |
Återläggning årets resultat i Alfa AB * | − 200 | |
Återläggning årets resultat från koncernjusteringar efter skatt * | + 175 | |
Fusionsdifferens | 200 | |
* Ingår ej i fusionsdifferens utan redovisas separat som resultat i Beta AB efter fusion. |
Specifikation av resultat i Beta AB efter nedströmsfusion den 31 mars år 2:
Resultat från övertagande dotterbolaget Beta AB | 400 | |
Resultat från det överlåtande moderbolaget Alfa AB | 200 | |
Justering för koncernmässiga avskrivningar på byggnader och goodwill | − 205 | |
Justering för uppskjuten skattekostnad/-intäkt i koncernmässiga övervärden i byggnad | + 30 | |
Årets resultat i Beta AB efter fusion | 425 |