Europaparlamentet och Europeiska unionens råd har antagit denna förordning

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 114,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

  1. Enkel och strukturerad tillgång till data är viktig för att beslutsfattare, professionella och icke-professionella investerare, icke-statliga organisationer, organisationer i det civila samhället, sociala organisationer och miljöorgani sationer samt andra aktörer inom ekonomin och samhället ska kunna fatta sunda, välgrundade och miljömässigt och socialt ansvarsfulla investeringsbeslut som bidrar till att marknaden fungerar effektivt. Att ombesörja tillförlitliga och systematiserade informationskällor är också av särskild betydelse för forskare och akademiker som ägnar sig åt empirisk eller teoretisk forskning om finansmarknaderna. Det är också nödvändigt att säkerställa enklare tillgång till offentlig information, inbegripet till information som tillhandahålls på frivillig basis, för att öka de små och medelstora företagens möjligheter till tillväxt, synlighet och innovation. Att införa gemensamma unionsdataområden i viktiga sektorer, inbegripet finanssektorn, tjänar syftet att ge enkel tillgång till informationskällor inom dessa sektorer.

  2. I sitt meddelande av den 24 september 2020 med titeln En kapitalmarknadsunion för människor och företag – en ny handlingsplan (handlingsplanen för kapitalmarknadsunionen) föreslog kommissionen att en europeisk gemensam åtkomstpunkt (Esap) ska inrättas för att allmänheten ska få bättre tillgång till finansiell och icke-finansiell information om enheter. I kommissionens meddelande av den 24 september 2020 med titeln En strategi för digitalisering av finanssektorn i unionen (strategin för digitalisering av finanssektorn) beskrevs i allmänna ordalag hur unionen kan främja den digitala omställningen inom finanssektorn under de kommande åren och framför allt hur datadriven innovation på finansområdet kan främjas. I sitt meddelande av den 6 juli 2021 med titeln Strategi för att finansiera omställningen till en hållbar ekonomi gav kommissionen därefter hållbar finansiering en central plats i finanssystemet som ett viktigt medel för att få till stånd den gröna omställningen av unionens ekonomi som en del i den europeiska gröna given, som fastställdes i kommissionens meddelande av den 11 december 2019.

  3. För att den gröna omställningen av unionens ekonomi ska lyckas genom hållbar finansiering är det viktigt att investerare lätt kan få tag på information om företags hållbarhet så att de kan fatta mer välgrundade investeringsbeslut. Därför måste allmänheten få bättre tillgång till finansiell och icke-finansiell information om enheter, såsom företag, affärsverksamheter och finansinstitut. Ett effektivt sätt att åstadkomma detta på unionsnivå är att inrätta en centraliserad plattform (Esap), där allmänheten har elektronisk tillgång till all relevant information.

  4. Esap bör ge allmänheten enkel, centraliserad tillgång till information om enheter och deras produkter som offentliggörs och som är relevant för finansiella tjänster, kapitalmarknader, hållbarhet och mångfald, men bör undanta marknadsföringsinformation. Sådan tillgång behövs för att möta den ökande efterfrågan på investeringsbara och diversifierade finansiella produkter som är hänförliga till området miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning och för att kanalisera kapital till dessa produkter. Esap är avsedd att vara en framåtblickande plattform som bör göra det möjligt att inkludera offentlig information som är relevant för finansiella tjänster, kapitalmarknader, hållbarhet och mångfald som härrör från framtida unionslagstiftningsakter, såsom ett Europapar lamentets och rådets direktiv om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet och om ändring av direktiv (EU) 2019/1937.

  5. Investerare, marknadsaktörer, rådgivare, den akademiska världen och allmänheten kan ha intresse av att få annan information som är relevant för finansiella tjänster, kapitalmarknader, hållbarhet och mångfald än den som enheten är skyldig att offentliggöra enligt unionsrätten, när enheten gör den informationen allmänt tillgänglig. Särskilt små och medelstora företag kan vilja göra mer av sin information allmänt tillgänglig för att bli mer synliga för potentiella investerare och därmed öka och diversifiera finansieringsmöjligheterna. Marknadsaktörer kan även vilja tillhandahålla mer information än vad som krävs enligt unionsrätten. Esap bör därför ge tillgång till information som är relevant för finansiella tjänster, kapitalmarknader, hållbarhet och mångfald som offentliggörs på frivillig basis av en enhet som omfattas av en medlemsstats rätt, när en sådan enhet väljer att göra denna information tillgänglig i Esap. Sådan information kan lämnas på frivillig basis så snart det säkerställts att Esap är driftsäker och ändamålsenlig, vilket under alla omständigheter skulle vara efter det att kommissionen lämnat en rapport till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av Esap samt dess funktion och ändamålsenlighet. Information som lämnas på frivillig basis bör tydligt identifieras som sådan.

  6. Det bör eftersträvas att information som lämnas på frivillig basis har ett enhetligt format och att den till innehåll, värde, nytta och tillförlitlighet är jämförbar med den information som lämnas in på obligatorisk basis. För att säkerställa att den information som görs tillgänglig i Esap på frivillig basis blir mer jämförbar och användbar bör Europeiska tillsynsmyndigheten (Europeiska bankmyndigheten) (EBA), inrättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010, Europeiska tillsynsmyndigheten (Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten) (Eiopa), inrättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1094/2010, och Europeiska tillsynsmyndigheten (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten) (Esma), inrättad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1095/2010 (nedan gemensamt kallade de europeiska tillsynsmyndigheterna eller ESA-myndigheterna), genom den gemensamma kommittén, utarbeta förslag till tekniska standarder för genomförande som specificerar de metadata som ska åtfölja informationen och, i tillämpliga fall, de format eller mallar som ska användas för att upprätta sådan information. Den gemensamma kommittén bör även beakta eventuella befintliga standarder i motsvarande sektorsspecifika unionslagstiftningsakter och särskilt standarder som är särskilt utformade för små och medelstora företag.

  7. Esap bör inte skapa några nya krav på upplysningslämnande när det gäller innehåll, utan bör i stället bygga på befintliga krav som fastställs i de unionslagstiftningsakter som förtecknas i bilagan till denna förordning. Det är viktigt att undvika dubbel rapportering för att förhindra att enheter, särskilt små och medelstora företag, åläggs ytterligare administrativa och finansiella bördor.

  8. Historisk information bör också kunna ingå i Esap för att göra information mer tillgänglig och jämförbar. Historisk information bör omfatta information som offentliggjorts tidigast fem år innan den skulle lämnas till Esap. För att säkerställa konsekventa och fullständiga uppsättningar historisk information bör möjligheten att göra historisk information tillgänglig i Esap förbehållas de insamlingsorgan som är unionsorgan eller -byråer.

  9. Esap bör inrättas med en ambitiös tidsram, samtidigt som mellanliggande steg tas för att säkerställa dess driftsäkerhet och ändamålsenlighet. I synnerhet bör tillräcklig tid avsättas för det tekniska genomförandet av Esap och för insamlingen av information i medlemsstaterna. Utvecklingen av Esap bör ha en inledande fas på tolv månader för att ge medlemsstaterna och Esma tillräcklig tid för att inrätta it-infrastrukturen och testa den på grundval av insamling av ett begränsat antal informationsflöden. Därefter bör utvecklingen av Esap med tiden gradvis omfatta ytterligare ett antal informationsflöden och funktioner i en takt som möjliggör en sund och ändamålsenlig utveckling av Esap. Esaps funktionssätt bör regelbundet utvärderas under genomförandet och driften för att möjliggöra anpassningar för att tillgodose användarnas behov och säkerställa Esaps tekniska effektivitet.

  10. Information som ska göras allmänt tillgänglig i Esap bör samlas in av insamlingsorgan som utsetts för att samla in den information som enheterna är skyldiga att offentliggöra, eller av insamlingsorgan som utsetts för insamling av information som lämnas in av enheter på frivillig basis. För att säkerställa att Esap fungerar fullt ut och kostnadseffektivt bör insamlingsorganen göra informationen tillgänglig för Esap på ett automatiserat sätt genom ett applikationsprogrammeringsgränssnitt (eller API). Insamlingsorganen bör i möjligaste mån utnyttja befintliga förfaranden och infrastruktur för insamling av information på unionsnivå och nationell nivå, för överföring av informationen till Esap utan onödigt dröjsmål. Det bör inte finnas någon skyldighet att göra informationen tillgänglig i Esap innan den offentliggörs enligt tillämpliga sektorsspecifika unionslagstiftningsakter. För att göra informationen tillgänglig i Esap bör insamlingsorganen lagra den information som lämnats av enheterna eller tagits fram av insamlingsorganen själva, såvida inte lämpliga alternativa lagringsmekanismer redan föreskrivs i unionsrätten. Insamlingsorganen bör inte vara skyldiga att bygga upp nya lagringsmekanismer om befintliga mekanismer på unionsnivå eller nationell nivå kan användas för lagring av information. Medlemsstaterna bör utse minst ett insamlingsorgan för insamling av information som lämnas in av enheter på frivillig basis, vilka kan vara samma organ som dem som samlar in information som lämnas av enheterna på obligatorisk basis.

  11. För att fungera kostnadseffektivt bör insamlingsorganen kunna delegera sina uppgifter till en tredje part. En sådan delegering bör omfattas av lämpliga skyddsåtgärder och bör inte utövas i sådan utsträckning att insamlingsorganet bara blir en ”brevlådeenhet”. Det bör inte vara möjligt att delegera uppgiften att fatta ett skönsmässigt beslut om att avvisa eller avlägsna information som är uppenbart olämplig, kränkande eller som inte omfattas av denna förordnings tillämpningsområde. Detta hindrar emellertid inte en person till vilken befogenheter har delegerats från att avvisa eller avlägsna sådan information i enlighet med ett sådant skönsmässigt beslut som fattats av insamlingsorganet.

  12. För att den information som gjorts allmänt tillgänglig i Esap ska kunna användas digitalt bör enheterna göra den tillgänglig i ett format som data kan extraheras från eller, då detta krävs enligt unionsrätten, i ett maskinläsbart format. Format som data kan extraheras från kräver inte nödvändigtvis att informationen är strukturerad på ett sådant sätt att den är maskinläsbar; maskinläsbara format är filformat som är strukturerade på ett sådant sätt att programvaruapplikationer enkelt kan identifiera, känna igen och extrahera specifika data, inklusive enskilda faktauppgifter, och dessa datas interna struktur. Båda formaten bör vara öppna så att de kan användas i så stor utsträckning som möjligt. Ett öppet format bör förstås som ett format som är plattformsoberoende och som görs tillgängligt för allmänheten utan några restriktioner som hindrar vidareutnyttjande av den information som ingår i dem. ESA-myndigheterna bör genom den gemensamma kommittén utarbeta förslag till tekniska standarder för genomförande som lämnas in till kommissionen med angivande av beskaffenheten hos maskinläsbara format och format som data kan extraheras från och med redovisning av eventuella nya tekniska tendenser eller standarder. För att säkerställa att enheterna lämnar in informationen i rätt format och för att åtgärda potentiella tekniska problem som enheter kan stöta på bör insamlingsorganen utföra automatiska kontroller i enlighet med denna förordning och vid behov bistå de enheter som lämnar in information.

  13. Enheter som lämnar in information och metadata till insamlingsorganen bör vara fortsatt ansvariga för att den informationen är korrekt och fullständig på det språk som den lämnas in på och tillförlitligheten hos den informationen och dessa metadata. Enligt principerna om dataminimering och dataskydd bör enheterna säkerställa att personuppgifter inte ingår i den information som lämnas in, förutom i de fall då sådana uppgifter utgör en nödvändig del av informationen om enheternas ekonomiska verksamhet, inbegripet när namnet på en enhet sammanfaller med namnet på ägaren. Om den information som lämnas in innehåller personuppgifter bör enheterna säkerställa att något av de villkor för laglig behandling av personuppgifter som fastställs i Europapar lamentets och rådet förordning (EU) 2016/679 är uppfyllt innan de lämnas ut.

  14. Esma har som mål att skydda allmänintresset genom att bidra till det finansiella systemets stabilitet och ändamålsenlighet till gagn för unionens ekonomi, invånare och företag. Esma bidrar i detta sammanhang särskilt till att säkerställa finansmarknadernas integritet, transparens, effektivitet och korrekta funktion. En av Esmas uppgifter är att förbättra investerarskyddet. Esma bör i enlighet med detta ges uppgiften att upprätta och sköta Esap.

  15. För att enheter och allmänheten ska veta vilka insamlingsorgan som tillhandahåller informationen till Esap bör Esma på sin webbplats offentliggöra en förteckning över insamlingsorganen och hålla denna förteckning uppdaterad. Om det är nödvändigt att göra ändringar av förteckningen bör ändringarna göras så snart som möjligt.

  16. Esap kan utsättas för risker för obehörigt tillträde till konfidentiella uppgifter, integritetsrisker och risker avseende Esaps tillgänglighet och tillgången till den information som behandlas i Esap. Dessa risker inbegriper olyckor, fel, avsiktliga attacker och naturfenomen, och måste erkännas som operativa risker. Esma och insamlingsorganen bör tillämpa lämpliga och proportionella strategier, inbegripet regelbundna översyner, för att säkerställa att Esap skyddar den information som behandlas och fungerar enligt högsta lämpliga standard.

  17. För att göra det enklare för användarna att söka efter, hitta, hämta och använda data bör Esma säkerställa att det finns ett antal funktioner i Esap, inbegripet en sökfunktion, en maskinöversättningstjänst och möjligheten att extrahera information samt elektronisk tillgänglighetsanpassning som utformats för personer med synnedsättning och personer med funktionsnedsättning och särskilda behov i fråga om tillgänglighet. Sökfunktionen bör erbjudas på alla unionens officiella språk, och bygga på åtminstone de metadata som tillhandahålls enligt de unionslagstift ningsakter som förtecknas i bilagan till denna förordning. Esaps användargränssnitt och sökfunktion bör utformas på ett sätt som är så användarvänligt som möjligt, med en hög grad av jämförbarhet av data, och som möjliggör ett brett spektrum av potentiella användare, såsom professionella och icke-professionella investerare, akademiska institutioner och organisationer i det civila samhället.

  18. Användning och vidareutnyttjande av den information som är allmänt tillgänglig i Esap kan göra att den inre marknaden fungerar bättre och uppmuntra till att nya tjänster tas fram där denna information kombineras och används. Där så är motiverat av ett allmänintresse måste därför användning och vidareutnyttjande av den information som är tillgänglig i Esap vara tillåtet även för andra ändamål än för dem som informationen togs fram. Sådan användning och sådant vidareutnyttjande av information bör dock omfattas av objektiva och icke- diskriminerande villkor. Villkor som motsvarar dem som finns i öppna standardiserade licenser i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1024, som tillåter att data och innehåll kan nås, användas, ändras och delas fritt av vem som helst för valfritt ändamål, bör dessutom tillämpas när så är lämpligt. Utan att det påverkar tillämpningen av unionsrätt om upphovsrätt och andra närstående rättigheter bör enheter som lämnar in sin information till ett insamlingsorgan för att den ska göras tillgänglig i Esap inte begränsa användningen och vidareutnyttjandet av denna information för regleringsändamål och icke-kommersiella ändamål på grundval av en sui generis-rätt. Utan att det påverkar tillämpningen av de principer om utomobligatoriskt ansvar som fastställs i artikel 340 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) bör varken Esma eller insamlingsorganen bära något ansvar för tillgången till, användningen av eller vidareutnyttjandet av information som finns tillgänglig i Esap.

  19. Den information som är tillgänglig för Esap bör göras tillgänglig för allmänheten inom lämplig tid. Därför bör den information som insamlingsorganen lämnar till Esap göras tillgänglig i Esap utan onödigt dröjsmål, och under alla omständigheter så snart som möjligt. För att informationens kvalitet ska vara jämn bör insamlingsorganen utföra automatiska kontroller och avvisa inlämnad information som inte uppfyller de nödvändiga kraven. De automatiska kontrollerna bör inte avse informationens innehåll. Utöver automatiska kontroller bör insamlingsorganen avvisa eller avlägsna information om de, till exempel efter att ha mottagit information från en berörd part, konstaterar att den inte omfattas av denna förordnings tillämpningsområde, eller att den har innehåll som är uppenbart olämpligt eller kränkande. Insamlingsorganen är inte skyldiga att manuellt eller automatiskt kontrollera huruvida information omfattas av denna förordnings tillämpningsområde eller om den är uppenbart olämplig eller kränkande. Enheterna bör vara fortsatt ansvariga för innehållet. Andra uppgifter som insamlingsorganen kan ha enligt andra bestämmelser i unionsrätten eller nationell rätt påverkas inte av denna förordning.

  20. Esap bör ge användare kostnadsfri tillgång till information på ett icke-diskriminerande sätt, och göra det möjligt för användare att söka, ta del av och ladda ned information från Esap. För att skydda Esma från en alltför stor finansiell börda med avseende på kostnader till följd av att behoven hos eventuella storanvändare tillgodoses bör dock Esma ha rätt att generera intäkter. Som ett undantag från den allmänna principen om att tillgången till informationen bör vara kostnadsfri bör Esma därför ha rätt att ta ut avgifter för specifika tjänster, däribland tjänster med höga underhålls- eller supportkostnader på grund av sökningar efter eller nedladdningar av väldigt stora informationsvolymer eller på grund av mycket frekvent användning av information som görs tillgänglig i Esap, särskilt om användningen av denna information avser kommersiella ändamål. Eventuella avgifter som tas ut bör dock inte överstiga de kostnader som Esma ådrar sig för att tillhandahålla dessa specifika tjänster. Eventuella avgifter som tas ut bör användas till Esaps övergripande funktion. Vissa användare, inbegripet den akademiska världen och organisationer i det civila samhället, bör inte åläggas avgifter. Beräkningen av avgifterna bör vara transparent och bygga på tydliga principer.

  21. För att främja datadriven innovation på finansområdet, bidra till att integrera unionens kapitalmarknader, kanalisera investeringar till hållbara verksamheter och skapa effektivitetsvinster för konsumenter och företag bör Esap förbättra tillgången till offentlig information som kan innehålla personuppgifter. Esap bör dock endast förbättra tillgången till sådana personuppgifter som ingår i information som offentliggörs till följd av en rättslig skyldighet eller, om informationen offentliggörs på frivillig basis, sådana personuppgifter som behandlas på lagliga grunder enligt förordning (EU) 2016/679. För behandling av personuppgifter som sker i samband med att information görs tillgänglig i Esap bör Esma, som personuppgiftsansvarig för Esap, och insamlingsorganen, säkerställa efterlevnad av Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) 2016/679 och (EU) 2018/1725. De inlämnande enheterna bör ansvara för att identifiera förekomsten av eventuella personuppgifter i den inlämnade informationen och för behandlingen av sådana personuppgifter på grundval av en av de lagliga grunder för behandling som anges i förordning (EU) 2016/679. Information som åtföljs av metadata som visar att den innehåller personuppgifter bör inte sparas av insamlingsorganen eller Esap längre än nödvändigt och under inga omständigheter längre än i fem år, såvida inte annat anges i de unionslagstiftningsakter som förtecknas i bilagan till denna förordning.

  22. Europeiska datatillsynsmannen har hörts i enlighet med artikel 42.1 i förordning (EU) 2018/1725 och lämnade formella synpunkter den 19 januari 2022.

  23. Europeiska centralbanken inkom med sitt yttrande den 7 juni 2022.

  24. För att bygga upp och upprätthålla allmänhetens förtroende för Esap och skydda varje enhet från otillbörlig ändring av dess information bör insamlingsorganen säkerställa informationens integritet, samt trovärdigheten hos källan till den information som lämnas av enheter. Insamlingsorganen bör särskilt säkerställa att den information som lämnas av enheter och som ska göras tillgänglig och åtkomlig via Esap i lämplig grad är tillförlitlig, tillgänglig, oförvanskad och oavvislig. Oavvislig information innebär att enheten bör ges en rimlig försäkran om att den har lämnats in och att mottagaren har bevis på enhetens identitet. En kvalificerad elektronisk stämpel enligt definitionen i Europapar lamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 kan användas för att uppnå dessa mål. En specifik identifieringskod för juridiska personer bör, när sådan finns tillgänglig, vara ett obligatoriskt attribut i den inlämnade informationen.

  25. För att information i Esap ska kunna jämföras över tid bör användare även ha tillgång till tidigare information, inbegripet historisk information. Om inget annat föreskrivs i de unionslagstiftningsakter som förtecknas i bilagan till denna förordning bör Esap ge tillgång till information under en rimlig period. Esma bör därför säkerställa att personuppgifter varken sparas eller görs tillgängliga i Esap längre än vad som krävs enligt unionsrätten, och under inga omständigheter längre än fem år, såvida inte annat anges i de unionslagstiftningsakter som omfattas av tillämpningsområdet för denna förordning.

  26. Insamlingsorganen bör informera Esma om eventuella betydande praktiska svårigheter som de identifierat med avseende på utförandet av sina uppgifter. Esma bör i nära samarbete med EBA och Eiopa övervaka hur Esap fungerar och offentliggöra en årlig rapport om detta, i syfte att säkerställa att potentiella problem öppet redovisas och att lämpliga åtgärder kan vidtas vid behov. Esmas utarbetande av den årliga rapporten om hur Esap fungerar, i nära samarbete med EBA och Eiopa, kommer också att bidra till att säkerställa att behöriga myndigheter involveras och att andra intressenter rådfrågas genom den tillfälliga expertgrupp, arbetsgrupp eller kommitté, beroende på vad som är lämpligt, som Esma ska inrätta.

  27. Med tanke på att kommissionens rapport till Europaparlamentet och rådet om genomförandet av Esap och dess funktion och ändamålsenlighet är relevant för ett eventuellt antagande av en delegerad akt för att skjuta upp införandet i Esap av information avseende vilken det enligt denna förordning, vid tillämpning av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2023/2864 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/2869, ännu inte föreligger något krav på inlämning till insamlingsorganen, är det viktigt att kommissionen använder de årliga rapporter om hur Esap fungerar som Esma utarbetar och genomför lämpliga samråd med insamlingsorganen och de relevanta expertgrupperna, särskilt Europeiska värdepapperskommitténs expertgrupp. Europaparlamentet och rådet bör, om de anser det lämpligt, ges goda möjligheter att diskutera kommissionens rapport.

  28. I syfte att vid behov skjuta upp införandet i Esap av viss information som bör göras tillgänglig i Esap, bör befogenheten att anta akter i enlighet med artikel 290 i EUF-fördraget delegeras till kommissionen med avseende på det datum från och med vilket den informationen bör lämnas in för att vara tillgänglig i Esap. Det är särskilt viktigt att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, inklusive på expertnivå, och att dessa samråd genomförs i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre lagstiftning. För att säkerställa lika stor delaktighet i förberedelsen av delegerade akter erhåller Europaparlamentet och rådet alla handlingar samtidigt som medlemsstaternas experter, och deras experter ges systematiskt tillträde till möten i kommissionens expertgrupper som arbetar med förberedelse av delegerade akter.

  29. För att säkerställa att den information som lämnas in till, eller sammanställs av, insamlingsorganen och görs tillgänglig för Esap kan behandlas på ett smidigt sätt är det nödvändigt att fastställa vissa tydliga och detaljerade krav på format och metadata för den informationen och på vilka insamlingsorgan som bör samla in den. För att säkerställa kvaliteten på den information som insamlingsorganen lämnar in till Esap är det även nödvändigt att ange beskaffenheten hos de automatiska kontroller som ska utföras i fråga om varje informationspost som enheterna lämnar in till insamlingsorganen, inbegripet beskaffenheten hos den kvalificerade elektroniska stämpel som informationen ska förses med om insamlingsorganen så kräver. För att säkerställa användningen och vidareutnyttjandet av uppgifter i Esap måste en förteckning över utsedda öppna standardiserade licenser fastställas. Även beskaffenheten hos API:t och de metadata som ska genomföras behöver fastställas för att det ska gå enkelt och snabbt att söka, hitta och hämta uppgifter. Ytterligare krav avseende en effektiv sökfunktion bör också genomföras, till exempel enhetens specifika identifieringskod för juridiska personer, klassificeringen av den typ av information som enheten har lämnat in och enhetens storlekskategori. ESA-myndigheterna bör i detta syfte genom den gemensamma kommittén utarbeta förslag till tekniska standarder för genomförande. Vid utarbetandet av de tekniska standarderna för genomförande bör ESA-myndigheterna, genom den gemensamma kommittén, i förväg samråda med insamlingsorganen och särskilt analysera de potentiella kostnaderna och fördelarna i samband med detta. Esma bör dessutom kunna utarbeta förslag till tekniska standarder för genomförande som anger art och omfattning för de särskilda tjänster som avgifter kan tas ut för, samt avgiftsstrukturen för dessa tjänster. Sådana förslag till tekniska standarder för genomförande skulle möjliggöra global och driftskompatibel tillgång till enhetens information. När det gäller tekniska standarder för genomförande avseende hållbarhetsinformation bör ESA- myndigheterna, genom den gemensamma kommittén, samarbeta med Efrag för utarbetandet av dessa förslag till standarder. Kommissionen bör ges befogenhet att anta dessa tekniska standarder för genomförande genom genomförandeakter i enlighet med artikel 291 i EUF-fördraget och artikel 15 i förordning (EU) nr 1093/2010, artikel 15 i förordning (EU) nr 1094/2010 och artikel 15 i förordning (EU) nr 1095/2010.

  30. Eftersom målet för denna förordning, nämligen att bidra till att unionens finansiella tjänster och kapitalmarknader integreras genom att allmänheten får enkel centraliserad tillgång till information om enheter och deras produkter, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan snarare, på grund av dess omfattning och verkningar, kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

  31. Esap är den första åtgärden i den nya handlingsplanen för kapitalmarknadsunionen och ett konkret genomförande av strategin för digitalisering. Esap är sålunda ett större projekt av gemensamt europeiskt intresse på området för digitala finanser. Därför bör så mycket finansiering som möjligt sökas från programmet för ett digitalt Europa, som inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/694, särskilt under de tidiga utvecklingsfaserna av Esap, i linje med de belopp som presenterades i arbetsdokumentet från kommissionens avdelningar av den 25 november 2021. Dessa medel tilldelas kommissionen under den tidiga utvecklingen av Esap, i syfte att säkerställa att Esma är den slutliga ägaren av alla resulterande tillgångar. När bidraget från programmet för ett digitalt Europa har uttömts bör finansieringen av Esap följa modellen för finansiering av Esma till och med den 31 december 2027. De behöriga myndigheternas bidrag enligt den finansieringsmodellen bör inte överstiga totalt 6.968.000EUR. De medel som medlemsstaterna anslår påverkas dock inte av ett eventuellt överskridande av de kostnadsberäkningar som presenterades i arbetsdokumentet från kommissionens avdelningar av den 25 november 2021. Finansieringen av Esap efter december 2027 bör diskuteras inom ramen för det ifrågavarande budgetför farandet i samband med nästa fleråriga budgetram när det bedöms huruvida ett större bidrag från unionens budget skulle vara lämpligt.

Artikel 1 Den gemensamma europeiska åtkomstpunkten

1.Senast den 10 juli 2027 ska Esma ha inrättat och börjat driva en europeisk gemensam åtkomstpunkt (Esap) som ska ge centraliserad elektronisk tillgång till följande information:

  1. Information som offentliggörs enligt de unionslagstiftningsakter som förtecknas i bilagan eller enligt eventuella ytterligare rättsligt bindande unionsakter som föreskriver centraliserad elektronisk tillgång till information i Esap.

  2. Information som en enhet som omfattas av en medlemsstats rätt väljer att göra tillgänglig i Esap på frivillig basis, i enlighet med artikel 3.1, och som det hänvisas till i de unionslagstiftningsakter som förtecknas i bilagan eller i eventuella ytterligare rättsligt bindande unionsakter som föreskriver centraliserad elektronisk tillgång till information i Esap.

2.Den information som avses i punkt 1 a i denna artikel får inte lämnas in till insamlingsorgan i syfte att den ska göras tillgänglig i Esap före tillämpningsdatumet för kravet på att lämna in den informationen enligt de unionslagstiftningsakter som förtecknas i bilagan eller enligt eventuella ytterligare rättsligt bindande unionsakter som föreskriver centraliserad elektronisk tillgång till information i Esap.

3.Insamlingsorgan som är unionsorgan eller unionsbyråer får göra historisk information tillgänglig för Esap från och med tillämpningsdatumet för kravet på att lämna in den informationen till Esap enligt de unionslagstiftningsakter som förtecknas i bilagan eller enligt eventuella ytterligare rättsligt bindande unionsakter som föreskriver centraliserad elektronisk tillgång till information i Esap.

Artikel 2 Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

  1. enhet: en fysisk eller juridisk person

    1. som är ålagd att lämna in den information som avses i artikel 1.1 a till ett insamlingsorgan, eller

    2. som i enlighet med artikel 1.1 b på frivillig basis lämnar in information till ett insamlingsorgan för att denna information ska göras tillgänglig i Esap.

  2. insamlingsorgan: ett unionsorgan eller en unionsbyrå eller ett organ, en myndighet eller ett register på nationell nivå som utsetts som insamlingsorgan enligt någon av de unionslagstiftningsakter som avses i artikel 1.1 a eller som av en medlemsstat utsetts som insamlingsorgan i enlighet med artikel 3.2.

  3. format som data kan extraheras från: alla öppna format enligt definitionen i artikel 2.14 i direktiv (EU) 2019/1024 som är allmänt använda eller som krävs enligt lag och som data kan extraheras från maskinellt och som kan läsas av en människa.

  4. maskinläsbart format: ett maskinläsbart format enligt definitionen i artikel 2.13 i direktiv (EU) 2019/1024.

  5. kvalificerad elektronisk stämpel: en kvalificerad elektronisk stämpel enligt definitionen i artikel 3.27 i förordning (EU) nr 910/2014.

  6. applikationsprogrammeringsgränssnitt eller API: en uppsättning funktioner, processer, definitioner och protokoll för kommunikation från maskin till maskin och sömlöst datautbyte.

  7. metadata: strukturerad information som gör det enklare att hämta, använda eller hantera en informationsresurs, inbegripet genom att beskriva, förklara eller lokalisera källan till den informationen.

  8. personuppgifter: personuppgifter enligt definitionen i artikel 4.1 i förordning (EU) 2016/679.

  9. historisk information: den information som avses i artikel 1.1 a, som offentliggjorts tidigast fem år före tillämpningsdatumet för kravet på att lämna denna information till Esap.

  10. den gemensamma kommittén: den kommitté som avses i artikel 54 i förordning (EU) nr 1093/2010, artikel 54 i förordning (EU) nr 1094/2010 och artikel 54 i förordning (EU) nr 1095/2010.

Artikel 3 Frivillig inlämning av information

1.Från och med den 10 januari 2030 får en enhet lämna in den information som avses i artikel 1.1 b till insamlingsorganet i den medlemsstat där enheten har sitt säte i syfte att göra denna information tillgänglig i Esap.

När enheten lämnar in sådan information till insamlingsorganet ska den

  1. säkerställa att informationen åtföljs av metadata som specificerar att informationen görs tillgänglig i Esap på frivillig basis,

  2. säkerställa att informationen åtföljs av metadata som specificerar huruvida informationen innehåller personuppgifter,

  3. säkerställa att informationen åtföljs av de metadata som krävs för att den sökfunktion i Esap som avses i artikel 7.3 ska fungera,

  4. använda ett format som data kan extraheras från,

  5. säkerställa att den information som lämnas in omfattas av artikel 1.1 b,

  6. säkerställa att informationen inte innehåller personuppgifter, utom när personuppgifter krävs enligt unionsrätten eller nationell rätt eller utgör en nödvändig del av informationen om enhetens ekonomiska verksamhet.

2.Senast den 9 januari 2030 ska varje medlemsstat utse minst ett insamlingsorgan för insamling av den information som lämnas in på frivillig basis och underrätta Esma om detta.

3.De europeiska tillsynsmyndigheter som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1093/2010, (EU) nr 1094/2010 och (EU) nr 1095/2010 (gemensamt kallade de europeiska tillsynsmyndigheterna eller ESA-myndigheterna) ska genom den gemensamma kommittén utarbeta förslag till tekniska standarder för genomförande som ska innehålla specifikationer för följande:

  1. De metadata som ska åtfölja den information som lämnas in i enlighet med punkt 1.

  2. I förekommande fall, de specifika format eller mallar som ska användas för att lämna in informationen i enlighet med punkt 1.

4.Vid utarbetandet av de tekniska standarder för genomförande som avses i punkt 3 ska ESA-myndigheterna beakta standarder som redan finns i motsvarande sektorsspecifika unionslagstiftningsakter, särskilt standarder som är specifikt utformade för små och medelstora företag.

ESA-myndigheterna ska överlämna förslaget till tekniska standarder för genomförande till kommissionen senast den 10 januari 2028.

Kommissionen ges befogenhet att anta de tekniska standarder för genomförande som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1093/2010, artikel 15 i förordning (EU) nr 1094/2010 och artikel 15 i förordning (EU) nr 1095/2010.

ESA-myndigheterna ska genom den gemensamma kommittén anta riktlinjer för enheter för att säkerställa att de metadata som lämnas in är korrekta, inbegripet villkoren för att inkludera personuppgifter i information som lämnas in frivilligt.

5.När den information som avses i punkt 1 innehåller personuppgifter ska enheten säkerställa att behandling av de uppgifterna grundar sig på något av de villkor för laglig behandling som anges i artikel 6.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679. Denna förordning skapar inte en rättslig grund för behandling av personuppgifter.

Artikel 4 Förteckning över insamlingsorganen

Esma ska på den webbportal som avses i artikel 7.1 a offentliggöra en förteckning över insamlingsorganen innehållande uppgift om varje insamlingsorgans webbadress.

Esma ska säkerställa att förteckningen är aktuell och ska underrätta kommissionen om eventuella ändringar av denna.

Artikel 5 Insamlingsorganens uppgifter och enheternas ansvarsområden

1.Insamlingsorganen ska göra följande:

  1. Samla in den information som enheter lämnar in.

  2. Lagra den information som lämnas in av enheter eller som genereras av insamlingsorganen själva och, i förekommande fall, förlita sig på befintliga förfaranden och befintlig infrastruktur för lagring av information.

  3. Genomföra tekniska automatiska kontroller av den information som lämnas in av enheter för att kontrollera om informationen uppfyller följande krav:

    1. Den har lämnats in i ett format som data kan extraheras från eller, när det är lämpligt, i ett maskinläsbart format som anges i någon av de unionslagstiftningsakter som avses i artikel 1.1 a och enligt vilken informationen lämnats in.

    2. De metadata för den informationen som anges i punkt 10 e i denna artikel, och i tillämpliga fall artikel 3.1 a, är tillgängliga och fullständiga.

    3. Den åtföljs av en kvalificerad elektronisk stämpel, när en sådan krävs.

  4. Inte införa andra villkor för användning och vidareutnyttjande av den information som finns tillgänglig i Esap än villkor som motsvarar de som fastställs i de öppna standardiserade licenser som avses i artikel 9.

  5. Genomföra API:t och, utan kostnad och inom tillämpliga tidsgränser, förse Esap med information, metadata för den informationen och, när så krävs, den kvalificerade elektroniska stämpeln.

  6. I den mån det ingår i insamlingsorganets tekniska kompetens, bistå de enheter som lämnar in information med stöd, åtminstone i samband med förfarandet för inlämning, avvisning och ny inlämning.

  7. Säkerställa att den information som avses i artikel 1.1 förblir tillgänglig för Esap i minst tio år, såvida inget annat anges i de unionslagstiftningsakter som avses i artikel 1.1 a.

Vid tillämpning av första stycket g i denna punkt, och i enlighet med förordningarna (EU) 2016/679 och (EU) 2018/1725, ska insamlingsorganen vidta lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att den inlämnade informationen – om de metadata som åtföljer den avser personuppgifter – inte lagras i syfte att göras tillgänglig för Esap eller göras tillgänglig i Esap under längre tid än fem år, om inte annat föreskrivs i de unionslagstiftningsakter som avses i artikel 1.1 a i den här förordningen.

2.Insamlingsorganen får avvisa information som lämnas in av enheter om informationen är uppenbart olämplig, kränkande eller inte av det slag som avses i artikel 1.1.

Insamlingsorganen ska avlägsna information som gjorts tillgänglig i Esap och som de konstaterar är uppenbart olämplig, kränkande eller inte av det slag som avses i artikel 1.1.

3.Insamlingsorganen ska avvisa information som lämnas in av enheter om det vid den automatiska kontroll som avses i punkt 1 c i denna artikel upptäcks att informationen inte uppfyller de krav som anges i den punkten eller, i förekommande fall, på basis av underrättelser som mottagits enligt artikel 10.2.

4.Insamlingsorganen ska inom rimlig tid underrätta enheterna om avvisandet eller avlägsnandet av information och skälen till detta.

5.Om den information som lämnas av en enhet enligt artikel 1.1 a avvisas eller avlägsnas av ett insamlingsorgan ska enheten korrigera och lämna in informationen på nytt utan onödigt dröjsmål. Insamlingsorganet ska underrätta Esma om information avvisas, avlägsnas eller ersätts enligt punkt 2 i den här artikeln.

Enheterna får välja att lämna in information endast en gång och till endast ett insamlingsorgan. Inlämning och eventuell ny inlämning av information, tillsammans med relevanta åtföljande metadata, ska göras till samma insamlingsorgan.

6.Enheterna ska ansvara för att informationen är fullständig och korrekt på det språk som den lämnas in på och för de relevanta åtföljande metadata som de lämnar in till insamlingsorganen. Enheterna ska särskilt ansvara för att identifiera om personuppgifter ingår i den information som de lämnar till insamlingsorganet tillsammans med relevanta åtföljande metadata där det anges om informationen innehåller personuppgifter.

7.Vad gäller den information som omfattas av denna förordning ska tillsynsorganen inte utöva den rätt som databasproducenter enligt artikel 7.1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 96/9/EG(15)har, eller andra immateriella äganderätter, på ett sätt som förhindrar eller begränsar användning och vidareutnyttjande av innehållet i databasen enligt artikel 9 i denna förordning.

8.Ett insamlingsorgan får delegera de uppgifter som avses i punkt 1 a, b, c, e, f och g och punkterna 3 och 4 till en juridisk person som omfattas av en medlemsstats rätt eller till ett unionsorgan eller en unionsbyrå (den person till vilken befogenheter har delegerats). En delegering av uppgifter ska ske i form av ett skriftligt avtal som anger vilka uppgifter som ska delegeras och på vilka villkor de ska utföras (delegeringsavtal).

De villkor som anges i delegeringsavtalet ska säkerställa att

  1. den person till vilken befogenheter har delegerats inte har några intressekonflikter,

  2. den person till vilken befogenheter har delegerats inte använder den information som erhållits på ett otillbörligt eller konkurrensbegränsande sätt eller för något annat ändamål än det som anges i delegeringsavtalet,

  3. den person till vilken befogenheter har delegerats säkerställer att informationen skyddas i enlighet med artikel 6 med avseende på de delegerade uppgifterna,

  4. den person till vilken befogenheter har delegerats regelbundet informerar insamlingsorganet om sitt övergripande utförande av de delegerade uppgifterna,

  5. den person till vilken befogenheter har delegerats informerar insamlingsorganet, utan onödigt dröjsmål, om eventuell underlåtenhet att utföra en delegerad uppgift.

Insamlingsorganet ska vara fortsatt ansvarigt för uppgifter som det delegerar, inbegripet att göra all information som Esma behöver om en delegerad uppgift tillgänglig för Esma.

Insamlingsorganets ansvar ska inte påverkas av att insamlingsorganet har delegerat uppgifter till en tredje part. Insamlingsorganet får inte delegera sina uppgifter i sådan utsträckning att det inte längre kan betraktas som ett insamlingsorgan.

Insamlingsorganet ska säkerställa att delegering av uppgifter sker på ett kostnadseffektivt sätt och att delegeringen så långt det är möjligt används så att befintliga insamlingsförfaranden och befintlig infrastruktur fortsatt kan tillämpas när det gäller Esap.

Insamlingsorganet ska underrätta Esma om eventuella delegeringsavtal som det ingår.

9.Insamlingsorganen ska säkerställa att den information som lämnas av enheter och som ska göras tillgänglig via Esap i lämplig grad är tillförlitlig, tillgänglig, oförvanskad och oavvislig. För att säkerställa detta får medlemsstaterna tillåta att insamlingsorganen kräver att den information som lämnas in av enheter för att göras tillgänglig i Esap åtföljs av en kvalificerad elektronisk stämpel.

10.ESA-myndigheterna ska genom den gemensamma kommittén utarbeta förslag till tekniska standarder för genomförande som ska innehålla specifikationer för följande:

  1. Hur de tekniska automatiska kontroller som avses i punkt 1 c i denna artikel ska utföras för de olika typer av information som enheterna lämnar in.

  2. Hur den kvalificerade elektroniska stämpel som avses i punkt 1 c iii i denna artikel och i punkt 9 i denna artikel ska vara beskaffad.

  3. De öppna standardiserade licenser som avses i punkt 1 d i denna artikel.

  4. Hur det API som ska genomföras enligt punkt 1 e i denna artikel ska vara beskaffat.

  5. Beskaffenheten hos de metadata som krävs för den sökfunktion i Esap som avses i artikel 7.3, beskaffenheten hos de metadata som avses i punkt 6 i denna artikel och beskaffenheten hos alla andra metadata som krävs för att Esap ska fungera.

  6. De tidsgränser som avses i punkt 1 e i denna artikel.

  7. Den vägledande förteckningen över och beskaffenheten hos de format som är godtagbara som sådana format som data kan extraheras från och maskinläsbara format som avses i punkt 1 c i) i denna artikel.

11.Vid utarbetandet av de förslag till tekniska standarder för genomförande som avses i punkt 10 ska ESA-myndigheterna beakta eventuella standarder som redan finns i motsvarande sektorsspecifika unionslagstiftningsakter, särskilt de standarder som är specifikt utformade för små och medelstora företag.

ESA-myndigheterna ska till kommissionen överlämna dessa förslag till tekniska standarder för genomförande senast den 10 september 2024.

Kommissionen ges befogenhet att anta de tekniska standarder för genomförande som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1093/2010, artikel 15 i förordning (EU) nr 1094/2010 och artikel 15 i förordning (EU) nr 1095/2010.

12.Insamlingsorgan som är unionsorgan eller unionsbyråer och som gör historisk information tillgänglig för Esap i enlighet med artikel 1.3 ska göra följande:

  1. Sammanställa denna information i ett format som data kan extraheras från.

  2. Se till att denna information åtföljs av metadata som anger

    1. enhetens namn,

    2. typen av information, klassificerad enligt artikel 7.4 c,

    3. enhetens identifieringskod för juridiska personer, om en sådan finns, som specificerats enligt artikel 7.4 b.

  3. Specificera att det rör sig om historisk information.

Genom undantag från punkt 1 g i denna artikel får historisk information inte göras tillgänglig i Esap längre än fem år.

Artikel 6 Cybersäkerhet

Esma ska ha en ändamålsenlig och proportionell it-säkerhetspolicy för Esap och säkerställa att den information som offentliggörs via Esap i lämplig grad är tillförlitlig, tillgänglig, oförvanskad och oavvislig och att personuppgifter skyddas. Esma får genomföra regelbundna översyner av Esaps it-säkerhetspolicy och cybersäkerhetssituation mot bakgrund av nya trender på cybersäkerhetsområdet internationellt och inom unionen och med hänsyn till den senaste utvecklingen.

Artikel 7 Esaps funktioner

1.Esma ska säkerställa att Esap har minst följande funktioner:

  1. En webbportal med användarvänligt gränssnitt, där hänsyn tas till behov avseende åtkomst för personer med funktions nedsättning, för att ge tillgång till information i Esap på alla unionens officiella språk.

  2. Ett API för enkel åtkomst till informationen i Esap.

  3. En sökfunktion på alla unionens officiella språk.

  4. Ett visningsprogram som informationen visas i.

  5. En maskinöversättningstjänst för den information som hämtas.

  6. En nedladdningstjänst, även för nedladdning av stora datamängder.

  7. En aviseringstjänst som informerar användare om ny information i Esap.

  8. Presentation av information som lämnats in på frivillig basis i enlighet med artikel 1.1 b, på ett sådant sätt att

    1. den tydligt kan skiljas från information som lämnats på obligatorisk basis enligt artikel 1.1 a,

    2. användarna i tillämpliga fall informeras om att informationen inte nödvändigtvis uppfyller alla krav på obligatorisk information enligt artikel 1.1 a och inte nödvändigtvis kommer att uppdateras över tid.

2.Esma ska säkerställa att de funktioner som avses i punkt 1 e och g finns i Esap senast den 10 juli 2028. Esma ska säkerställa att de funktioner som avses i punkt 1 h finns i Esap senast den 9 januari 2030.

3.Den sökfunktion som avses i punkt 1 c i denna artikel ska möjliggöra sökningar utifrån följande metadata:

  1. Namnen på den enhet som har lämnat in informationen och namnet på den fysiska eller juridiska person som informationen avser.

  2. Identifieringskoden för juridiska personer för den enhet som har lämnat in informationen och för den juridiska person som informationen avser.

  3. Den typ av information som avses i artikel 1.1 som lämnats in av enheten och huruvida den informationen lämnats på obligatorisk basis enligt artikel 1.1 a eller på frivillig basis enligt led b i den punkten.

  4. Datum och tidpunkt då enheten lämnade in informationen till insamlingsorganet.

  5. Det datum eller den period som informationen avser.

  6. Storlekskategorin för den enhet som har lämnat in informationen och storleken på den juridiska person som informationen avser.

  7. Det land där den juridiska person som informationen avser har sitt säte.

  8. De branschsektorer inom vilka den fysiska eller juridiska person som informationen avser bedriver sin ekonomiska verksamhet.

  9. Det insamlingsorgan som ansvarar för insamlingen av informationen.

  10. Det språk på vilket informationen lämnades in.

4.ESA-myndigheterna ska genom den gemensamma kommittén utarbeta förslag till tekniska standarder för genomförande som ska specificera följande:

  1. Hur det API som avses i punkt 1 b ska vara beskaffat.

  2. Den specifika identifieringskod för juridiska personer som avses i punkt 3 b.

  3. Klassificeringen av de informationstyper som avses i punkt 3 c.

  4. Storlekskategorierna för de enheter som avses i punkt 3 f.

  5. En beskrivning av de branschsektorer som avses i punkt 3 h.

ESA-myndigheterna ska överlämna dessa förslag till tekniska standarder för genomförande till kommissionen senast den 10 september 2024.

Kommissionen ges befogenhet att anta de tekniska standarder för genomförande som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1093/2010, artikel 15 i förordning (EU) nr 1094/2010 och artikel 15 i förordning (EU) nr 1095/2010.

Artikel 8 Tillgång till information i Esap

1.För att främja transparens och väl fungerande kapitalmarknader i unionen ska Esma säkerställa att tillgången till information i Esap tillhandahålls på ett icke-diskriminerande sätt och att användare kostnadsfritt har direkt och omedelbar tillgång till den information som finns i Esap.

2.Esma ska dock ta ut en avgift för särskilda tjänster med höga underhålls- eller supportkostnader eller som inbegriper sökningar och nedladdningar av stora informationsvolymer. Dessa avgifter får inte överstiga de direkta kostnader som Esma ådragit sig för att utföra dessa tjänster. De avgifter som tas ut för dessa tjänster ska användas till Esaps övergripande funktion.

3.Esma får kräva att användarna av de tjänster för vilka Esma tar ut sådana avgifter som avses i punkt 2 fyller i en digital förklaring.

4.Utan hinder av punkt 2 ska Esma tillåta att följande enheter kostnadsfritt har direkt och omedelbar tillgång till information i Esap i den utsträckning som krävs för att dessa enheter ska kunna utföra sina respektive uppdrag och uppfylla sitt ansvar och sina skyldigheter:

  1. Unionens institutioner, organ eller byråer.

  2. Behöriga myndigheter som utsetts av medlemsstaterna enligt en unionslagstiftningsakt.

  3. Medlemmar av det europeiska statistiksystemet enligt definitionen i artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009.

  4. Centralbanker som ingår i det europeiska centralbankssystemet.

  5. Resolutionsmyndigheter som utsetts enligt artikel 3 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU.

  6. Statliga institutioner, organ eller byråer i medlemsstaterna.

  7. Utbildningsanstalter, men endast information avsedd för forskningsändamål, den akademiska världen, nyhetsorgani sationer och icke-statliga organisationer i den mån tillgång till informationen är nödvändig för att de ska kunna utföra sina uppgifter.

  8. Enheter som tillhandahåller och använder information i Esap för att uppfylla sina lagstadgade skyldigheter.

5.Med avseende på tillämpningen av punkt 2 ska Esma utarbeta förslag till tekniska standarder för genomförande som anger art och omfattning för de särskilda tjänster som avgifter kan tas ut för samt avgiftsstrukturen för dessa tjänster.

Esma ska överlämna dessa förslag till tekniska standarder för genomförande till kommissionen.

Kommissionen ges befogenhet att anta de tekniska standarder för genomförande som avses i första stycket i denna punkt i enlighet med artikel 15 i förordning (EU) nr 1095/2010.

6.Esma ska offentliggöra avgiftsstrukturen, i förekommande fall tröskelvärdena för informationsvolymer, och avgiftssatserna, på Esaps webbplats och göra dem lättillgängliga där. Esma ska årligen se över avgiftssatserna och tröskelvärdena för informationsvolymer.

Artikel 9 Användning och vidareutnyttjande av informationen i Esap

1.Varken Esma eller insamlingsorganen ska ha något ansvar för tillgång till, användning av eller vidareutnyttjande av information som enheter lämnat in till insamlingsorganen och som gjorts tillgänglig i Esap.

2.Personuppgifter som är tillgängliga i Esap ska användas eller vidareutnyttjas i enlighet med förordning (EU) 2016/679. Personuppgifter som vidareutnyttjas får inte lagras längre än nödvändigt och under inga omständigheter längre än fem år, om inte annat föreskrivs i de unionslagstiftningsakter som avses i artikel 1.1 a i denna förordning.

3.Esma ska säkerställa att användningen och vidareutnyttjandet av informationen i Esap inte omfattas av villkor, såvida inte villkoren uppfyller följande krav:

  1. De är objektiva och icke-diskriminerande.

  2. De är motiverade av ett allmänintresse.

  3. De motsvarar, när så är lämpligt, beroende på typen av information, villkoren i öppna standardiserade licenser, i den mening som avses i artikel 2.5 i direktiv (EU) 2019/1024, och medger att informationen används, ändras och delas fritt av vem som helst för valfritt ändamål.

4.Användning och vidareutnyttjande för regleringsändamål och icke-kommersiella ändamål av den information som görs tillgänglig i Esap ska inte begränsas av enheter som lämnar in sin information för offentliggörande på grundval av en rätt av sitt eget slag enligt artikel 7.1 i direktiv 96/9/EG.

Artikel 10 Informationens kvalitet

1.Esma ska genomföra automatiska kontroller för att granska huruvida all information som insamlingsorganen tillhandahåller Esap uppfyller de krav som fastställs i artikel 5.1 c.

Om informationen från insamlingsorganet lämnades in av en enhet får Esma utföra de automatiska kontrollerna på basis av ett urval. Sådana automatiska kontroller får inte skilja sig från dem som utförs av insamlingsorganen i enlighet med artikel 5.1 c.

2.Esma ska införa lämpliga tekniska rutiner för att automatiskt underrätta insamlingsorganen i de fall då den information som de har tillhandahållit inte uppfyller kraven i artikel 5.1 c. I de fall dessa krav inte är uppfyllda ska enheterna bära ansvaret för informationen. Insamlingsorganet ska underrätta enheten om uppgifterna har avvisats och skälen till detta avvisande i enlighet med artikel 5.4.

3.Esma får utföra ytterligare kontroller av uppgifternas kvalitet, integritet och ursprung. På grundval av resultaten av dessa kontroller får Esma underrätta insamlingsorganen om konstaterade brister och tillfälligt upphöra med att tillgängliggöra information i Esap.

Artikel 11 Esmas uppgifter

1.Esma ska i nära samarbete med EBA och Eiopa utföra följande uppgifter:

  1. Säkerställa att den information som insamlingsorganen tillhandahåller efter att ha fått den från enheterna utan otillbörligt dröjsmål offentliggörs i Esap.

  2. Bistå insamlingsorganen genom en supporttjänst.

  3. Säkerställa att Esap är tillgänglig minst 97 % av tiden varje månad, med undantag för planerat underhåll, innehållsupp dateringar och siduppgraderingar, varvid användarna tydligt ska underrättas om hur länge avbrottet i de tjänster som tillhandahålls av Esap sannolikt kommer att pågå.

  4. Vid behov rådgöra med insamlingsorganen avseende gemensamma frågor och etiska principer och särskilt diskutera

    1. den dagliga driften av Esap,

    2. utarbetande och införande av en kvalitetspolicy och, i lämpliga fall, av servicenivåavtal mellan Esma och insamlingsorganen,

    3. finansieringsvillkoren för Esap, inklusive i vilka fall avgifter får tas ut och beräkningen av dessa avgifter,

    4. befintliga och potentiella hot vad gäller cybersäkerhet,

    5. genomförandet av Esap och dess funktion i samband med delegering av uppgifter i enlighet med artikel 5.8.

  5. Kontrollera att Esap genomförs och fungerar, och årligen rapportera om detta till kommissionen, såsom anges i artikel 12.

2.Med avseende på tillämpningen av punkt 1 i denna artikel ska Esma, genom att inrätta en tillfällig expertgrupp, arbetsgrupp eller kommitté, beroende på vad som är lämpligt, säkerställa att experter och berörda parter konsulteras för att ge råd och stöd om det tekniska genomförandet av Esap. Esma kan dessutom konsultera den intressentgrupp för värdepapper och marknader som avses i artikel 37 i förordning (EU) nr 1095/2010.

3.Med avseende på tillämpningen av punkt 1 i denna artikel ska Esma, genom att inrätta en tillfällig expertgrupp, arbetsgrupp eller kommitté, beroende på vad som är lämpligt, säkerställa att experter och berörda parter konsulteras för att ge råd och stöd om det tekniska genomförandet av Esap. Esma kan dessutom konsultera den intressentgrupp för värdepapper och marknader som avses i artikel 37 i förordning (EU) nr 1095/2010.

4.Esma ska säkerställa att behandlingen av personuppgifter är förenlig med den rättsliga ramen för skydd av personuppgifter som behandlas av unionens institutioner, organ och byråer.

Artikel 12 Kontroll av att Esap genomförs och fungerar

1.Esma ska i nära samarbete med EBA och Eiopa kontrollera att Esap fungerar, grundat på åtminstone de kvalitativa och kvantitativa indikatorer som anges i punkt 2, och ska offentliggöra en årlig rapport om hur Esap fungerar, och lägga fram rapporten för Europaparlamentet och rådet.

2.De kvalitativa och kvantitativa indikatorer som avses i punkt 1 är följande:

  1. Antal besökare, sökningar och nedladdningar.

  2. Typ av information som visas och laddas ner i procent.

  3. De avgifter som avses i artikel 8.2 och de belopp som tas ut av Esma.

  4. Andelen sökningar som leder till visning eller nedladdning per typ av information och åtkomst.

  5. Mängden och procentandelen maskinläsbar information i Esap och mängden och procentandelen maskinläsbara visningar och nedladdningar.

  6. Andelen underrättelser till följd av de automatiska kontroller som avses i artikel 10.2.

  7. Eventuella väsentliga funktionsstörningar eller incidenter som har påverkat Esaps drift eller prestanda överlag.

  8. En bedömning av hur tillgänglig, användbar, tillförlitlig och aktuell informationen i Esap är, samt av dess kvalitet.

  9. En bedömning av om Esap uppfyller sina mål med beaktande av utvecklingen av dess användning och informationsflödena inom unionen.

  10. En bedömning av hur nöjda slutanvändarna är med Esap.

  11. En jämförelse med liknande system i tredjeländer.

3.Innan den rapport som avses i punkt 1 i denna artikel läggs fram ska Esma samråda med den tillfälliga expertgrupp, arbetsgrupp eller kommitté som ska inrättas enligt artikel 11.2 i denna förordning och får konsultera den intressentgrupp för värdepapper och marknader som avses i artikel 37 i förordning (EU) nr 1095/2010.

Artikel 13 Översyn

1.Senast den 10 januari 2029 ska kommissionen, i nära samarbete med Esma och med beaktande av de årliga rapporter som avses i artikel 12, överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om Esaps genomförande, funktion och ändamålsenlighet.

2.Den rapport som avses i punkt 1 ska behandla följande:

  1. De tekniska utmaningar som enheterna och insamlingsorganen ställs inför under genomförandet av Esap.

  2. Ändamålsenligheten hos systemet för insamling och överföring av information för Esaps ändamål.

  3. Esaps operativa resiliens mot IKT-risker och tillförlitligheten hos den information som görs tillgänglig i Esap, bland annat genom kvalificerade elektroniska stämplar.

  4. De kostnader som enheterna och insamlingsorganen ådrar sig, inklusive en bedömning av huruvida de insamlingsorgan som är behöriga myndigheter har höjt sina tillsynsavgifter till följd av de kostnader som uppstått till följd av Esap.

  5. De kostnader som Esma ådragit sig i egenskap av operatör för Esap och för Esaps finansieringssystem.

  6. Hur Esap påverkar allmänhetens tillgång till information om enheter på området finansiella tjänster, kapitalmarknader och hållbarhet.

  7. Hur Esap påverkar enheternas synlighet för gränsöverskridande investerare, inbegripet synligheten för små och medelstora företag.

  8. Hur Esap påverkar privata datalämnares marknadsställning i unionen.

  9. Driftskompatibiliteten mellan Esap och liknande globala plattformar.

  10. Genomförandet av Esap och dess funktion med avseende på delegering av uppgifter i enlighet med artikel 5.8.

3.Med beaktande av mervärdet, de tekniska utmaningarna och de förväntade kostnaderna ska den rapport som avses i punkt 1 innehålla en kostnads-nyttoanalys avseende en framtida inkludering i denna förordnings tillämpningsområde av eventuellt relevant information som ännu inte är tillgänglig i Esap när rapporten utarbetas, vilket resulterar i en datalucka.

Rapporten ska också innehålla rekommendationer om den framtida utvecklingen av Esap.

4.Kommissionen ska anta en delegerad akt i enlighet med artikel 14 om ändring av de unionslagstiftningsakter som anges i andra stycket i denna punkt i syfte att, med avseende på information som ännu inte behöver, eller som inte får, inlämnas till Esap enligt artikel 1.1 a, skjuta upp införandet i Esap med högst 36 månader om kommissionen i den rapport som avses i punkt 1 i den här artikeln drar slutsatsen att det finns belägg för allvarliga och genomgripande svårigheter när det gäller de faktorer som förtecknas i punkt 2 a och b i den här artikeln.

De unionslagstiftningsakter som avses i första stycket i denna punkt omfattar följande:

  • Förordning (EU) nr 575/2013 (artikel 434b),

  • Förordning (EU) nr 537/2014 (artikel 13a),

  • Förordning (EU) nr 600/2014 (artikel 23a),

  • Förordning (EU) 2015/760 (artikel 25a),

  • Förordning (EU) 2015/2365 (artikel 32a),

  • Förordning (EU) 2017/1131 (artikel 37a),

  • Förordning (EU) 2019/2033 (artikel 46a),

  • Förordning (EU) 2023/1114 (artikel 110a),

  • Förordning (EU) 2023/2631 (artikel 15a),

  • Direktiv 2002/87/EG (artikel 30b),

  • Direktiv 2004/25/EG (artikel 16a),

  • Direktiv 2006/43/EG (artikel 20a),

  • Direktiv 2007/36/EG (artikel 14c),

  • Direktiv 2009/138/EG (artikel 304b),

  • Direktiv 2011/61/EU (artikel 69b),

  • Direktiv 2013/36/EU (artikel 116a),

  • Direktiv 2014/59/EU (artikel 128a),

  • Direktiv 2014/65/EU (artikel 87a),

  • Direktiv (EU) 2016/97 (artikel 40a),

  • Direktiv (EU) 2016/2341 (artikel 63a),

  • Direktiv (EU) 2019/2034 (artikel 44a),

  • Direktiv (EU) 2019/2162 (artikel 29a).

Artikel 14 Utövande av delegeringen

1.Befogenheten att anta delegerade akter ges till kommissionen med förbehåll för de villkor som anges i denna artikel.

2.Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artikel 13.4 ges till kommissionen för en period på tolv månader från och med det att den rapport som avses i artikel 13.1 offentliggörs.

3.Den delegering av befogenhet som avses i artikel 13.4 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning, eller vid ett senare i beslutet angivet datum. Det påverkar inte giltigheten av delegerade akter som redan har trätt i kraft.

4.Innan kommissionen antar en delegerad akt ska den samråda med experter som utsetts av varje medlemsstat i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre lagstiftning.

5.Så snart kommissionen antar en delegerad akt ska den samtidigt delge Europaparlamentet och rådet denna.

6.En delegerad akt ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period på tre månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med tre månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

Artikel 15 Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 9 januari 2024.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser för ändringsrättsakter

Direktiv (EU) 2024/1760

Detta direktiv träder i kraft den 25 juli 2024.

Medlemsstaterna ska senast den 26 juli 2026 anta och offentliggöra de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv.

[Ändringarna avser bilagan vilken ej återges här; red.anm.]

Bilagan är en förteckning över unionslagstiftningsakter som avses i artikel 1.1 a och återges ej här; red.anm.