Inledning
1 §Denna författning innehåller föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll.
Intern styrning och kontroll
Allmänna råd till 2 § förordningen
Myndighetens arbete med intern styrning och kontroll utgår från de uppgifter och mål som framgår av myndighetens instruktion och regleringsbrev eller av andra författningar och regeringsbeslut.
Myndigheten bör i den utsträckning den bedömer det vara lämpligt integrera processen för intern styrning och kontroll med övrig styrning av verksamheten.
Rimlig säkerhet innebär att en ändamålsenligt utformad och väl införd process för intern styrning och kontroll inte kan garantera fullständig säkerhet.
Myndighetens interna miljö innefattar de interna förutsättningar som påverkar en verksamhets förmåga att fullgöra sina uppgifter och nå sina mål enligt kraven för verksamheten. Exempel på sådana förutsättningar är organiseringen av verksamheten samt fördelningen av ansvar och befogenheter. Andra exempel är sådant som ledarstil, erfarenhet och kompetens hos medarbetarna, integritet och etik samt annat som ger uttryck för en organisations värdegrund.
Riskanalys – föreskrifter till 3 § förordningen
2 §Myndigheten ska vid behov uppdatera genomförd riskanalys för att säkerställa att den omfattar aktuella omständigheter som utgör en väsentlig risk.
Allmänna råd till 3 § förordningen
Myndigheten bör i riskanalysen identifiera och värdera omständigheter som utgör en väsentlig risk för att därefter ta ställning till om risken ska accepteras eller åtgärdas.
Med väsentlig risk avses de omständigheter som påverkar myndighetsledningens möjligheter att fullgöra ansvaret för verksamheten.
En riskanalys genomförd enligt en bestämmelse i någon annan författning bör också ses som riskanalys enligt förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll.
Åtgärder – föreskrifter till 4 § förordningen
3 §Berörda myndigheter ska samarbeta i de fall en åtgärd kan vidtas på annan myndighet än den som löper risken.
Allmänna råd till 4 § förordningen
Myndigheten bör göra en avvägning mellan den kostnad en viss åtgärd för med sig och den förväntade nyttan av åtgärden.
Om nödvändiga åtgärder, som endast kan vidtas av annan myndighet, inte genomförs efter samarbete mellan myndigheterna bör myndigheten informera regeringen.
Uppföljning – föreskrifter till 5 § förordningen
4 §I uppföljningen ingår att myndigheten ska pröva om vidtagna åtgärder fungerar på avsett sätt.
Dokumentation
Allmänna råd till 6 § förordningen
En sammanställning av de risker som har bedömts vara väsentliga för myndighetens förmåga att fullgöra sina uppgifter, uppnå verksamhetens mål och uppfylla kraven i 3 § myndighetsförordningen (2007:515) bör finnas för myndigheten som helhet. Av sammanställningen bör också framgå vidtagna eller planerade åtgärder och hur de ska eller har följts upp och bedömts. Här kan även ansvar för genomförande och tidsramar redovisas.
Undantag
5 §Ekonomistyrningsverket kan i enskilda fall pröva och meddela undantag från dessa föreskrifter.
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
2022:8
Denna författning träder i kraft den 1 januari 2023.
Genom författningen upphävs Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd (ESV Cirkulär 2007:6) till förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll.