Inledning
1 §Denna författning innehåller föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2002:831) myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt.
Tillämpningsområde
Allmänna råd till 1 § förordningen
Vilka myndigheter som har rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt framgår av det myndighetsregister som Ekonomistyrningsverket löpande upprättar över myndigheter inom den statliga redovisningsorganisationen.
Uppgiftsunderlag och Ekonomistyrningsverkets beslut – föreskrifter till 2 § förordningen
2 §En myndighet som ska inordnas i den statliga redovisningsorganisationen ska lämna sådant underlag som framgår av 3 § till Ekonomistyrningsverket inför Ekonomistyrningsverkets beslut enligt 2 § förordningen (2002:831) om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt.
3 §Myndighetens underlag enligt 2 § ska bestå av en beskrivning av myndighetens planerade verksamhet, konkurrenssituation och en redogörelse för hur myndigheten kommer att finansieras.
4 §Ekonomistyrningsverkets beslut enligt 2 § förordningen (2002:831) om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt gäller tills vidare.
5 §De myndigheter vars verksamhet kommer att förändras, till exempel genom ombildning, sammanslagning, utbrytning eller dylikt, ska lämna nya underlag till Ekonomistyrningsverket. Underlagen ska utöver de uppgifter som anges i 3 § även innehålla en redogörelse för hur myndigheten tidigare har finansierats.
Ekonomistyrningsverket omprövar därefter beslutet om myndigheten inte längre ska omfattas av förordningen (2002:831) om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt.
Allmänna råd till 2 § förordningen
Regler om avdragsrätt, rätt till återbetalning av ingående mervärdesskatt och vilka varor och tjänster som är undantagna från skatteplikt finns i mervärdesskattelagen (2023:200).
ESVFA (2023:5)
Kompensation – föreskrifter till 4 § förordningen
6 §Den rätt till kompensation som en myndighet har enligt 4 § förordningen (2002:831) om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt gäller för hela den verksamhet som myndigheten bedriver, oavsett hur verksamheten är finansierad eller i vilket avsnitt den redovisas i resultaträkningen. Detta gäller under förutsättning att regeringen inte har beslutat annat.
Kompensationsrätt föreligger endast för belopp motsvarande ingående mervärdesskatt som har debiterats eller vid omvänd betalningsskyldighet beräknats enligt mervärdesskattelagen (2023:200).
ESVFA (2023:5)
Allmänna råd till 4 § förordningen
Skatteverket publicerar information och rättslig vägledning om avdragsrätten för ingående mervärdesskatt enligt mervärdesskattereglerna.
Statliga myndigheter som inte är affärsverk räknas i mervärdesskattehänseende som ett enda skattesubjekt. Mervärdesskatt ska därför inte faktureras andra statliga myndigheter. Därmed kan ingen kompensationsrätt bli aktuell vid inköp från en annan myndighet.
Om flera myndigheter som omfattas av förordningen (2002:831) om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt går ihop och gör gemensamma inköp, så kallade samköp, är det den myndighet som betalar skatten till leverantören (eller motsvarande) som har rätt till kompensation för belopp motsvarande ingående mervärdesskatt.
ESVFA (2023:5)
7 §I begreppet representation eller liknande ändamål ingår utgifter för måltider och liknande förtäring inklusive kringkostnader vid extern och intern representation samt utgifter för representationsgåvor.
Förfriskningar och annan enklare förtäring av mindre värde som ges till externa deltagare i samband med ett arbetsmöte ska inte ses som extern representation.
Allmänna råd till 4 § förordningen
Med förfriskningar och annan enklare förtäring av mindre värde avses till exempel alkoholfri dryck, bullar, frukt och en enklare smörgås som inte ersätter en måltid.
Rekvisition och redovisning mot inkomsttitel – föreskrifter till 7 § förordningen
8 §En myndighet får rekvirera ett belopp motsvarande ingående mervärdesskatt den månad då det ackumulerade bokförda beloppet uppgår till minst 5.000 kronor. Rekvisition av belopp motsvarande ingående mervärdesskatt ska dock göras minst en gång per år.
ESVFA (2023:5)
Allmänna råd till 7 § förordningen
Vid rekvisition av belopp motsvarande ingående mervärdesskatt används den blankett som tillhandahålls av Skatteverket.
Anvisningar för hur blanketten ska fyllas i och andra anvisningar som rör betalning av belopp motsvarande ingående mervärdesskatt utfärdas av Skatteverket.
Om myndigheten så begär fördelar Skatteverket utbetalningen på dels ett gironummer anslutet till räntekonto, dels ett gironummer som inte är anslutet till räntekonto. Myndigheten ska i så fall ange på sin rekvisition hur beloppet ska fördelas på respektive gironummer.
Rättelser
Rättelse av ett felaktigt rekvirerat belopp bör göras vid nästa rekvisitionstillfälle och normalt bara ske för det innevarande årets rekvisitioner.
Vid återbetalning av ett för högt rekvirerat belopp minskar myndigheten månadens rekvisition av belopp motsvarande ingående mervärdesskatt i rekvisitionsblanketten med återbetalningsbeloppet inklusive eventuell ränta. Nettobeloppet betalar Skatteverket ut till myndighetens gironummer.
Om det belopp som myndigheten ska återbetala är högre än det belopp som ska rekvireras vid nästa rekvisitionstillfälle bör myndigheten vänta med att rekvirera tills beloppet för ingående mervärdesskatt överstiger 5.000 kronor.
Ränta – föreskrifter till 11 § förordningen
9 §Vid återbetalning av ett för högt rekvirerat belopp enligt 4 § förordningen (2002:831) om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt beräknas räntan från den dag då myndigheten fick beloppet utbetalt till räntekontot till och med den dag då återbetalningen görs. Ränteberäkningen grundas på den ränta som motsvarar genomsnittsräntan på räntekontot under perioden.
En myndighet behöver endast beakta sådan ränta som vid återbetalningstillfället överstiger 100 kronor.
Undantag
10 §Ekonomistyrningsverket kan i enskilda fall pröva och meddela undantag från dessa föreskrifter.
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
2022:7
Denna författning träder i kraft den 1 januari 2023.
Genom författningen upphävs Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd (ESV Cirkulär 2002:8) till förordningen (2002:831) om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt och Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd (ESV Cirkulär 1998:9) till förordning (1993:529) om statliga myndigheters hantering av ingående mervärdesskatt.
2023:5
Denna författning träder i kraft den 1 januari 2024.