Inledning
1 §Denna författning innehåller föreskrifter och allmänna råd till anslagsförordningen (2011:223).
Tillämpningsområde
Allmänna råd till 2 § förordningen
Bestämmelserna i anslagsförordningen (2011:223) tillämpas i första hand av myndigheter som disponerar anslag på statens budget. Även myndigheter som inte disponerar något anslag tillämpar dock vissa bestämmelser, exempelvis de om redovisning mot inkomsttitel.
Indragning av anslagsbelopp
Allmänna råd till 4 § förordningen
Indragning av anslagsbelopp kan bli aktuell
genom regleringsbrev eller annat regeringsbeslut, eller
enligt villkoren för anslag i 6 och 7 §§ anslagsförordningen (2011:223).
Innebörden av en indragning är att regeringen tar bort dispositionsrätt som tidigare överlåtits till en myndighet genom anslagstilldelningen.
Inkomsttitlar och undertitlar
Allmänna råd till 5 § förordningen
De närmare bestämmelserna om vad som ska redovisas mot de olika inkomsttitlarna och vilka myndigheter som får redovisa inkomster mot dessa framgår av Ekonomistyrningsverkets inkomstliggare för respektive budgetår.
Ekonomistyrningsverket tilldelar undertitlar för varje myndighet som ska redovisa mot en inkomsttitel.
Medgivet överskridande
Allmänna råd till 6 § förordningen
Ett utnyttjande av ett anslag kan, utöver vad som anges i 6 § anslagsförordningen (2011:223), även grundas på ett medgivet överskridande som beslutas av regeringen. Den merbelastning som blir följden är en engångsföreteelse för det aktuella budgetåret och påverkar inte överföringsbeloppet.
Tilldelat anslag och anslagssparande – föreskrifter till 7 § förordningen
2 §Vid beräkning av det tilldelade anslaget för året ska myndigheten beakta förändringar i dispositionsrätten under året, till exempel tilläggsanslag, indragningar av årets tilldelade medel och omdispositioner.
För andra anslag än anslag för förvaltningsutgifter får en myndighet disponera ett anslagssparande endast om regeringen särskilt har angivit det i regleringsbrevet för det aktuella året.
Allmänna råd till 7 § förordningen
Anslagssparandet ska beräknas enligt uppställningsformen för anslagsredovisningen som framgår av bilaga 3 i Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd (ESVFA 2022:1) om årsredovisning och budgetunderlag.
Beräkningen av anslagssparandet ska göras för varje post som myndigheten disponerar i enlighet med 4 § tredje stycket anslagsförordningen (2011:223).
Hur anslagsmedel som tillförts myndighetens räntekonto likvidmässigt ska överföras vid en indragning av anslagssparande framgår av 4 kap. 3 § kapitalförsörjningsförordningen (2011:210).
Äldre anslag – föreskrifter till 7 § förordningen
3 §Ett anslag som inte längre är uppfört på statens budget benämns äldre anslag.
Anslagskredit – föreskrifter till 8 § förordningen
4 §I de fall det finns en utnyttjad anslagskredit på ett äldre anslag ska myndigheten informera regeringen om detta.
Allmänna råd till 8 § förordningen
Hur stor anslagskredit en myndighet har rätt att disponera för andra anslag än sådana som huvudsakligen avser förvaltningsutgifter framgår av myndighetens regleringsbrev.
Beräkning för att fastställa om en myndighet har utnyttjat en anslagskredit ska göras enligt uppställningsformen för anslagsredovisningen som framgår av bilaga 3 i Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd (ESVFA 2022:1) om årsredovisning och budgetunderlag.
Prognoser för anslagsutnyttjande – föreskrifter till 9 § förordningen
5 §En myndighet ska löpande under budgetåret följa upp och göra prognoser för anslagsutnyttjandet. Uppföljning och prognoser ska göras för samtliga anslag som en myndighet disponerar.
Myndigheten ska kort ange orsakerna till ett befarat överskridande när den informerar regeringen enligt 9 § anslagsförordningen (2011:223).
Allmänna råd till 9 § förordningen
Med löpande avses att myndigheten följer upp och gör prognoser för sina anslag så att kravet på god utgiftskontroll tillgodoses. För flertalet anslag bör detta därför göras minst en gång per månad.
Utnyttjande av anslagsmedel – föreskrifter till 10 § förordningen
6 §Om regeringen inte har beslutat annat, ska en myndighets samtliga utgifter för verksamheten, inklusive utgifter för hantering av utbetalning av transfereringar, belasta myndighetens anslag för förvaltning.
Redovisningen mot ett anslag, en anslagspost eller en delpost ska ske i enlighet med indelningen i regleringsbrevet eller annat regeringsbeslut.
Allmänna råd till 10 § förordningen
Med gällande villkor avses de villkor som anges i 6–9 §§ anslagsförordningen (2011:223) och de villkor som framgår av regleringsbrevet. Med gällande bestämmelser avses bland annat bestämmelser i lagar, förordningar och föreskrifter.
I informationssystemet Hermes finns bland annat följande registrerat för de anslag, anslagsposter eller delposter som enligt regleringsbrev eller annat regeringsbeslut får disponeras av myndigheten:
Anslag som finns uppfört på statens budget eller i ändringsbudget.
Anslag som får disponeras men som inte finns uppfört på statens budget eller ändringsbudget, så kallat äldre anslag.
Omfördelningar av anslagssparande (ingående överföringsbelopp) och omdisponeringar av årets tilldelade anslag.
Indragningar av anslagssparande (ingående överföringsbelopp) och indragningar av årets tilldelade anslag.
Ingående överföringsbelopp.
Registrering av anslagsbeloppen för tilldelning eller indragning i informationssystemet Hermes är inte en ekonomisk händelse som ska redovisas mot anslaget.
Utbetalning av bidrag – föreskrifter till 11 § förordningen
7 §En myndighet får betala ut bidrag från ett anslag endast om det är förenligt med anslagets ändamål och de villkor som gäller för anslaget enligt 10 § anslagsförordningen (2011:223).
Myndigheten ska säkerställa att den årliga belastningen på anslaget och därmed utfallet på statens budget inte är missvisande.
Myndigheten ska upplysa mottagaren om de villkor som gäller för bidraget och bestämma en lämplig utbetalningsplan.
Allmänna råd till 11 § förordningen
Utbetalning av bidrag kan även göras vid andra tidpunkter än vad som följer av 11 § anslagsförordningen (2011:223) om det framgår av lag, förordning eller annat beslut av regeringen.
Myndigheten får avgöra vad som är en lämplig utbetalningsplan med hänsyn till att bidraget ska betalas ut i nära anslutning till att bidraget ska användas av mottagaren. Ett bidrag kan antingen betalas ut som engångsbelopp eller uppdelat på flera tillfällen och antingen betalas i förväg eller i efterskott. Den bidragsgivande myndigheten bör sträva efter att minimera eventuella ränteeffekter för såväl myndigheten själv som mottagaren.
Ett bidrag som betalas ut i förväg för att finansiera fortlöpande verksamhet bör inte betalas ut som ett engångsbelopp. I stället bör bidraget betalas löpande under den tid som verksamheten planeras pågå. En lämplig utbetalningsplan kan i sådana fall vara att betala ut bidrag i början av varje kvartal. Avstämning bör göras med mottagaren för att säkerställa att bidraget har använts enligt plan. Detta bör göras minst en gång per år, inför årets sista utbetalning. Vid väsentliga förseningar eller andra avvikelser bör utbetalningen av nya medel anpassas till genomförandet.
Betalningsflöden för inomstatliga bidrag – föreskrifter till 11 § förordningen
8 §Ett bidrag som betalas ut av en myndighet från ett icke räntebelagt betalningsflöde ska normalt tas in i ett icke räntebelagt betalningsflöde hos den mottagande myndigheten. Om bidraget även finansierar förvaltningsutgifter hos den mottagande myndigheten ska korrigering mellan betalningsflödena normalt göras i efterhand.
Om det är känt på förhand hur bidraget ska användas får beloppet istället fördelas mellan betalningsflödena då bidraget erhålls.
Om hela beloppet ska användas i den egna verksamheten eller om endast en ringa del avser transferering får räntekontot användas.
Redovisning mot anslag – föreskrifter till 12 § förordningen
Allmänt om redovisning mot anslag
9 §Med utgifter avses i detta sammanhang de transaktioner och händelser som finansieras från anslag på statens budget. Med kapitaltransaktioner avses i de följande sådana utgifter som inte påverkar kostnader eller intäkter när den ekonomiska händelsen inträffar.
Justering av anslagsutfall till följd av byte av redovisningsprincip eller rättelse av fel enligt 2 kap. 17–18 §§ Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd (ESVFA 2022:1) om årsredovisning och budgetunderlag ska redovisas mot anslaget det budgetår då justeringen redovisas i bokföringen.
Utgifter för transfereringar
10 §Med betalning avses utöver kontanta medel även andra förmögenhetsöverföringar, till exempel reverser och överföring av tillgångar.
Allmänna råd till 12 § förordningen
När en myndighet vid transferering av varor och tjänster anskaffar en vara eller tjänst som överlämnas eller görs tillgänglig för mottagaren likställs utgiften för detta enligt 12 § anslagsförordningen (2011:223) med förvaltningsutgifter.
I de fall mottagaren, med stöd av författning eller särskilt beslut, anskaffar en vara eller tjänst, och myndigheten först i efterhand helt eller delvis ersätter en leverantör för den tillhandahållna varan eller tjänsten liknar myndighetens uppgift lämnande av kontantbidrag. Den typen av transaktion är inte myndighetens anskaffning av varor och tjänster för transfereringar och utgiften redovisas därför mot anslag det budgetår då betalning sker.
Förvaltningsutgifter
11 §Med förvaltningsutgifter avses i huvudsak sådana utgifter som i myndighetens resultaträkning redovisas under rubriken Verksamhetens kostnader.
Övriga utgifter
12 §Med övriga utgifter avses utgifter som inte är transfereringar, förvaltningsutgifter eller utgifter för anskaffning av tillgångar. Det är huvudsakligen fråga om kapitaltransaktioner.
Kapitaltransaktioner, såsom utlåning samt kapitalinsatser i och kapitaltillskott till juridiska personer m.m., ska redovisas mot anslag det budgetår då betalning sker. I fråga om kapitaltransaktioner anses således utgiften uppkomma det år då betalningen sker. I de fall det finns en skyldighet att betala ut medel, men någon betalning inte skett, ska dock redovisning mot anslag göras det budgetår då betalningsskyldigheten föreligger.
Med utgifter för avhjälpande av miljöskador på mark, vattenområde eller grundvatten avses utredning, efterbehandling och andra åtgärder för att avhjälpa en föroreningsskada eller en allvarlig miljöskada enligt miljöbalken. Utgifter för återställande, nedmontering och bortforsling av anläggningstillgångar räknas inte som avhjälpande av miljöskador.
Utgifter för anskaffning av tillgångar
13 §Med utgifter för anskaffning av tillgångar avses
anläggningstillgångar som vid anskaffningen ska finansieras med anslag enligt 2 kap. 6 § kapitalförsörjningsförordningen (2011:210), eller
tillgångar som enligt anslagsvillkor eller annat regeringsbeslut vid anskaffningen ska finansieras med anslag.
Med anskaffningsvärde avses det värde som en pågående anskaffning eller färdigställd tillgång har tagits upp till i balansräkningen. Om en tillgång uppförs under flera år ska redovisning mot anslag göras med ett belopp motsvarande bruttoökningen av anskaffningsvärdet under året. Framtida utgifter för nedmontering och bortforsling av anläggningstillgångar enligt 5 kap. 14 § Ekonomistyrningsverkets föreskrifter (ESVFA 2022:1) om årsredovisning och budgetunderlag med tillhörande allmänna råd, ska dock inte redovisas mot anslag när tillgången anskaffas utan först när utgiften faktiskt uppkommer.
Allmänna råd till 12 § förordningen
Vad som ska ingå i anskaffningsvärdet för anläggningstillgångar regleras i 5 kap. 3 § förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag.
Tillämpning av övergångsbestämmelserna för semesterskuld per den 31 december 2008
14 §Vid tillämpning av punkten 2 i övergångsbestämmelserna till anslagsförordningen (2011:223) gäller följande vid uttag av sparade semesterdagar för anställda som har semesterdagar sparade från tiden före den 1 januari 2009:
Redovisning mot anslag ska göras enligt övergångsbestämmelsen fram till dess att hela beloppet har avräknats ”Fordran avseende semesterlöneskuld som inte har redovisats mot anslag” under balansposten Avräkning med statsverket.
Redovisning mot anslag ska göras med ett belopp som motsvarar värdet av under året uttagna semesterdagar.
Vid beräkning av det belopp som ska redovisas mot anslag enligt första stycket får förenklade beräkningsmetoder användas, förutsatt att de tillämpas konsekvent.
Tillämpning av övergångsbestämmelserna för värdeförändringar avseende avsättningar för miljöskador
15 §Vid tillämpning av punkten 3 i övergångsbestämmelserna till förordningen (2017:492) om ändring i anslagsförordningen (2011:223) ska värdeförändringar som avser avsättningar för framtida utgifter för avhjälpande av miljöskador inte redovisas mot anslag. Detta gäller även för de avsättningar som fram till och med 31 december 2017 har redovisats mot anslag på kostnadsmässig grund.
Redovisning mot inkomsttitlar – föreskrifter till 13 § förordningen
Allmänt om redovisning mot inkomsttitlar
16 §Med inkomster avses i detta sammanhang de transaktioner och händelser som redovisas mot inkomsttitel på statens budget. Med kapitaltransaktioner avses i de följande de inkomster som inte påverkar kostnader eller intäkter när den ekonomiska händelsen inträffar.
Justering av utfall på inkomsttitel till följd av byte av redovisningsprincip eller rättelse av fel enligt 2 kap. 17–18 §§ Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd (ESVFA 2022:1) om årsredovisning och budgetunderlag ska redovisas mot inkomsttitel det budgetår då justeringen redovisas i bokföringen.
Allmänna råd till 13 § förordningen
Återbetalning av tidigare redovisade inkomster bör redovisas mot statens budget genom en minskning av redovisat belopp på inkomsttitel på motsvarande sätt som den ursprungliga transaktionen eller händelsen.
Inkomster från avgifter och andra liknande ersättningar
17 §Med andra liknande ersättningar avses försäljningsinkomster, kostnadsersättningar och finansiella ersättningar som till sin karaktär liknar avgifter. Kapitaltransaktioner och andra liknande transaktioner ska däremot inte redovisas på intäktsmässig grund, till exempel inleverans av avkastningspliktigt kapital och pensionspremier. Inte heller räntor som löper på fordringar som rör bidragsmedel (transfereringar) och på skattefordringar ska redovisas intäktsmässigt, utan ska i förekommande fall redovisas kassamässigt mot inkomsttitel enligt samma princip som kapitalbeloppet.
Om en fordran för vilken intäkten redovisats intäktsmässigt mot inkomsttitel skrivs ned för befarade förluster, ska redovisningen mot inkomsttitel reduceras med motsvarande belopp.
Allmänna råd till 13 § förordningen
Bestämmelser om redovisning av intäkter finns i förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag.
Bidrag från Europeiska unionen
18 §Med bidrag från Europeiska unionen avses bidrag för ändamål vars utgifter finansieras genom anslag på statens budget och som redovisas på särskilda inkomsttitlar på statens budget.
Återbetalning av lån
19 §Med återbetalning av lån likställs återbetalning av ränta som har påförts en lånefordran tidigare år (kapitaliserad ränta).
Övriga inkomster
20 §Med övriga inkomster avses sådana inkomster som inte regleras i 13 § 1–3 anslagsförordningen (2011:223), till exempel försäljningsinkomster vid avyttring av anläggningstillgångar.
Vid avyttring av anläggningstillgångar ska försäljningsinkomster redovisas mot inkomsttitel det budgetår då faktura ställs ut. Om fakturering inte sker ska redovisning mot inkomsttitel göras det budgetår då betalning mottas.
Löpande redovisning mot anslag och inkomsttitlar
Allmänna råd till 14 § förordningen
Löpande redovisning av förvaltningsutgifter
Förvaltningsutgifter bör redovisas mot anslag den månad då bokföringsskyldigheten föreligger enligt bestämmelserna i förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring. Oavsett när bokföringsskyldigheten föreligger bör utgifter för lokal- och markhyra samt avskrivningar redovisas mot anslag den månad till vilken kostnaden hänför sig. Dessutom bör sådana utgifter som har stor påverkan på månadens utfall för ett enskilt anslag redovisas mot anslag den månad till vilken kostnaden hänför sig. Vid den löpande redovisningen behöver inte hänsyn tas till månadens förändring av semesterlöneskulden.
Löpande redovisning av avgifter och andra liknande ersättningar
Avgifter och andra ersättningar bör redovisas mot inkomsttitel den månad då bokföringsskyldigheten föreligger enligt bestämmelserna i förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring. Oavsett när bokföringsskyldigheten föreligger bör sådana inkomster från avgifter och andra liknande ersättningar som har stor påverkan när det gäller att bedöma årets utfall för en enskild inkomsttitel redovisas mot inkomsttiteln den månad till vilken intäkten hänför sig.
Anslag som ska finansiera del av verksamhet
För att ge en i huvudsak riktig bild av anslagsförbrukningen löpande under året bör utgifterna för verksamhet som delvis finansieras med anslag redovisas mot anslag månadsvis med bedömd andel av finansieringen.
Bokföring av redovisning mot anslag
Redovisning mot anslag kan göras för varje enskild transaktion eller på grundval av summerade bokföringsrapporter.
Inkomster som ska redovisas mot anslag – föreskrifter till 15 § förordningen
21 §Med inkomster som till en obestämd del ska täcka utgifter avses inte bidrag eller inkomster enligt 13 och 16 §§ anslagsförordningen (2011:223).
Inkomster enlig t 4 § avgiftsförordningen (1992:191) och ränteinkomster som har uppkommit i anslagsfinansierad verksamhet ska redovisas mot anslag.
Allmänna råd till 15 § förordningen
Om inkomsterna ska finansiera en bestämd del av utgifterna får dock inkomsterna hanteras enligt bestämmelserna i 16 § anslagsförordningen (2011:223)
22 §Inkomster under anslag ska redovisas brutto endast i de fall regeringen har föreskrivit det. I annat fall utgör de redovisade inkomsterna mot anslag endast en återföring av tidigare redovisade utgifter.
Tillfällig redovisning mot anslag
Allmänna råd till 16 § förordningen
En myndighet får redovisa sådana transaktioner och händelser som inte löpande kan hänföras till avgiftsverksamhet mot anslag under eller bidragsfinansierad förutsättning att det inte har stor påverkan på anslagets utfall. En återföring bör i sådana fall göras så snart detta kan ske, dock senast i samband med att årsredovisningen upprättas.
Beställningsbemyndiganden – föreskrifter till 17 § förordningen
23 §Bemyndigandet anger det högsta belopp som myndighetens samtliga ekonomiska åtaganden för ett visst ändamål får uppgå till i slutet av budgetåret.
Med ekonomiskt åtagande avses i detta sammanhang ett avtal eller en utfästelse som är bindande och som leder till framtida utgifter vilka ska finansieras med anslag. En utfästelse om ett bidrag är bindande om en handling blivit överlämnad till mottagaren eller om andra omständigheter visar att utfästelsen är avsedd att vara känd.
Ekonomiska åtaganden vid årets slut är:
Ekonomiska åtaganden vid årets början som har gjorts tidigare budgetår
+ Nya ekonomiska åtaganden som görs under året och som medför utgifter under ett följande budgetår
– Utgifter som redovisas mot anslag till följd av ekonomiska åtaganden från tidigare år
+/– Övriga förändringar av ekonomiska åtaganden från tidigare år.
Bemyndigandet avser ett budgetår. I förekommande fall måste därför ett nytt bemyndigande finnas inför varje år. Om myndigheten inte har för avsikt att göra nya ekonomiska åtaganden behöver dock inte ett nytt bemyndigande tilldelas.
Ett bemyndigande att göra ekonomiska åtaganden kan vid behov lämnas vidare till en annan myndighet. Den myndighet som har tilldelats ett bemyndigande av regeringen ska säkerställa att samtliga ekonomiska åtaganden som ska redovisas mot framtida anslag kan rymmas inom bemyndigandet.
ESVFA (2023:4)
Allmänna råd till 17 § förordningen
Ett tilldelat bemyndigande är kopplat till ett specifikt anslag eller en specifik anslagspost som de framtida utgifterna ska redovisas mot.
Med ett bemyndigande menas befogenhet för en myndighet att göra ekonomiska åtaganden som medför utgifter under följande budgetår och som ska täckas med anslag. Ett sådant bemyndigande behövs dock inte för ekonomiska åtaganden enligt 17 § andra och tredje stycket anslagsförordningen (2011:223).
Regeringens beslut att tilldela ett bemyndigande för ett visst ändamål framgår av myndighetens regleringsbrev. Av regleringsbrevet framgår även en plan för när utgifter till följd av de ekonomiska åtaganden myndigheten gör med stöd av bemyndigandet beräknas redovisas mot anslag. Av planen framgår också ett slutår för när de ekonomiska åtagandena i sin helhet senast ska redovisas mot anslag.
En myndighet bör omvärdera ekonomiska åtaganden som kvarstår från tidigare år om ny information finns som väsentligt påverkar de framtida utgifter som ska finansieras från anslag. Ett ekonomiskt åtagande i utländsk valuta bör värderas till balansdagens kurs.
Ett bemyndigande innebär inte något undantag från de regler som gäller för disposition av och redovisning mot anslag eller för bestämmelser om upphandling etc. Även för myndigheter som bedriver verksamheten med stöd av författning eller särskilt beslut av riksdag eller regering, såsom investeringsplaner, behöver rätten att göra ekonomiska åtaganden som medför framtida utgifter för staten konkretiseras och beloppsbestämmas i form av ett bemyndigande.
ESVFA (2023:4)
Undantag från krav på beställningsbemyndigande
24 §En myndighet kan göra ekonomiska åtaganden som innefattas i 17 § första stycket anslagsförordningen (2011:223) upp till 10 procent av tilldelat anslag utan ett bemyndigande (undantagsregel), förutsatt att inte riksdagen har beslutat om ett bemyndigande för anslaget. Dock gäller begränsningen att de totala ekonomiska åtagandena på samtliga anslagsposter och delposter under ett anslag på statens budget får uppgå till högst 10 miljoner kronor (begränsningsregel).
Med tilldelat anslag avses:
+ Årets tilldelning enligt regleringsbrev eller annat regeringsbeslut
+/– Omdisponeringar av anslagsbelopp
– Indragningar hänförbara till tilldelat anslag.
Om flera myndigheter tilldelas var sitt belopp av ett anslag ska myndighetens andel enligt begränsningsregeln beräknas med utgångspunkt i anvisat anslag på statens budget. Förändringar av tilldelade medel, omdisponeringar eller indragningar under året påverkar dock inte myndighetens andel enligt begränsningsregeln
Om en myndighet har tilldelats ett bemyndigande ska dock samtliga ekonomiska åtaganden för det avsedda ändamålet redovisas mot bemyndigandet, varför undantagsregeln inte kan tillämpas.
ESVFA (2023:4)
Allmänna råd till 17 § förordningen
En myndighet bör kontrollera om det finns ett tilldelat bemyndigande mot anslaget innan den gör ekonomiska åtaganden med stöd av undantagsregeln.
Begränsningsregeln behöver tillämpas endast om det totala anslagsbeloppet överstiger 100 miljoner kronor. Om myndigheten disponerar flera anslagsposter eller delposter på ett anslag kan myndigheten fritt fördela sin andel av begränsningsregeln mellan posterna. Det totala ekonomiska åtagandet får dock aldrig överstiga 10 procent av tilldelat anslag.
ESVFA (2023:4)
Generellt bemyndigande för förvaltningsutgifter
25 §De ekonomiska åtaganden som en myndighet kan göra med stöd av det generella bemyndigandet i 17 § tredje stycket anslagsförordningen (2011:223) avser framtida förvaltningsutgifter med undantag för sådana utgifter för att förse myndigheter med lokaler, mark och anläggningar som regleras i förordningen (1993:528) om statliga myndigheters lokalförsörjning.
En myndighet får inte göra ekonomiska åtaganden som förutsätter ökad tilldelning av anslag.
ESVFA (2023:4)
Allmänna råd till 17 § förordningen
Vad som avses med förvaltningsutgifter framgår av 12 § anslagsförordningen (2011:223).
Ekonomiska åtaganden för inköp av anläggningstillgångar i verksamheten och köp av varor och tjänster i anslutning till myndighetens lokaler innefattas i det generella bemyndigandet.
För att göra ekonomiska åtaganden att betala ut bidrag som ska täckas av bidrag som ännu inte har erhållits från annan myndighet bör ett beställningsbemyndigande enligt 17 § första stycket anslagsförordningen ha lämnats vidare till den bidragsmottagande myndigheten.
Bestämmelser om ekonomiska åtaganden avseende leasing finns i kapitalförsörjningsförordningen (2011:210).
ESVFA (2023:4)
Redovisning mot beställningsbemyndigande – föreskrifter till 18 § förordningen
26 §De uppgifter som myndigheten lämnar om hur ett bemyndigande utnyttjats, ska vara verifierbara. Under året ska löpande noteringar föras om de ekonomiska åtaganden myndigheten gör med stöd av ett beställningsbemyndigande.
Den myndighet som tilldelats ett beställningsbemyndigande ska även redovisa ekonomiska åtaganden som andra myndigheter har gjort och som ska redovisas mot det aktuella anslaget.
ESVFA (2023:4)
Allmänna råd till 18 § förordningen
Hur ett beställningsbemyndigande redovisas i årsredovisningen framgår av uppställningsformen för anslagsredovisning i bilaga 3 i Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd (ESVFA 2022:1) om årsredovisning och budgetunderlag.
Ett ekonomiskt åtagande som gjorts är normalt inte en ekonomisk händelse som enligt 5 § förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ska bokföras. Det bör dock kunna verifieras med en handling, exempelvis ett expedierat beslut om bidrag, ett undertecknat kontrakt eller liknande. I huvudsak bör samma krav ställas på detta underlag som på en verifikation till en ekonomisk händelse enligt 14 § förordningen om myndigheters bokföring. Beroende på verksamhetens art bör noteringar göras på ett sätt som säkerställer god intern kontroll.
Om en myndighet gör ekonomiska åtaganden på uppdrag eller enligt medgivande av den myndighet som tilldelats bemyndigandet, bör sådana uppgifter lämnas myndigheterna emellan att det kan säkerställas att de totala ekonomiska åtagandena vid årets slut ligger inom ramen för bemyndigandet och att de kan redovisas av den myndighet som tilldelats bemyndigandet.
ESVFA (2023:4)
Undantag
27 §Ekonomistyrningsverket kan i enskilda fall pröva och meddela undantag från dessa föreskrifter.
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
2022:3
Denna författning träder i kraft den 1 januari 2023.
Genom författningen upphävs Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd (ESV Cirkulär 2011:1) till anslagsförordningen (2011:223) och Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd (ESV Cirkulär 1998:8) till anslagsförordningen (1996:1189).
2023:4
Denna författning träder i kraft den 1 januari 2024.