1. Vår vision

Carnegie Fonder ska genom ansvarfull förvaltning bidra till en större framtid för våra andelsägare. Med det menar vi att vi vill skapa långsiktigt god riskjusterad avkastning för andelsägarna och samtidigt verka för en positiv utveckling av samhälle och miljö.

2. Vårt uppdrag

Carnegie Fonders förvaltningsuppdrag är uteslutande att handla i fondandelsägarnas gemensamma intresse. Förvaltningen ska ske inom ramen för respektive fonds fondbestämmelser.

Carnegie Fonder anser att det i uppdraget från fondandelsägarna ingår att integrera väsentliga hållbarhetsrelaterade risker och möjligheter i investeringsprocessen samt utöva ägarrollen på ett ansvarsfullt sätt. Som en, i flera bolag på Stockholmsbörsen, stor ägare har vi såväl möjligheter som ett ansvar att påverka bolagen att bedriva hållbara verksamheter.

Utöver fondverksamheten tillhandahåller Carnegie Fonder diskretionär portföljförvaltningstjänst till professionella investerare. Även inom ramen för sådant uppdrag anser Carnegie Fonder att det ingår att integrera väsentliga hållbarhetsrelaterade risker och möjligheter i investeringsprocessen samt utöva ägarrollen på ett ansvarsfullt sätt. De finansiella instrument som är valbara inom portföljförvaltningstjänsten består av noterade aktier och obligationer, värdepappersfonder, alternativa investeringsfonder samt fondföretag som, direkt eller på uppdrag av annan fondförvaltare, förvaltas av Carnegie Fonder eller ett annat bolag inom Carnegiekoncernen. Målet är att samtliga dessa fonder ska vara klassificerade som antingen ljusgröna eller mörkgröna enligt EU:s förordning 2019/2088 Sustainable Financial Disclosure Regulation (”SFDR”).

I portföljförvaltningstjänsten integreras hållbarhetsrisker i investeringsbeslutsprocessen för de enskilda portföljerna dels baserat på de val som den enskilda kunden har gjort inom ramen för lämplighetsbedömningen och portföljförvaltningsavtalet, dels genom de fonder som förvaltaren placerar kundens kapital i. Carnegie Fonders arbete med ansvarsfulla investeringar och ägarstyrning sker därmed såväl i fondverksamheten (direkt) som i portföljförvaltningsverksamheten (indirekt). Med Hållbarhetsrisker avses en miljörelaterad, social eller styrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde.

I denna Policy för ansvarsfulla investeringar & ägarengagemang beskrivs hur Carnegie Fonder arbetar med ansvarsfulla investeringar och integrerar relevanta hållbarhetsrisker och hållbarhetsaspekter inom de tre samlingsområden som ofta tillämpas av investerare: miljö, sociala förhållanden och bolagsstyrning (baserat på engelskans ”environmental, social and governance factors”, som ofta förkortas ”ESG”).

3. Våra mål

Carnegie Fonders övergripande målsättning i förvaltningen är att skapa långsiktigt god riskjusterad avkastning på det förvaltade kapitalet.

Målet med ansvarsfulla investeringar och ägarstyrning är att agera på ett sätt som främjar förutsättningarna för en långsiktigt hållbar utveckling i de bolag som fonderna har investerat i för att bolagens värde långsiktigt utvecklas på bästa sätt. Detta mål gäller i förhållande till samtliga av Carnegie Fonder aktivt förvaltade UCITS och specialfonder som härvid ska vara klassificerade som antingen ljusgröna eller mörkgröna enligt EU:s förordning 2019/2088 Sustainable Financial Disclosure Regulation (”SFDR”).

Carnegie Fonders målsättning är även att bidra till hållbar utveckling genom sina investeringar. Detta görs genom att endast tillföra kapital till bolag och emittenter som möter eller överträffar våra hållbarhetskrav samt tillföra kapital till bolag och emittenter vars omsättning bidrar till FN:s 17 globala hållbarhetsmål.

4. Vår metod

Fondernas investeringar ska styras till bolag med hållbara verksamheter samt till bolag som bidrar till en hållbar utveckling. Som vägledning ska fondernas investeringar bidra till att ett eller flera av FN:s 17 globala hållbarhetsmål, SDG:er, kan uppnås. Detta säkerställs dels genom att analysera investeringarnas egna verksamheter och säkerställa att dessa når upp till eller överträffar Carnegie Fonders hållbarhetsrelaterade krav. För investeringar som även är klassificerade som "hållbara" enligt SFDR, ska investeringens produkter och tjänster även bidra att FN:s SDG uppnås. Mer information om FN:s 17 SDG: https://sustainabledevelopment.un.org.

Agendan är en del av ett politiskt ramverk och även om alla mål har relevans för bolagen vi investerar i är alla mål inte applicerbara i en finansiell analys. Vi delar därför upp målen i två grupper. De universella och operativa målen är mål som alla bolag bör verka för i sin dagliga verksamhet.

Operativa SDG:

5.

Jämställdhet.

8.

Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

10.

Minskad ojämlikhet.

16.

Fredliga och inkluderande samhällen.

17.

Genomförande av globalt partnerskap.

Övriga mål anser vi är investeringsbara och kan påverka efterfrågan på bolagets produkter och tjänster i både positiv och negativ bemärkelse beroende på företagens verksamhet.

Investeringsbara SDG:

1.

Ingen fattigdom.

2.

Ingen hunger.

3.

God hälsa och välbefinnande.

4.

God utbildning.

6.

Rent vatten och sanitet för alla.

7.

Hållbar energi.

9.

Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.

11.

Hållbara städer och samhällen.

12.

Hållbar konsumtion och produktion.

13.

Bekämpa klimatförändringarna.

14.

Hav och marina resurser.

15.

Ekosystem och biologisk mångfald.

Carnegie Fonder har också anslutit sig till flera initiativ, däribland PRI, Global Compact, CDP, TCFD och SBTi.

FN:s Principer för Ansvarsfulla Investeringar (PRI). Initiativet är en internationell överenskommelse med en uppsättning principer för investeringar. PRI omfattar sex principer för att beakta miljö, socialt ansvar och ägarstyrning i investeringsanalys och beslut, vara aktiv ägare samt verka för öppenhet och god redovisning. Mer information: www.unpri.org.

Carnegie Fonders måttstock för etik och ansvar är att företagen – utöver de lagar, regler och affärsseder som gäller där företaget verkar – följer internationella normer för miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och korruption. Dessa normer finns formulerade som tio principer i det globala initiativet för företag, FN:s Global Compact. Mer information: www.unglobalcompact.org. Dessa principer ligger till grund för vad vi minst förväntar oss från våra portföljbolag, även internationellt.

Carnegie Fonder stödjer Carbon Disclosure Project (CDP) sedan 2017. CDP är en organisation som uppmanar företag och städer att mäta, redovisa och minska sin klimatpåverkan, inte minst avseende utsläpp av växthusgaser.

På samma tema står bolaget bakom Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) som också verkar för att öka transparensen gällande klimatbaserade finansiella nyckeltal för att göra det möjligt för bolag och investerare att prissätta, hantera och strategiskt planera för att möta klimatrelaterade risker.

2021 anslöt sig Carnegie Fonder – som första svenska fondbolag – till Science Based Targets initiative (SBTi). SBTi är ett ramverk för företag för att sätta vetenskapligt baserade klimatmål som går i linje med vad som krävs för att vi ska klara målsättningarna i Paris-avtalet. Målet är att 100 % av vårt förvaltade kapital år 2040 ska vara investerat i verksamheter som bidrar till minskad temperaturhöjning och därmed har satt ett SBT.

Vår metod att integrera hållbarhetsmålen i förvaltningen vilar på tre olika processer:

  • Vi väljer in.

  • Vi väljer bort.

  • Vi påverkar.

4.1 Vi väljer in

Hållbarhetsaspekter kan direkt eller indirekt komma att påverka ett företags omsättning och/eller kostnader och därmed få en stor positiv eller negativ effekt på ett företags finansiella resultat och värde och därmed även fondernas värdeutveckling. Därför ska Carnegie Fonder i möjligaste mån söka förstå hur de hållbarhetsaspekter som anses vara mest väsentliga för det specifika portföljbolaget kan komma att påverka dess framtida affärsmodell, konkurrenskraft och finansiella ställning. Det kan exempelvis handla om miljöfrågor som klimat, utsläpp, resurs- och energieffektivitet samt vatten- och avfallshantering; eller sociala frågor som mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, jämställdhet och mångfald, arbetsmiljö och en ansvarsfull leverantörskedja; eller god affärsetik och bekämpning av mutor och korruption (”anti-korruption”).

Utvärderingen av bolag genomförs genom i huvudsak tre metoder.

  • Hållbarhetsanalys med hjälp av CF THOR.

  • Förvaltarmöten med bolagsledningen.

  • Investeringar i obligationer kopplade till ESG-investeringar.

Hållbarhetsanalysen integreras i investeringsprocessen (inom vilken även relevanta finansiella risker beaktas) genom att förvaltaren använder sig av Carnegie Fonders internt utvecklade ESG-verktyg, CF THOR. Namnet är en akronym för de fyra ledord vi anser genomsyrar analysarbetet:

Tangible – Vi analyserar konkreta risker och möjligheter.

Holistic – Vi tar ett större grepp och tittar inte bara på finansiella aspekter eller bara på ESG-aspekter.

Original – Vi gör vår egen analys – alltid.

Realistic – Analysen bygger på objektiv data och rimliga antaganden.

CF THOR skapar struktur i analysprocessen och säkerställer att förvaltarna beaktar väsentliga hållbarhetsaspekter. Det innebär inte bara att identifiera risker utan även affärsmöjligheter. Verktyget bygger på sedan länge etablerade och vedertagna hållbarhetsramverk och -initiativ, t.ex. GRI, CDP och FN:s 17 hållbarhetsmål, men tar också höjd för kommande utveckling inom exempelvis EU:s taxonomi, Task Force for Climate Related Financial Disclosures (TCFD) och Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).

Verktyget omfattar över 100 datapunkter med frågor som täcker miljöfaktorer, sociala faktorer och bolagsstyrning. Det innehåller även analys av huvudsakliga negativa konsekvenser av investeringarna (PAI) och klassificering av ”hållbar investering” enligt SFDR. Förutom att frågorna utmynnar i ett beslutsunderlag för en investering väcker de ofta kompletterande frågor till bolagen och skapar underlag för påverkansdialoger. Alla portföljinnehav analyseras med hjälp av CF THOR. Analysen uppdateras vid behov, dock minst årligen.

I Carnegie Fonders bolagsanalys utgör förvaltarmöten en central del och dessa möten är också viktiga för förståelsen av bolagens hållbarhetsarbete. Ofta finns data att tillgå i exempelvis bolagens hållbarhetsredovisningar, men mötena ger möjligheter att bättre förstå bolagens framtida ambitioner och åtgärder. Vi använder både internt genererad data och extern data. Våra främsta dataleverantörer för extern data är Bloomberg, Sustainalytics, CDP samt SBTi (Science Based Target initiative). Genom att endast använda etablerade leverantörer har vi säkrat kvaliteten efter bästa bedömning.

Carnegie Fonder är en stor investerare inom nordiska företagsobligationer. En i sammanhanget lätt använd metod, som del av hållbarhetsanalysen, är att välja in obligationer som är direkt kopplade till bolags investeringar inom hållbarhet. Vanligast är så kallade gröna obligationer, vilka bidrar till att finansiera ett bolags investeringar att göra verksamheten mer hållbar ur ett miljöperspektiv. Sociala obligationer är mindre vanliga, där likviden istället är öronmärkt för särskilda sociala projekt, exempelvis projekt som främjar ungdomar, integration eller hälsa. Hållbarhetslänkade obligationer innebär att pengarna går till bolagets övergripande hållbarhetsarbete och uppsatta mål istället för ett specifikt projekt.

4.2 Vi väljer bort

Carnegie Fonder väljer bort investeringar i bolag vars verksamheter bedöms som skadliga för miljön eller samhället.

Carnegie Fonder investerar därför inte i företag som bevisats, på ett allvarligt eller systematiskt sätt, bryta mot internationella konventioner och normer som berör arbetsrätt, mänskliga rättigheter, miljö och korruption, och som inte bedömts uppvisa tillräcklig förändringsvilja för att komma tillrätta med problemen. Normer som särskilt beaktas är FN:s Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Detta omfattar företag som antingen identifierats som ”non-compliant” i Sustainalytics Global Standards Screening, eller företag som Carnegie Fonder på andra sätt blivit uppmärksammade på som olämpliga. En systematisk granskning av alla portföljbolag genomförs två gånger per år.

Utöver att följa internationella konventioner enligt ovan ska det beaktas även ytterligare hållbarhetsaspekter i förvaltningen. Enligt SFDR ska förvaltare ange hur vissa typer av investeringar väljs bort. Carnegie Fonder har därför satt upp minimikrav som ska svara mot detta. Sustainalytics Global Standards Screening identifierar också bolag med verksamhet inom sektorerna nedan. De minimikrav som normalt gäller vid all fondförvaltning inom Carnegie Fonder är exkludering av nedan aktiviteter, där procentsatsen avser andel av omsättning.

Aktivitet

Produktion

Distribution

Service

Kontroversiella vapen

0 %

0 %

Konventionella vapen

5 %

5 %

Pornografi

0 %

5 %

Tobak

0 %

5 %

Cannabis

0 %

5 %

Alkohol

5 %

5 %

Gambling

5 %

5 %

Olja

5 %

5 %

50 %

Gas

5 %

5 %

50 %

Kol

5 %

5 %

50 %

Exakta definitioner av respektive sektor som exkluderas och arbetsgång vid uppkomst av att bolag visas bryta mot de internationella normer som screenas finns i dokumentet Branschdefinitioner som finns tillgängligt på Carnegie Fonders hemsida.

VD får härutöver besluta om ytterligare faktorer att beakta vid förvaltningen av en enskild fond. Dessa faktorer ska anges i Carnegie Fonders Interna regler för fondförvaltning, vilka beslutas av VD. Detta är fallet i exempelvis gränsdragning gällande Olja och Gas i vissa fonder. Fondspecifik information återfinns i Informationsbroschyren.

4.3 Vi påvekar/principer för ägarengagemang och röstning

Ägarstyrning utgör en central del av investeringsbeslutet hos Carnegie Fonder. Bra ledarskap och skickliga beslutsfattare påverkar bolagets insatser positivt inom miljö och sociala frågor, förmågan till rätt rekrytering samt tillväxt och lönsamhet. Viktiga aspekter av ägarstyrning inkluderar integritet och affärsmässiga intentioner hos ägare och beslutsfattare, implementering av policyer och verktyg för god affärsetik samt korruptionsbekämpning. En välgrundad företagskultur som är byggd på långsiktighet och genomsyrar alla nivåer i organisationen, är en grundläggande faktor för värdeskapande beslutsfattning.

Därför påverkar Carnegie Fonder bolagen i fonderna genom ett aktivt ägarengagemang. För detta har principer för ägarengagemang och röstningar fastställts. Dessa principer gäller för Carnegie Fonders ägarengagemang i bolag som gett ut aktier upptagna till handel på en reglerad marknad i Sverige eller motsvarigheten därtill utomlands och tillämpas för såväl aktie- som obligationsinnehav eller andra skuldebrev. Carnegie Fonders ägarengagemang syftar enkom till att bevara eller öka avkastningen på fondernas placeringar.

Ägare, styrelse och företagsledning har olika roller och det är viktigt att det finns balans mellan dessa roller. Ägarengagemang är ägarnas påverkan på och kontroll av det arbete bolagens styrelse och ledning utför. Carnegie Fonders ägarengagemang sker i huvudsak på tre nivåer; i bolagsdialoger med företrädare för portföljbolagen, genom röstning på bolagsstämmor och genom vårt arbete i valberedningar.

Carnegie Fonder är medlem i Institutionella Ägares Förening (IÄF) och samverkar med andra ägare om det förbättrar möjligheterna till ett aktivt och effektivt ägarutövande.

I syfte att inte inskränka Carnegie Fonders frihet att handla med värdepapper i aktiemarknadsbolag får tjänstemän i Carnegie Fonder inte ingå i styrelse för aktiemarknadsbolag.

4.3.1 Påverkansdialoger

Carnegie Fonders förvaltningsorganisation analyserar och bevakar dagligen portföljbolagens affärsstrategier, såväl de finansiella som de icke-finansiella aspekterna i enlighet med fondbolagets Placeringspolicy och Interna regler för fondförvaltning. Carnegie Fonders förvaltningsorganisation för löpande dialoger med företrädare för portföljbolagen. Vid dialogerna förs diskussioner om företagens utveckling, hållbarhetsansträngningar och bolagsstyrning. Dialogerna syftar till att samla in information, kommunicera våra eventuella krav och önskemål samt följa upp utvecklingen från tidigare diskussioner.

Om Carnegie Fonder får information om allvarliga överträdelser gällande exempelvis ESG-frågor hos ett innehav, är det särskilt viktigt att kommunicera vår inställning och krav på förändring. Följande möjligheter till eskalering gäller då.

  • Förvaltaren söker mer information och samråder med Hållbarhetsrådet (se 5.1).

  • Förvaltaren tar kontakt med innehavet med de frågeställningar vi har.

  • Carnegie Fonders VD tar en mer formell kontakt med innehavets VD eller styrelseordförande.

  • Kontakt med andra aktieägare för en gemensam ägardialog.

  • Om innehavets respons inte är tillfredsställande avyttras innehavet. Avyttringen ska då ske inom tre månader från det att vi fått kännedom om överträdelsen.

  • Om vi ser förbättringspotential har innehavet 24 månader på sig att komma till rätta med överträdelsen.

  • Beskrivning av händelsen publiceras på Carnegie Fonders hemsida inom en månad efter att vi genom en samlad bedömning av allvarligheten, systematiken och graden av ansvarstagande från företagets sida anser att det finns en oacceptabel hög risk att företaget brutit mot vår policy.

  • Vår bedömning, hur vi avser att agera, vad vi förväntar oss av bolaget samt när vi tror att händelsen är löst publiceras inom tre månader från att situationen bedöms medföra en oacceptabel risk av överträdelse.

4.3.2 Utövande av rösträtt på bolagsstämma

Carnegie Fonder är aktieägare i ett stort antal bolag genom våra aktie- och blandfonder.

Carnegie Fonder ska utöva sitt ägande i syfte att bolagens värde och därmed fondernas långsiktiga avkastning utvecklas på bästa sätt i fondandelsägarnas bästa intresse. Carnegie Fonder ska verka för att de bolag som fonderna investerat i följer koder och riktlinjer såsom t.ex. Svensk Kod för Bolagsstyrning, OECD:s riktlinjer för multinationella företag och UN Global Compact.

Aktieägares rätt att besluta i ett aktiebolags angelägenheter utövas vid bolagstämma. Aktiebolag leds av styrelse och VD. Dessa ska inte lämna exklusiv information till eller agera på direktiv från enskilda ägare av aktier i bolaget.

Mot bakgrund av att styrelsen väljs av aktieägarna och att ett effektivt och positivt ledarskap börjar med en god styrelse är det extra viktigt att delta i valet av styrelsemedlemmar samt att styrelsen är sammansatt på ett för bolaget gynnsamt sätt. Styrelsen har ett extra viktigt uppdrag att vara engagerad, informerad och drivande i frågor som berör affärsstrategier, kapitalallokering, ersättningsnivåer som uppmuntrar till långsiktighet i så väl finansiella frågor som miljömässiga och sociala frågor som berör bolaget.

Fondbolaget kan använda sig av röstningsrådgivare. Carnegie Fonder utövar rösträtten för aktieinnehaven. Det gäller samtliga fonder. Carnegie Fonders representanter deltar och utövar antingen på plats eller genom ombud.

I den händelse Carnegie Fonders aktieinnehav är försumbart i relation till övriga aktieägare, eller aktieinnehavet endast utgör en mycket liten del av fondernas totala portfölj kan Carnegie Fonders deltagande och utövande av rösträtten vara av ringa betydelse för andelsägarna. Då kan Carnegie Fonder göra avsteg från principen om att alltid rösta.

Om aktier lånas ut ska dessa i god tid innan rösträttsregistrering återkallas så att Carnegie Fonder kan utöva rösträtten.

4.3.2.1 Principer för röstningar

För Carnegie Fonder är de centrala frågorna att:

  • Aktieägare likabehandlas.

  • Hinder för aktieägare att effektivt utöva sin rösträtt på bolagstämma undanröjs.

  • Styrelsen sätter tonen för ledarskap.

  • Styrelsen och VDs intressen sammanfaller med aktieägarnas gemensamma intressen.

  • Aktiemarknadsbolags externa information är transparent och relevant.

  • Bolag redovisar sina klimatrisker och sin sociala- och miljömässiga påverkan.

  • Bolag har en tydlig policy kring miljö- och sociala frågor.

Carnegie Fonder ska därför på ett rimligt sätt verka för att:

Bolagsstämman
  • Begränsningar för aktieägare att utöva rösträtt vid bolagstämma avskaffas.

  • Kallelse till bolagstämma sker så tidigt som lagen medger och innehåller de förslag till beslut som avses föreläggas stämman.

  • Beslut vid bolagstämma, med utnyttjande av modern teknik, avgörs genom öppen votering.

  • Varje enskild styrelsemedlem röstas på separat och inte i grupp. Detsamma för andra förslag.

Valberedningen
  • Valberedningen tillvaratar samtliga aktieägares gemensamma intresse.

  • Valberedningen tillsätts enligt principer beslutade av bolagsstämman.

  • Valberedningen utgörs av de största ägarna samt styrelseordförande. Möjlighet ska finnas att förändra valberedningens sammansättning i det fall det sker större ägarförändringar.

Styrelsen
  • Styrelsen är väl sammansatt beträffande oberoende, kompentens, mångsidighet och jämn könsfördelning.

  • Styrelseledamöter också är aktieägare.

  • Antalet styrelseledamöter inte är större än att varje styrelseledamot förutsätts engagera sig djupt i styrelsearbetet, samt att suppleanter inte utses.

  • Annan tjänsteman än VD inte ingår i styrelsen.

  • Styrelsemedlemmar med fördel väljs för en period som längst till nästa årsstämma dock med möjlighet till omval.

Ersättningar
  • All ersättning till styrelseledamöter beslutas av bolagstämman.

  • Ersättning till VD innehåller en betydande rörlig del, beräknad på så sätt som likställer VD:s intressen med aktieägarnas gemensamma intressen, samt att en del av den rörliga ersättningen utgår i form av aktier eller aktierelaterade instrument i bolaget som innebär en betydande exponering för såväl positiv som negativ kursutveckling.

  • Pensionsförmåner motsvarande ITP-plan eller kollektivavtal blir norm för VD samt att eventuella pensionsförmåner därutöver redovisas med angivande av kostnad, samt ingående och utgående kapitalvärde även för sådana förmåner som inte intjänas.

  • VD ska kunna avlägsnas från bolaget utan annan ersättning än avgångsvederlag motsvarande högst två års fast lön (samt intjänad pension).

  • Rörliga ersättningar till ledningen, såväl som till styrelsen, starkt länkas till såväl finansiella nyckeltal som relevanta, transparenta och kvantifierbara mål för sociala- och miljömässiga frågor som berör bolaget.

  • Aktierelaterade incitamentsprogram ska främja ett långsiktigt aktieägande. Program ska förankras hos bolagets större aktieägare. Tilldelning ska baseras på någon motprestation, helst i form av en egen investering i syfte att skapa ett risktagande. Målen för tilldelning likväl uppfyllande av målen ska redovisas öppet. Aktieägare ska också informeras om konsekvenserna av programmen i form av bl.a. kostnader för bolaget och utspädningseffekter.

Kapitalstruktur
  • Uppköpsförsvårande bestämmelser i bolagsordningen avskaffas.

  • Korsägande avvecklas.

  • Beslut om utfärdande av syntetiska optioner och dylikt fattas av bolagstämman.

  • Överskottslikviditet ska distribueras till aktieägarna. Huruvida detta görs genom utdelning, återköp av aktier eller inlösen av aktier måste bestämmas av den bolagsspecifika situationen.

  • Styrelsen bemyndigas att emittera max 10 % nya aktier med avvikelse från aktieägares företrädesrätt.

Revision
  • Upphandling av revisionstjänster avseende lagstadgad granskning av aktiemarknadsbolags årsredovisning, räkenskaper och förvaltning inte hanteras av VD eller annan tjänsteman i bolaget, annat än i administrativt syfte.

  • Revisorerna löpande rapporterar till styrelsen samt vid bolagstämma redogör för revisionen.

  • Hållbarhetsrapporten också granskas av en oberoende extern revisor.

4.3.3 Principer för medverkan i valberedningsarbete

När Carnegie Fonders aktieägande kvalificerar bolaget för att delta i valberedningsarbete ska denna möjlighet utnyttjas. En förutsättning är dock att Carnegie Fonders frihet att handla med aktier i aktiemarknadsbolag inte påverkas. Carnegie Fonders CIO får besluta om närmare riktlinjer för bolagets valberedningsarbete.

5. Ansvar, rapportering och intressekonflikter

5.1 Ansvar och rapportering

Arbetet med ansvarsfulla investeringar och ägarengagemang är, som framgår av denna policy, en integrerad del av förvaltningen av de fonder som Carnegie Fonder har att förvalta. Denna policy är fastställd av Styrelsen och ägs av Chief Investment Officer (”CIO”). Policyn ska revideras när så krävs och åtminstone årligen. Policyn ska göras tillgänglig för all personal. Policyn kan komma att kompletteras med bilagor i den mån det finns behov av detta. Kommunikation med andra intressenter kring portföljbolagen sker via Carnegie Fonders CIO eller den som CIO utser.

5.1.1 CIO och förvaltare

Ansvaret för det löpande arbetet med ansvarsfulla investeringar och ägarengagemang ligger på CIO och förvaltningsorganisationen. Carnegie Fonders förvaltare är ansvariga för att tillämpa denna policy i sitt dagliga förvaltningsarbete på ett sätt som passar den specifika fondens tillgångsslag, geografi och förvaltningsinriktning. Förvaltare ska, inom ramen för sin löpande rapportering till CIO, rapportera eventuella avvikelser samt väsentliga uppdateringar och resultat av arbetet med ansvarsfulla investeringar och aktieägarengagemang.

Rösträtterna som är hänförliga till fonderna som Carnegie Fonder förvaltar, ska utövas i enlighet med Carnegie Fonders principer för aktieägarengagemang, de berörda fondernas mål och riktlinjer för investeringar. Ansvaret för att löpande bevaka att så sker ligger på CIO och förvaltningsorganisationen. All röstning ska dokumenteras.

5.1.2 Oberoende kontrollfunktioner (Risk Manager/Compliance Officer)

Carnegie Fonders oberoende kontrollfunktioner ansvarar, utifrån sina respektive roller, för att tillse att de interna processerna och uppföljning utformas på ett sätt som möjliggör en god intern kontroll samt genomföra de specifika kontrollfunktioner som beskrivs i denna policy och dess bilagor.

Eventuella avvikelser återrapporteras till VD inom ramen för riskkontrollfunktionens löpande arbete. Vid varje ordinarie styrelsemöte ska VD eller Risk Manager/Compliance Officer avrapportera avvikelser som är av sådan karaktär att styrelsen bör informeras och samtidigt lämna en redogörelse över åtgärder som vidtagits med anledning av det inträffade.

5.1.3 Råd för ansvarsfulla investeringar

Carnegie Fonders råd för ansvarsfulla investeringar har till uppgift att stödja bolaget i sin portföljförvaltning så att den följer denna policy avseende ansvarsfulla investeringar. Rådet har en rådgivande roll både avseende enskilda investeringar, hur bolagets hållbarhetsarbete kan fortsätta att utvecklas samt Carnegie Fonders personals fortbildning i ämnet.

Rådet sammanträder månadsvis eller när det är påkallat. Ledamöterna utgörs av Carnegie Fonders hållbarhetsansvariga förvaltare (ordförande), hållbarhetsanalytiker, VD, Compliance Officer, försäljningschef, kommunikationschef samt representanter för förvaltningen.

5.1.4 Information på hemsidan, etc.

Carnegie Fonder ska på sin hemsida lämna information om 1) hur hållbarhetsrisker har integrerats i investeringsbeslutsprocessen, 2) om bolaget beaktar eller inte beaktar negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer och om det inte beaktas varför detta inte görs, och 3) om bolaget har fonder (eller portföljer) som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper eller har hållbar investering som mål. Vidare ska Carnegie Fonder i informationsbroschyren och i årsberättelse eller löpande rapportering enligt MiFID II, ange hållbarhetsrelaterad information baserat på vilken hållbarhetsnivå en fond eller ett diskretionärt mandat har.

Carnegie Fonder ska även på sin hemsida årligen redogöra för hur principerna för aktieägarengagemanget har tillämpats. Redogörelsen bör omfatta alla aktier som ingår i en fond. Redogörelsen ska innehålla en allmän beskrivning av Carnegie Fonders röstningsbeteende i portföljbolagen, en förklaring av de viktigaste omröstningarna, uppgift om i vilka frågor som Carnegie Fonder har använt sig av råd eller röstningsrekommendationer från en röstningsrådgivare, samt hur bolaget har röstat på portföljbolagens stämmor. Röstningar som är obetydliga på grund av ämnet eller storleken på aktieinnehavet behöver inte redogöras för.

Även riktlinjer för valberedningsarbete kan göras tillgängliga på hemsidan.

5.2 Intressekonflikter

Eventuella intressekonflikter som kan uppstå i anslutning till Carnegie Fonders ägarutövande hanteras i enlighet med bolagets interna regler för intressekonfliktshantering. Detta innebär bland annat att andelsägarnas intresse ska komma i första hand. I frågor där det finns motstående intressen mellan andelsägare i fonder som Carnegie Fonder förvaltar får inte hänsyn tas till andra intressen än andelsägarnas bästa i respektive fond.

I de fall förvaltaren är delaktig i ägarfrågor och, i förekommande fall, kommer i besittning av insiderinformation relaterad därtill är situationen densamma som när insiderinformation relaterad till andra situationer föreligger. Detta kan således innebära att förvaltaren är förhindrad att genomföra affärer för fondens räkning. Om behov finns att dela informationen med bolagets CIO eller annan person ska den interna processen för att delge insiderinformation till annan person följas.

6. Regelverk

6.1 SFDR

Carnegie Fonders verksamhet omfattas av EU:s förordning (EU) 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar (”SFDR”). Carnegie Fonder bedriver ett systematiskt hållbarhetsarbete och tar hänsyn till bl.a. hållbarhetsfaktorer och hållbarhetsrisker med hjälp av ett antal ESG-verktyg inom ramen för investeringsprocessen. Huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhet identifieras och prioriteras i enlighet med dessa riktlinjer för hållbarhet och ansvarsfulla investeringar. Metoderna som används för att undvika eller begränsa negativa konsekvenser beskrivs i vidare i fondernas informationsbroschyr. På fondbolagets webbplats, www.carnegiefonder.se, finns en beskrivning av fondbolagets processer för identifiering och prioritering av investeringars huvudsakliga negativa konsekvenser.

6.2 Övrigt

Utöver de regelverk som är specifika för fondverksamhet beaktar Carnegie Fonder även relevanta branschrekommendationer som getts ut av Fondbolagens förening, inklusive Svensk kod för fondbolag, Riktlinjer för fondbolagens marknadsföring och information samt Riktlinjer för fondbolagens aktieägarengagemang.

Av lagregler, förordningar, föreskrifter samt rekommendationer framgår att Carnegie Fonder ska lämna den information som externa intressenter behöver för att bland annat förstå vilka hållbarhetsfaktorer (även kallat ”hållbarhetsaspekter”) och hållbarhetsrisker som beaktas i en fonds förvaltningsprocess, den eller de metoder/verktyg som används i förvaltningsarbetet samt en uppföljning av resultatet av detta arbete. Härutöver ska Carnegie Fonder anta principer för sitt aktieägarengagemang i fråga om placeringar i aktier. Carnegie Fonder ska också anta interna regler som anger strategier för utövande av rösträtter.

Mot denna bakgrund har Bolagets styrelse fastställt denna Policy för ansvarsfulla investeringar och ägarengagemang.