PwC:s pris till CH Witts minne för bästa artikel publicerad på tidningen Balans går i år till Jörgen Carlsson och Niklas Sandell. Det vinnande bidraget speglar hur debatten kring koncernredovisning kunde låta för 30 år sedan.
CH Witts pris instiftades av PwC till CH Witts minne, en av Balans grundare och delades ut första gången 1981. I samband med FAR:s stämma den 19 september fick årets vinnare ta emot juryns pris.
−Vi är mycket glada och stolta över att motta CH Witts pris. Att vår artikel uppmärksammas på det här sättet inspirerar till att fortsätta arbeta med och skriva om olika redovisningsfrågor, även från mer samhällsvetenskapliga perspektiv, säger Jörgen Carlsson, lärare vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet.
Uppmuntra till debatt
Artikeln, ”En historia om koncernredovisning: Den Stockholm-Göteborgska drabbningen”, lyfter exempel på hur debatten kring koncernredovisning kunde låta för 30 år sedan och speglar en storhetstid för såväl Balans som svensk redovisning. Juryns förhoppning är att artikeln ska uppmuntra till en mer aktiv debatt om redovisning och andra branschfrågor. Författarna vill med beskrivningen av denna historiska händelse belysa redovisningens relativitet.
− Det vill säga att det inte finns ett ”rätt sätt” att redovisa, utan att redovisning utvecklas då argument bryts mot argument. Vi kan se hur debatten och diskussionen om redovisningsfrågor har förändrats, men också hur idéer om vad som är bra redovisning färdas över tid: idéer förs fram, kritiseras, förkastas, ompaketeras och lyfts fram igen, säger Niklas Sandell, lektor vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet.
Juryns motivering i sin helhet lyder:
”Var det bättre förr? Ja, kanske när det gäller debatten om redovisningsfrågor som i dag lyser med sin frånvaro på nationell nivå. Författarna lyfter fram ett färgstarkt exempel på hur debatten kring koncernredovisning kunde låta för 30 år sedan. Med hjälp av utdrag från artiklar som publicerats av namnkunniga personer inom svensk redovisning levandegörs ett stycke svensk redovisningshistoria. Texterna visar att skribenterna inte var rädda för att sticka ut hakan, vilket förde debatten om viktiga sakfrågor framåt. Artikeln speglar en storhetstid för Balans och svensk redovisning. Författarna skriver att ”...nog kan väl den nostalgiskt sinnade (...) ändå tillåtas fälla en liten tår av saknad, för en längtan efter den tid som en gång var då bildningsidealet stod högt och debatten ångade het i tidningen Balans”. Juryn kan bara hålla med. Även om besluten i dag fattas på internationell nivå, så finns det möjlighet för enskilda länder, särskilt om exempelvis de nordiska länderna går samman, att påverka utvecklingen inom redovisningen och andra viktiga områden. Juryn hoppas att denna artikel ska uppmuntra till en förnyelse av den svenska traditionen med aktiv debatt om redovisning och andra branschfrågor”
Juryn för CH Witts pris 2024 består av:
Johan Rippe, PwC, juryns ordförande
Sophie Nachemson-Ekwall, Phd, Advisor social sustainability& financing, PwC advisor
Eva Fallenius, VD Franska handelskammaren i Sverige
Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker.
Kristina Israelsson