Snart lanseras en ny europeisk standard för frivillig hållbarhetsrapportering för små och medelstora företag (SME). Med en gemensam standard är förhoppningen att det blir tydligare vilken information som ska redovisas och möjligheten till jämförelse blir större.

I januari presenterades ett nytt förslag till en europeisk standard för frivillig hållbarhetsrapportering för små och medelstora företag. Standarden, som går under namnet VSME (Voluntary Standard for non-listed SME) har tagits fram av EFRAG som är en organisation med målsättningen att främja det europeiska allmänna intresset inom både finansiell rapportering och hållbarhetsrapportering. Små och medelstora företag (SME) står inför en ökande efterfrågan på hållbarhetsinformation från sina affärspartners, inklusive långivare, investerare och andra företagspartners i värdekedjan. Genom den frivilliga standarden, som troligtvis lanseras senare i höst, vill man sätta gränserna för vilken hållbarhetsinformation som små och medelstora företag förväntas rapportera.

− Det här är den standard inom EU:s gröna giv som jag nästan tycker är mest intressant att hålla koll på eftersom den kommer att kunna tillämpas av 99 procent av alla företag inom EU:s näringsliv. Med tanke på att SME-företagen sällan har någon hållbarhetsavdelning eller hållbarhetsansvarig är det extra viktigt med en pedagogisk och förenklad standard som ändå ligger i linje med fullskaliga ESRS, säger Therese Svensk, hållbarhetsexpert på Aspia.

Större möjligheter att jämföra hållbarhetsinformationen

Maria Loghmani som arbetar som hållbarhetsexpert på BDO vill uppmuntra alla SME-företag att se VSME-standarden som en hjälp i hållbarhetsrapporteringen i stället för något nödvändigt ont. Hon menar att standarden både sparar tid och förenklar arbetet med rapporteringen.

− Eftersom standarden är frivillig är det förstås avgörande att standarden får marknadsacceptans. Genom att antas av marknaden förväntas VSME ersätta de många oorganiserade frågeformulären om hållbarhet som SME för närvarande konfronteras med. Detta skulle minska bördan för dem och göra det enklare att rapportera sin hållbarhetsprestanda till sina affärspartners, säger Maria Loghmani.

Yvonne Jansson, auktoriserad redovisningskonsult på FAR, menar att den främsta fördelen med den nya standarden är just de ökade möjligheterna till att jämföra hållbarhetsinformationen mellan olika SME-företag.

− VSME-standarden ger både de som efterfrågar hållbarhetsinformation från SME-företag och de som ska hjälpa SME-företagen att rapportera hållbarhetsinformation ökade förutsättningar till jämförbarhet. Den gör också att tröskeln för att hållbarhetsrapportera blir lägre för de små företagen eftersom det klart och tydligt framgår vad som ska rapporteras, säger Yvonne Jansson.

Hon vill uppmuntra alla medlemsbyråer att använda sin kunskap om kundernas företag för att identifiera företagets möjligheter och utmaningar kopplat till hållbarhetsredovisningar och om det finns förväntningar från företagets kunder, investerare eller andra intressenter att ta fram och redovisa hållbarhetsdata.

− Jag tycker också att det är viktigt att vara proaktiv och identifiera hur man ska kunna ta fram den data och de uppgifter som ska rapporteras och skapa förutsättningar för att få fram data och information. Genom att förbättra hanteringen av sina hållbarhetsfrågor kan små och medelstora företag öka sin konkurrenskraft och tillväxt på både kort och lång sikt, säger Yvonne Jansson.

Den här artikeln bygger på FAR-poddens avsnitt Tydligare spelregler för frivillig hållbarhetsrapportering snart här.

Det här är VSME

VSME är en frivillig standard för hållbarhetsrapportering utformad för icke-noterade små och medelstora företag. Standarden syftar till att främja hållbarhetsrapportering i SME-företag och uppfylla marknadens behov av tydlig hållbarhetsinformation.

Läs mer om den nya standarden för frivillig hållbarhetsredovisning på efrag.org.

Kristina Israelsson