Revisorer, redovisningskonsulter, lönekonsulter och skatterådgivare har alla en viktig roll i kampen mot penningtvätt och terroristfinansiering. Ägar- och styrelseförändringar, leverantörsfakturor med stora belopp eller ny verksamhet i bolaget är några varningsflaggor att ha koll på. Det menar Håkan Dahlgren, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.

Varje år tvättas uppskattningsvis 150 miljarder kronor i Sverige. Pengar som ofta kommer från grov brottslighet som till exempel människohandel, vapenhandel och narkotikahandel. Revisorer, skatterådgivare, redovisnings- och lönekonsulter är verksamhetsutövare enligt penningtvättslagen och är skyldiga att följa reglerna i lagen som syftar till att förebygga och upptäcka misstänkt penningtvätt och terroristfinansiering. Ett viktigt verktyg i det förebyggande arbetet är den så kallade allmänna riskbedömningen som varje verksamhetsutövare ska upprätta för att kartlägga riskerna samt de hot som finns för att den egna verksamheten kan utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism och hur hög den risken är.

− Viktigt i det förebyggande arbetet är att alla anställda på byrån och inte enbart byråledningen känner till vilka rutiner som gäller, det skapar trygghet. En konsekvens av dåliga rutiner kan bli åtal för medhjälp till penningtvätt och där vill ingen hamna, säger Håkan Dahlgren, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, som tidigare arbetat som auktoriserad revisor.

Vilka tjänster inom revision, redovisning och lön respektive skatt kan innebära en förhöjd risk för penningtvätt?

− När det gäller revision så ger revisionsberättelsen en viss kvalitetsstämpel på att årsredovisningen ger en rättvisande bild av bolaget. Att ha med sig penningtvättsproblematiken i sitt revisionsarbete är viktigt, med andra ord: följ pengarna. Inom redovisning och lön kan det innebära en förhöjd risk om kunden levererar oriktiga uppgifter för redovisning som i sin tur kan leda till felaktigheter i årsredovisningen som sedan används av banker och andra kreditinstitut. Oriktiga uppgifter inom lönehantering kan generera felaktiga individuppgifter som i sin tur kan leda till felaktiga utbetalningar från vårt välfärdssystem. Inom skatt tänker jag främst på felaktig momsåterbetalning.

Kan du ge exempel på några varningsflaggor att ha koll på för att minska risken att en kund utnyttjar byrån för penningtvätt?

– Ägar- eller styrelseförändringar, vilket kan vara en risk för målvaktsproblematik, leverantörsfakturor med stora belopp som är dåligt specificerade samt ny verksamhet i bolaget.

Vad är ditt främsta råd till revisorer, redovisningskonsulter, lönekonsulter och skatterådgivare för att upptäcka och minimera riskerna för att utnyttjas för penningtvätt i det dagliga arbetet?

− Att lära känna sin kund är ett måste enligt min mening. Det vill säga att verkligen ta sig tid att ta reda på vem man ingår en affärsförbindelse med. Om kunden får svårt att beskriva sin verksamhet eller visar andra tveksamheter är det en väldigt tydlig varningssignal om att något inte står rätt till. Här tror jag att mycket handlar om att våga lita på magkänslan. Är det något som inte känns riktigt rätt så lyssna på den känslan och våga ställa frågor till kunden för att reda ut eventuella oklarheter kring en faktura, transaktion eller annat i eller kring verksamheten. Branschen i sin helhet bör bli bättre på att anmäla misstankar om penningtvätt. Penningtvätt är ett stort problem som vi alla måste hjälpas åt att bekämpa.

Kristina Israelsson