Länsstyrelserna har skärpt tillsynen mot redovisningsbyråer. Under åren 2022–2023 genomfördes rekordmånga tillsynsärenden och över 70 procent av byråerna fick en sanktionsavgift. Tidningen Balans granskning visar även på stora skillnader i tillsyn och utfärdande av sanktioner i olika delar av landet.

Sedan 2017 när penningtvättslagen infördes har Länsstyrelsen möjlighet att ingripa mot verksamhetsutövare som inte följer regelverket mot penningtvätt. Under åren 2017–2019 var det inga verksamhetsutövare inom redovisning som blev ålagda att betala sanktionsavgift. År 2020 utfärdades en sanktionsavgift. Året därpå slutade nästan hälften av alla tillsynsärenden med en sanktionsavgift.

De senaste åren har andelen utdömda sanktionsavgifter nått nya höjder. Under åren 2022–2023 blev 73 procent av alla redovisningsbyråer fällda.

BALANS_2024090301_bild1

Ny praxis leder till fler sanktioner

Jesper Jacobsson, rättschef och chef för rättsenheten på Länsstyrelsen i Skåne, menar att allt fler verksamhetsutövare arbetat aktivt för att följa regelverket och att den granskade dokumentationen generellt sett blivit bättre. Ny praxis på området har dock lett till att länsstyrelserna allt oftare utfärdar sanktioner.

– Klargörande praxis (domar) som tydliggjort i vilka situationer som sanktionsavgifter ska användas, har lett till att detta verktyg använts mer. Den vanligaste bristen är att den allmänna riskbedömningen inte når upp till kraven i penningtvättsregelverket, kommenterar Jesper Jacobsson per mejl till Balans.

Höga sanktionsavgifter

Tidningen Balans granskning visar även att sanktionsavgifterna har ökat kraftigt. Under åren 2022–2023 utfärdade länsstyrelserna sanktionsavgifter på över 30 miljoner kronor. Det är betydligt högre belopp än tidigare och kan bara delvis förklaras av det ökade antalet sanktioner.

BALANS_2024090301_bild2

Länsstyrelserna har inte gjort någon egen analys av ökningen men Jesper Jacobsson menar att sanktionsavgifterna har lett till att fler följer reglerna.

– Domstolspraxis ger stöd för i vilka situationer och med vilket belopp som länsstyrelserna kan besluta om sanktionsavgift. Länsstyrelserna har uppmärksammat ett ökat intresse från verksamhetsutövarna för regelverket sedan sanktionsbesluten fattades.

Storleken på sanktionsavgifterna skiljer sig mycket mellan olika tillsynsärenden, från 10.000 kronor upp till fem miljoner kronor.

– Det finns flera faktorer som påverkar hur hög sanktionsavgiften blir, exempelvis överträdelsens karaktär, bolagets årsomsättning och finansiella ställning, bolagets storlek och art samt andra relevanta omständigheter. Sanktionerna ska vara avskräckande, effektiva och proportionella, säger Jesper Jacobsson.

BALANS_2024090301_bild3

Mindre tillsyn i Stockholm

Statistiken visar också att tillsynen av redovisningsbyråer skiljer sig mycket mellan olika regioner. Länsstyrelsen i Stockholm har avslutat 24 tillsynsärenden mellan 2018 och första halvåret 2024. Under samma period har länsstyrelserna i Västra Götaland och Skåne avslutat 105 respektive 62 tillsynsärenden.

Enligt Jesper Jacobsson har de tre länsstyrelserna ett tätt samarbete kring penningtvättstillsynen för att den ska vara enhetlig och rättssäker i hela landet.

– Vi har ett löpande samverkansarbete mellan både handläggare och chefer. I det arbetet ingår bland annat att ta fram gemensamma rutiner och bedömningsunderlag. Det är dock få personer som arbetar med denna tillsyn, därför får vakanser och liknande stor effekt på tillsynsarbetet, säger Jesper Jacobsson.

Risken för att tilldelas en sanktion skiljer sig också åt mellan olika regioner. Under åren 2022-2024 har närmare 80 procent av granskningarna i Stockholm och Västra Götaland resulterat i en sanktion. Motsvarande siffra för Skåne är 60 procent.

BALANS_2024090301_bild4

Översyn av tillsynsarbetet

Enligt Jesper Jacobsson utvärderar länsstyrelserna tillsynsarbetet löpande och förändrar det utifrån behov.

– I dagsläget pågår en analys av Riksrevisionens rapport om statens penningtvättstillsyn och de rekommendationer som Riksrevisionen gett till länsstyrelserna gällande tillsynen.

Länsstyrelserna har även en löpande dialog med FAR och andra branschorganisationer.

– Dialogen med olika branschorganisationer ökar kunskapen hos länsstyrelsens medarbetare vilket är användbart i tillsynsarbetet, säger Jesper Jacobsson.

Högsta sanktionsavgifterna:

  1. Accountor 5 miljoner (Stockholm)

  2. Aspia 4 miljoner (Stockholm) – Överklagat

  3. Modern Ekonomi 2,8 miljoner (Västra Götaland) – Överklagat

  4. Prokab Ekonomikonsulter 2,4 miljoner (Västra Götaland) – Överklagat men fastställt

  5. One Economy 1,3 miljoner (Skåne) – Överklagat

Fram till juni 2024 har länsstyrelserna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne granskat 191 byråer inom redovisning. Drygt 40 procent har blivit fällda och tilldelade en sanktionsavgift.

Geografisk fördelning mellan länsstyrelserna

  • Länsstyrelsen i Stockholm har tillsyn över Stockholms län, Södermanlands län, Gotlands län, Västmanlands län, Uppsala län, Jämtlands län, Västernorrlands län, Västerbottens län och Norrbottens län

  • Länsstyrelsen i Västra Götaland har tillsyn över Västra Götalands län, Hallands län, Värmlands län, Örebro län, Dalarnas län och Gävleborgs län

  • Länsstyrelsen i Skåne län har tillsyn över Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, Jönköpings län, Kalmar län och Östergötlands län

Eric Widegren