På Skånebaserade kombibyrån Baker Tilly MLT lockas man av Baker Tilly-nätverkets ambition att utmana Big 8. Men byrån vill också ha ett stort mått av självbestämmande. – Här finns möjligheter att ganska snabbt bli delägare och att få vara med och påverka byråns framtid, säger byråchefen Anders Molin.

Från industriområde på nedgång till eftertraktad stadsdel, så beskriver Malmö stad Västra hamnen på sin webbplats. Här finns bland annat Malmö universitet, nybyggda lägenheter och konferensbyggnaden Malmö Live. Området är också populärt bland stadens revisions- och rådgivningsbyråer. Inom en radie om några hundra meter ligger till exempel KPMG, PwC, Deloitte, Mazars och Baker Tilly MLT.

Anders Molin, byråchef på Baker Tilly MLT som sitter i Malmö, tar emot tillsammans med kollegorna Valon Makolli, partner och auktoriserad revisor, och Viktoria Kallin, redovisningskonsult, när Balans kommer på besök en vacker höstdag.

Det är lätt att förstå varför medarbetarna i Malmö trivs så bra i sina kontorslokaler. I den gemensamma lobbyn i fastigheten porlar vattnet och växter gör det lummigt och grönt. Som att kliva in i en oas och lämna stadens hektiska liv utanför. Några våningar upp, med utsikt över de gamla hamnbassängerna, Turning Torso och Öresund, håller byrån till.

Från BDO till Baker Tilly Sverige

Baker Tilly MLT grundades för 44 år sedan, och omfattar i dag även kontor i Lund, Trelleborg och efter det senaste samgåendet även i Göteborg, knappt 30 mil norrut. I dag är Baker Tilly Sverige ett givet val av nätverk för byrån men så har det inte alltid varit. I slutet av 1980-talet tillhörde kontoret BDO, men runt 2012 när BDO:s nätverk förändrades valde de flesta av BDO:s dåvarande nätverksdeltagare att i stället ansluta till Baker Tilly.

– Det var det nätverk som mest påminde om BDO:s tidigare uppbyggnad, säger Anders Molin.

Gemensamt kvalitetstänk och ett gemensamt system för implementering, men samtidigt fristående byråer med lokalt bestämmande var det som lockade. I dag omfattar Baker Tilly Sverige cirka 850 medarbetare på 80 kontor runt om i landet.

Byrån valde att byta namn till Baker Tilly MLT, men vissa Baker Tilly-kontor i Sverige tänker annorlunda kring namnfrågan. Anders Molin gör ingen hemlighet av att han egentligen tycker att alla anslutna byråer borde ha med Baker Tilly i sitt namn.

– Byråer som går med i nätverket i dag måste byta namn, men äldre byråer har fått behålla sina gamla namn om de vill, säger han.

Ett medlemskap med värde för partnerbyråerna

I somras intervjuades Baker Tillys globala CEO Francesca Lagerberg och Johan Wintervalld, ordförande för Baker Tilly Sverige, i Balans. De båda stack inte under stol med att Baker Tilly vill utmana jättarna och därmed ta plats bland branschens stora spelare.

Johan Wintervalld berättade att nätverket rör sig i en riktning där banden mellan den centrala organisationen och medlemsbyråerna blir allt starkare.

– Vi försöker öka fördelarna med att vara ett nätverk och på olika sätt verkligen göra medlemskapet värt för partnerbyråerna. Till exempel har vi gjort stora investeringar i gemensam IT-struktur, sade han då till tidningen.

Anders Molin betonar att en av fördelarna med nätverket är att även om man strävar mot starkare band så värnar man samtidigt om det lokala självbestämmandet. Samma sak går att säga för Baker Tilly MLT. Av de 97 anställda är det 46 som har Malmö som utgångspunkt. De fyra kontoren som ingår räknas som en gemensam byrå, men är samtidigt fyra olika kontor.

Gränsöverskridande samarbete

Inriktningen mellan dem skiljer sig något mellan orterna, exempelvis har Göteborg i huvudsak specialiserat sig på revision, medan Trelleborg har större betoning på redovisning. Det är inte ett aktivt val utan har mer slumpat sig så.

– Om man är duktig på ett visst område blir man lätt större inom det, konstaterar Anders Molin.

I Malmö är fördelningen dock 50/50 och kundbasen består till övervägande del av ägarledda företag.

– Det är det vi gör bäst, säger Valon Makolli.

Läget gör också att byrån har sin beskärda del av danska företag, med svensk anknytning.

– Det är mycket samarbete över gränsen här och tittar man på grannlandet Danmark så är Baker Tilly stora där, fortsätter han.

Utmaningarna kring attraktionskraften

Baker Tilly är ett nätverk känt för att byråerna som ingår där alltid öppnat upp för många delägare och varit generösa med att släppa in nya delägare. Så även MLT. Baker Tilly MLT har till exempel 25 delägare, vilket innebär att i snitt var fjärde medarbetare är med och äger byrån. Anders Molin tror inte att det är en faktor som väger tungt när ny personal ska rekryteras, men han menar att det underlättar när det handlar om att behålla befintlig personal.

– Här finns möjligheter att ganska snabbt bli delägare och att få vara med och påverka byråns framtid, säger han.

Samtalet glider in på branschens attraktionskraft och precis som på många andra byråer dras slutsatsen att en viktig del för att locka framtida medarbetare är att lyckas visa på varför yrket är roligt, och att det är bredare än vad många kanske tror.

– Från första början märker man hur utvecklande och varierande yrket är. Det öppnar sig fantastiska möjligheter och ett jätteroligt jobb. Utvecklingsmöjligheterna är fantastiska inom branschen! säger Viktoria Kallin.

– Variationen, problemlösningen, kontakten med kunderna. Det är skithäftigt. Frågan är bara hur vi ska kunna förmedla den här bilden vidare, det är inte så lätt, säger Anders Molin.

Närhet trots avstånd

Ett sätt är att visa på den work-life balance som finns på byrån. På Baker Tilly MLT pågår ett aktivt arbete med att inte ha några övertidstimmar. Målet är att komma ner till 0, men det är svårt – särskilt på våren. Byråchefen tror dock att de ligger bra till jämfört med övriga byråer.

– Vi har arbetat med det här länge nu och det som är skönt här är att det inte finns någon förväntan på att någon ska jobba över. Det tror jag har satt sig i alla medarbetare, säger Viktoria Kallin.

För att nå målet krävs ett ständigt fokus på planeringen och att medarbetarna hjälps åt vid behov. Vid varje ledningsgruppsmöte är personalfrågorna på agendan och inom byrån är det snarare regel än undantag att alla ska ha tillgång till samma information. Gemensamma byråmöten och möjlighet för medarbetarna att inte bara arbeta från “sitt kontor” utan även från något av kontoren på de andra orterna underlättar detta.

– Vi har gemensamma utbildningar, konferenser och julfest med alla kontoren men rent generellt skulle jag säga att vi träffas mycket mer än vad vi trodde att vi skulle, särskilt med tanke på att det är 30 mil mellan kontoren, säger Valon Makolli.

Charlotta Marténg