Tina Zetterlund, ny ordförande för FAR, menar att med den tekniska utvecklingen kommer branschen stärkas och rollerna förändras. Samtidigt anser hon att det är hög tid att se över revisorsprovet.
Vi befinner oss på Klara C, kontorshuset mittemot Stockholms Central, där KPMG har sitt svenska huvudkontor. FAR:s nya ordförande, Tina Zetterlund, klev in genom dörrarna redan 1997. 13 år senare blev hon partner och numera har hon en internationell roll som EMA Chief Operating Officer. Liksom många branschkollegor i samma ålder, har hon stannat kvar och stigit i graderna på byrån där hon en gång började.
– Jag tror att vi är den sista generationen som gör den resan. Den yngre generationen är mer rörlig och min bild är att den inte har samma tålamod. Jag tror att vi står inför stora förändringar vad gäller delägarstruktur och karriärtrappa, men de förändringarna är upp till byråerna själva och ligger vid sidan om mitt uppdrag som ordförande för FAR, säger Tina Zetterlund.
Du har varit KPMG trogen nästan hela din karriär, men du försökte faktiskt lämna branschen en gång. Berätta!
– Jag slutade på KPMG och gick till ett entreprenörsdrivet bolag med tillväxtplaner, men jag var bara där i sju månader innan jag kom tillbaka. Jag saknade kompetensen som finns på byrån. Det kan vara frustrerande att alltid ha någon bredvid sig som är minst lika bra eller bättre på det man gör, men det ger också en enorm trygghet. Jag underskattade hur mycket jag skulle sakna det. När jag kom tillbaka bytte jag inriktning från revision och började med skatterådgivning.
Vad är det viktigaste som du har fått med dig från din yrkesbana, som du kommer att ha nytta av i rollen som ordförande för FAR?
– Jag har en stor ödmjukhet inför att vara ordförande i en branschförening där majoriteten är revisorer, även om jag själv inte är det. Men jag arbetade med revision i början av min karriär. Dessutom har jag erfarenhet från skatt och andra roller som branschansvarig och marknadsansvarig, vilket ger mig ett brett perspektiv. Jag vet om vilka utmaningar revisorerna har, men samtidigt representerar jag en mindre kategori själv. Det tror jag blir värdefullt i styrelsearbetet.
Finns det någon erfarenhet som du gärna hade haft, men som du inte har?
– Det jag saknar rent erfarenhetsmässigt är perspektivet från de mindre byråerna. Men jag tänker att vi har en väldigt bra representation i styrelsen, så det ska vi nog klara av att hantera. Jag tänker också att i ordföranderollen är det inte jag som ska lösa allt. Mitt största och viktigaste ansvar är att se till att vi har rätt frågor på agendan i styrelsen och att vi har rätt höjd i samtalen där.
När du säger ”rätt frågor på agendan”, så kan det ju vara lätt att räkna upp en massa saker, men vad känner du är allra viktigast?
– Jag skulle säga att branschens attraktionskraft är det allra viktigaste, och det är många frågor som anknyter till det, till exempel teknologiutvecklingen. Med hjälp av teknologin kan vi förhoppningsvis lösa kompetensbehovet i framtiden, men det kommer också ställa krav på nya förmågor och ständig kompetensutveckling.
Du har två år nu som ordförande. Vad hoppas du hinna med när det gäller branschens attraktionskraft?
– En sak som vi behöver förändra i närtid är att vi har alldeles för höga inträdeshinder för revision. Vi kan inte ha en situation där det är knappt 40 procent som får godkänt på revisorsprovet.
Vilka förändringar vill du se?
– Jag tror absolut att vi ska ha kvar ett revisorsprov och vi vill självklart bibehålla en hög kvalitet i yrket, men frågan är på vilken nivå provet ska ligga på. Om du jobbar på en mindre byrå och jobbar med små och medelstora bolag och inte med börsbolag överhuvudtaget så blir det märkligt att behöva svara på många djuplodande frågor om tillämpningen av IFRS. Det kräver ju en annan typ av kompetens att jobba med stora börsnoterade bolag, och du har ju också ett helt annat team runt dig om du jobbar med internationella bolag. Det är ju inte så att du gör allt själv. Revisorsprovet behöver spegla den praktiska verkligheten enligt min uppfattning, nämligen att revisorer verkar inom olika områden. Jag brukar jämföra med läkarkåren där du jobbar hårt för att få din läkarlegitimation, som är din ”licence to operate” men det innebär att du fortfarande har en lång resa innan du blir hjärnkirurg.
Vad vill du göra mer vad gäller branschens attraktionskraft?
– Vi behöver en långsiktig strategi kring hur vi blir mer attraktiva och hur får vi människor med olika typer av bakgrund och erfarenheter att vilja jobba i branschen. Vi behöver nå ut med vad vår bransch bidrar med till samhället. Om man säger revisor så kanske det inte glittrar till i ögonen på folk, men om man börjar prata om vad en revisor eller rådgivare faktiskt gör, och vilken roll den spelar i samhället, så blir det genast väldigt mycket mer intressant.
Är din bild att vi behöver fler revisorer?
– Jag tror att vi behöver fler inom branschen, men det behöver inte nödvändigtvis vara fler revisorer. Det beror exempelvis på hur lagstiftningen kring revisionsplikt utvecklas, och även hållbarhetsgranskningen. Det är branschen som ska tillgodose behovet, och alla yrkeskategorier spelar en viktig roll.
Det har ju pratats länge om att teknikutvecklingen ska frigöra tid, till exempel att redovisningskonsulter ska få möjlighet att ägna sig mer åt rådgivning. Men av någon anledning verkar detta inte riktigt ha hänt ännu.
– Nej, det har ju inte det, men jag tror ändå att teknologiutvecklingen kommer att frigöra tid som medarbetarna på byråerna kommer att kunna ägna åt mer kvalificerade frågor. Här tycker jag det är intressant att se vilka yrkeskategorier som är först ut egentligen. Var händer teknologiutvecklingen någonstans? Vi pratar ju väldigt mycket om den teknologiutveckling som pågår inom revision, men även inom skattesidan och redovisningssidan händer ju också väldigt mycket just nu. Och där ser vi också nya branschutmanare som inte har något analogt bagage utan jobbar med teknologi och automatisering från scratch. Hur vi som bransch ska omfamna teknologiutvecklingen och ge förutsättningar för våra medlemmar att anamma den är en viktig fråga för styrelsen.
Stora delar av branschen satsar stort på tech. Behöver FAR förnya eller bredda sig för att omfatta fler yrkeskategorier?
– Jag tycker att FAR ska vara till för våra de yrkesgrupper som vi har auktorisation för, men även för våra specialister. FAR har ju också ett antal specialistmedlemmar, men där skulle vi säkert kunna bli fler. Jag tänker mig att behovet av exempelvis IT-revisorer kommer att öka. Även behovet av specialister inom hållbarhetsområdet kommer sannolikt att öka i takt med att den senaste regelutvecklingen kring hållbarhetsrapportering omfattar fler och fler bolag. Vi måste ju anamma de områden som är relevanta för branschen och vad som är relevant ändrar sig alltid över tid. FAR behöver anpassa sig till det.
En fråga som sprider oro på många byråer är länsstyrelsens tillsyn inom penningtvätt. Kraven upplevs som otydliga och svåra att leva upp till. Vad tror du kommer hända där?
– Jag tänker att det ska vara lätt att göra rätt, som en före detta generaldirektör på Skatteverket sade. Vi behöver vägleda våra medlemmar, men även ha en dialog med berörda myndigheter för att få till en välfungerande tillsyn.
Vill du se mer vägledning från länsstyrelsen i relation till byråerna?
– Ja, men det måste också finnas sanktioner när saker inte fungerar. För FAR gäller att vi behöver vara en stark röst för våra medlemmar, så att vi kan samla erfarenheter och påverka hur saker ska fungera.
Avslutningsvis, under din tid som ordförande kommer du att jobba kvar på KPMG där du har en krävande roll som EMA Chief Operating Officer. Blir det en utmaning att hinna med båda rollerna?
– Jag gillar att ha mycket att göra. Jag brukar lite skämtsamt säga att jag saknar off-knapp, och nu när barnen är stora känns det som att jag har oändligt med tid. Samtidigt vill jag inte ge bilden av att jag jobbar 24/7, för det gör jag inte. Det handlar om att prioritera och ha ett bra team omkring sig. Har man det så flyter det oftast på bra. Min uppfattning är att vi har en stark styrelse och ett bra team på FAR, så förutsättningarna är goda.
Tina Zetterlund
Bor: I Enskededalen
Familj: Gift med Mårten, revisor och partner på KPMG, samt döttrarna Tova (22) och Märta (17)
Fritidsintressen: Resa, vandra och vara ute i naturen, trädgården (dahliaentusiast) och att laga och avnjuta god mat
Förebilder: Jag har haft flera genom åren. Anders Köhlmark, en av Sveriges främsta skatterådgivare under sin karriär, är en av dem (numera pensionerad).
Karriär: Utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm. Började på KPMG 1997. Blev partner 2010. Fick internationell roll 2023. Är numera EMA (Europe, Middle-East and Africa) Chief Operating Officer.
Aktuell: Ny ordförande i FAR från september 2024 (sitter till 2026). Var innan dess vice ordförande i två år.
Dan Håfström