Tillsynsnämnden för revisorer har beslutat att dela ut fyra varningar och en erinran. Ärendena handlar bland annat om frånvaro vid inventering av varulager, så kallad släktskapsjäv och bristande åtgärder mot penningtvätt. I ett av fallen bedöms bristerna så omfattande att varningen förenas med en sanktionsavgift på 80 000 kronor.
Under sitt senaste sammanträde den 18 oktober beslutade Tillsynsnämnden för revisorer att dela ut fyra varningar och en erinran.
I ett av fallen där varningen förenas med en sanktionsavgift på 80 000 kronor upptäcktes flera allvarliga brister i revisorns arbete och åtgärder inom penningtvätt. Revisorn fick underkänt i FAR:s kvalitetskontroll, vilket ledde till att Revisorsinspektionen öppnade ärendet. Revisorn har enligt Tillsynsnämnden bland annat äventyrat sitt oberoende genom att samarbeta med två redovisningsbyråer och misslyckats med att dokumentera viktiga delar av sina revisioner. I två av fallen har han inte granskat viktiga poster ordentligt, och i ett av fallen helt låtit bli att granska varulagret. Revisorn har dessutom brutit mot reglerna mot penningtvätt, agerat som revisor i två större företag utan att vara behörig, samt låtit bli att påpeka att ett företags årsredovisning upprättats enligt felaktiga regler.
Varnas för överträdelser av oberoende- och jävsregler
Tillsynsnämnden varnar även två revisorer för att åsidosatt oberoendereglerna i revisorslagen samt jävsbestämmelserna i aktiebolagslagen. De två revisorerna arbetar i samma revisionsnätverk, ett kommanditbolag där de båda sitter i styrelsen för aktiebolaget som är bolagets komplementär. Revisorn X syster, som också jobbar i kommanditbolaget, är gift med en styrelseledamot i fem bolag som revideras av revisorn Y. X är även revisor för moderbolaget i den koncern där ett av dessa bolag ingår och har granskat moderbolagets koncernredovisning.
Bristande efterlevnad av penningtvättsregelverket
Ytterligare en revisor varnas för han i flera avseenden brustit i sina skyldigheter enligt penningtvättsregelverket. Samma revisor har i revisionsberättelsen även uttalat att han varken kunde till- eller avstyrka fastställandet av bolagets resultat- och balansräkning, vilket Revisorsinspektionen ansåg att han inte haft grund för.
I det femte ärendet beslutade tillsynsnämnden att ge revisorn en erinran för att han inte granskat uppgifter om rättstvister på ett tillfredsställande sätt och därmed åsidosatt god revisionssed.
Revisorsinspektionen har avböjt att kommentera besluten.
Kristina Israelsson