Vissa kunder är kvar sedan 1970-talet då kombibyrån PBAB startade. I början av 2000-talet tog Carina Hedrum över när hennes pappa Peter Berling hastigt gick bort. Nu har tredje generationen, Oliwer Hedrum, börjat sin bana. Kan han locka nya kunder till familjebyrån?

Ett lågt tegelhus i Stockholmsförorten Sköndal. I receptionen sitter Oliwer Hedrum, nyligen blev han tredje generationen att börja arbeta på PBAB. Byrån som grundades av Peter Berling och drevs av honom och hustrun Britt, togs senare över av dottern Carina Hedrum.

Nu har alltså hennes son gjort entré i företaget. Sedan tidigare är också Carinas bror anställd i företaget, som IT-specialist.

Tre generationer, Britt, Carina och Oliwer, sitter i företagets konferensrum och samtalar över en kopp kaffe. Familjeföretagande och generationsskifte är PBAB:s styrka och frågorna ligger dem varmt om hjärtat.

– Ja, men det beror ju på att vi inte bara hjälper andra med det utan att vi också lever det själva. Allt det där som våra kunder går igenom har vi själva varit med om, säger Carina Hedrum.

Oväntat snabbt skifte vid dödsfall

Det har nu gått drygt 20 år sedan Carina Hedrum snabbt och oväntat fick kliva in och ta över byrån efter sin pappa Peter när han hastigt gick bort 2003. För Carina Hedrum, som då var på väg att bli revisor var det självklart att träda in, målet hade ju ändå varit för henne att arbeta vidare med familjens företag, men inte så tidigt och inte under de omständigheterna.

– När Peter gick bort skrev vi omedelbart ett brev till alla våra kunder där vi förklarade vad som hänt och erbjöd dem att Carina klev in i hans ställe. De allra flesta accepterade det och alla uppskattade hur vi hanterade den svåra situationen, berättar Britt Berling.

Sett i backspegeln är det tydligt att kunderna inte bara accepterade Carina Hedrum som påskrivande revisor utan också att de är trogna sitt PBAB. Det är nämligen inte bara på kombibyrån som generationsskiften skett utan även hos ett flertal av kunderna.

– Vi brukar säga att vi vill ha våra kunder långsiktigt och då menar vi inte bara fem-tio år utan i ett par generationer. Långsiktighet, det är vad allt handlar om. Vi har kunder som varit med oss sedan 70-talet, säger Carina Hedrum.

Ny generation ger nya kunder

Nu ser familjen med spänning fram på om, och i så fall hur, Oliwer Hedrums start på PBAB kommer att påverka. Kanske lockar det nya kunder i hans egen ålder.

– Jag har ju många kompisar från skolan som är ekonomiintresserade och som funderar på att starta företag, säger han.

Oliwer Hedrum har läst ekonomi på gymnasiet och började efter studenten att jobba på PBAB i receptionen där han är ansiktet utåt mot kunderna och parallellt arbetar med löpande bokföring. Han planerar också att studera vidare på deltid och tycker det är skönt att kunna kombinera jobb och studier. Dessutom spelar han bandy på A-lagsnivå, en sport som också kräver hans tid och engagemang.

– Visst är det skönt för honom att ha en möjlighet att flexa vid behov, men i den roll som Oliwer nu har på PBAB är det mestadels hans fokus att vara här på plats, säger Carina Hedrum och konstaterar därmed att sonen inte får någon specialbehandling på arbetsplatsen.

Våga ta de svåra samtalen

Generationsskiften kan komma plötsligt, som för PBAB. I ett familjeföretag handlar det inte bara om att hantera sorgen efter en nära anhörig som går bort, utan samtidigt om att driva ett företag vidare och få det att fungera så smärtfritt som möjligt. För att det ska kunna ske är det avgörande att ha en tydlig successionsordning, och att man har vågat prata om vad som kan hända. Allt för att minimera risken för oenigheter kring arvsfrågor, vem som ska ta över vissa roller på ett företag och så vidare. På PBAB har det inte varit några problem.

– Det finns så klart utmaningar med generationsskiften och familjeföretagande, men i botten tror jag att det handlar om personer och värderingar. Vi som personer har inte så mycket drama i oss i den här familjen. Det rullar på. Den största utmaningen för oss är nog snarare: när har vi paus från jobbet och när har vi det inte. Men det har nog inte med generationsskiftet eller oss att göra, det tror jag är vanligt hos småföretagare och i familjeföretag generellt, säger Carina Hedrum.

Charlotta Marténg