Bara 25 procent av de aktörer som omfattas av EU:s nya koldioxidtull har rapporterat sina utsläpp. Bristande rapportering kan leda till sanktioner och i värsta fall importförbud. Skatterådgivare och revisorer har en viktig roll i att hjälpa företag leva upp till kraven.

Sedan den 1 oktober 2023 måste importörer av järn, gödningsmedel och andra koldioxidintensiva varor rapportera sina utsläpp. Bakgrunden är EU:s beslut att införa CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), en klimattull på importer till EU.

Tidningen Balans har tidigare berättat att bara 15 procent av de aktörer som omfattas av de nya reglerna lämnade in den första rapporten. Därefter har rapporteringsgraden ökat successivt. Under det första kvartalet 2024 rapporterade 20 procent av berörda aktörer och under det andra kvartalet steg den siffran till 25 procent.

Hans Peter Larsson, auktoriserad skatterådgivare och skatteansvarig på FAR, är positiv till att rapporteringsgraden har ökat men betonar att alla aktörer måste lämna in sin rapport.

– Nu är det viktigt att alla berörda aktörer börjar rapportera sina utsläpp och här kan vår bransch hjälpa till. Både skatterådgivare och revisorer har ett ansvar i den här frågan.

Risk för sanktioner och importförbud

Aktörer som inte uppfyller sina rapporteringsskyldigheter riskerar sanktioner. Naturvårdsverket har inte utfärdat några sanktionsavgifter än men uppger att det kan bli aktuellt vid upprepade brister i regelefterlevnaden.

Från och med 2026 krävs det att importörer har beviljats status som ”godkänd CBAM-deklarant” för att få importera koldioxidintensiva varor. Regelefterlevnaden under övergångsperioden 2023–2025 kommer att vägas in vid handläggning av ansökan. Det betyder att importörer som har haft allvarliga eller upprepade överträdelser kan nekas tillstånd.

Viktig hållbarhetsfråga för branschen

I slutet av september arrangerade tankesmedjan SNS ett seminarium om EU:s nya klimattullar. Representanter från både myndigheter och företag samlades för att diskutera tillämpningen och effektiviteten i det nya regelverket. Initiativet kommer från FAR som anser att det är en viktig hållbarhetsfråga inom skatt och redovisning.

– Från 2026 kommer rapporteringen att ligga till grund för en utsläppsavgift. Det kvarstår dock utmaningar med att mäta storleken på utsläppen, även om förtydliganden kommer löpande. FAR är angelägen om att regelverket blir tydligt och tillämpbart, säger Hans Peter Larsson.

Fram till det andra kvartalet 2024 har det varit möjligt att rapportera standardvärden för utsläpp men från och med rapporteringen för det tredje kvartalet måste aktörerna rapportera de faktiska utsläppen. Det ställer krav på att leverantörerna beräknar utsläppen och överför nödvändig information till importören. Senast den sista oktober ska rapporten vara inlämnad.

Eric Widegren