Hon har jobbat med revison och redovisning i över 40 år, är författare till ett stort antal böcker och fördjupningsartiklar på området och en uppskattad föreläsare och mentor. Eva Törning är minst sagt en veteran i branschen, men att sluta jobba är inget som lockar.

– Jag känner mig absolut inte redo för att gå i pension nu. Att sluta jobba från en dag till en annan skulle bli ett alldeles för stort steg rent mentalt. Men, eftersom jag inte kunde vara kvar som timanställd på min tidigare byrå så hörde jag mig för och det visade sig att Deloitte hade ett behov av mig och min kompetens på deltid, säger Eva Törning, numera redovisningsspecialist på Deloitte.

Även om hon som hon själv uttrycker det är ”hyfsat dålig på att byta jobb” har Eva Törning hunnit arbeta på en rad olika byråer och företag både inom och utanför branschen. Hon började sin karriär på en liten redovisningsbyrå i Karlstad, som också är hennes hemstad. Därefter sökte hon sig vidare till PwC där hon jobbade i totalt 24 år innan hon började som redovisningsspecialist och partner på Grant Thornton i Helsingborg.

– Däremellan gjorde jag en avstickare för en tjänst som ekonomichef på NCC Fastigheter som så småningom placerades i Amsterdam där jag bodde några år. Väl tillbaka i Sverige igen sökte jag en tjänst som kommittésekreterare för redovisningskommittén på justitiedepartementet och det var där mitt intresse för redovisningslagstiftning väcktes, berättar Eva Törning.

”Många seniorer i branschen vill fortsätta jobba”

I december 2009 började hon som partner och redovisningsspecialist på Grant Thornton i Helsingborg där hon slutade i juni 2024. Och nu fortsätter resan i en annan form.

– Som partner på de största byråerna går du i pension mellan 60 och 65 år, det varierar lite mellan byråerna. Gemensamt för alla är att när du avgår som partner så slutar du även som anställd. Men, jag har en känsla av att många seniorer i branschen väljer att fortsätta jobba på ett eller annat sätt. Bara för att du är 60 plus är du inte irrelevant, tvärtom, med tanke på all den erfarenhet du hunnit bygga upp och nu kan dela med dig av.

Själv drivs Eva av att få stötta och vara mentor åt unga inom branschen. Hon har bland annat jobbat mycket med att hjälpa dem som ska skriva revisorsprovet att förbereda sig inför provet. Något som hon kommer att fortsätta med även i sin nya tjänst på Deloitte.

– Min främsta drivkraft är min nyfikenhet och vilja att inspirera andra, att se någon få en aha-upplevelse är helt fantastiskt. Som när jag föreläste på en gymnasieskola och flera av eleverna kom fram efteråt och sa att de tyckte att detta med revision och redovisning verkade jättespännande. Det var det bästa kvittot jag kunde få.

Hänger med yngre kollegor vid kaffemaskinen

I år firar hon 25 år som aktiv inom FAR och 30 år som föreläsare och vill uppmuntra andra seniorer inom branschen att ta tillvara och använda sin kunskap och erfarenhet för att stötta yngre medarbetare.

– Som medlem och aktiv i FAR bär du på en otroligt viktig kunskap som både näringslivet och medarbetare i branschen har stor nytta av. Själv gillar jag att hänga med de yngre kollegorna vid kaffemaskinen, att få höra deras tankar, frågor och resonemang kring olika frågor. De är ju branschens framtid och det är vår skyldighet att se till att de trivs, utvecklas och vill fortsätta att jobba i branschen, säger Eva Törning.

Hon poängterar också att på samma sätt som byråerna behöver attrahera yngre talanger att vilja jobba kvar i branschen behöver de ta hand om all den erfarenhet som finns bland seniora medarbetare. Värdefull kunskap som annars försvinner ut genom dörren.

– En bekant till mig på en annan byrå heter Lars och är som ett levande uppslagsverk. Han har lång erfarenhet av att jobba inom branschen och jobbar numera deltid. Alla på kontoret vet att på tisdagar och fredag är Lars på plats på kontoret och då kan man passa på att ställa frågor till honom eller bolla olika problem och frågeställningar. På så sätt fortsätter hans kunskap och erfarenhet att komma till användning, säger Eva Törning och fortsätter:

– Jag brukar säga att alla behöver en Lars på kontoret, en senior klok gubbe eller gumma som har tid att lyssna och förklara saker och ting i lugn och ro. Det är verkligen guld värt, en win-win för alla parter, oavsett om man har arbetat kort eller länge.

Volontär på Värmestugan

Vid sidan av nya jobbet på Deloitte är Eva Törning volontär på ”Värmestugan” i Helsingborg, som är en ideell organisation som bland annat dagligen serverar mat till hemlösa och andra som av olika anledningar behöver gratis mat. Att hjälpa de som mest behöver det är något hon brinner för och som hon ser fram emot att kunna ägna sig mer åt nu när hon jobbar deltid.

– På ”Värmestugan” träffar jag människor som jag annars inte skulle träffa och det betyder otroligt mycket för mig att känna att jag kan göra någon form av skillnad för de som verkligen behöver det. Vi serverar smörgåsar, varm mat, kaffe och även delar ut kläder och hygienartiklar till gästerna. Sen brukar jag även vara ute och prata om verksamheten både på skolor och för Rotaryföreningar, säger Eva Törning.

Skillnad att kunna bestämma själv

Hur länge Eva Törning själv kommer fortsätta att jobba vet hon inte i dagsläget, utan det får framtiden utvisa.

– Jag tänker att vi får se lite hur det hela utvecklar sig. Skillnaden är att nu är det jag som bestämmer när det är dags att sluta. Jag brukar säga att jag är årsrik, vilket betyder att jag fått vara med om en himla massa under de här åren. Allt har så klart inte varit en dans på rosor, men man lär sig varje dag, så länge viljan finns, säger Eva Törning med ett leende.

Evas tips till andra seniorer i branschen

  • Plocka russinen ur kakan. Fundera på hur du faktiskt vill ha ditt liv och hitta ett upplägg som passar dig och din livssituation.

  • Bejaka deltid så får du tid över att även engagera dig i andra saker som du brinner för exempelvis idrott, volontärsarbete, styrelsearbete, undervisning, politiskt arbete etc. Då får man en successiv övergång till pensioneringen och alla arbetsgivare kräver faktiskt inte att man jobbar heltid.

  • Säsonga! Inom revisions- och redovisningsbranschen är det ju vissa månader som är mer hektiska än andra. Man skulle i teorin kunna jobba dessa månader och sedan vara ledig (under förutsättning att man håller sig à jour hela året).

  • Fundera över hur du skulle kunna bidra eller dela med dig av all den kunskap och erfarenhet som du hunnit samla på dig under ditt yrkesliv. Kanske kan du föreläsa för unga som är nyfikna på branschen eller bli mentor eller engagera dig som läxhjälpare.

Kristina Israelsson