Det är bra att vi tillsammans konkretiserar vad rådgivningstjänster kan innebära för branschens olika yrkesroller. Men vi ska inte lägga ribban för lågt, tycker Ramona Liungman, auktoriserad redovisningskonsult. En erfaren redovisningskonsult kan vara en bättre rådgivare än en nyutexaminerad revisor, skriver hon.
Balans har i ett par artiklar lyft redovisningskonsultens roll som rådgivare, en fråga som varit i fokus det senaste decenniet. Personligen har jag alltid tänkt att när digitaliseringen och automatiseringen tar över mer och mer av den löpande hanteringen av företagets räkenskaper kommer vår roll att förändras. Inte försvinna. Förändringen har inte varit ett hot, utan en möjlighet för oss att ta en mer rådgivande roll.
Jag välkomnar att Ludvig Grimlund i tidningen Balans uppmanar till att vi ska bli mer konkreta när vi talar om rådgivning, och närma oss en mer enhetlig definition i branschen. Enligt Ludvig Grimlund bör denna definition ligga nära det vardagsnära och det som redovisningskonsulter redan gör. Jag tycker inte att vi behöver nöja oss med det. Erfarna redovisningskonsulter ska inte backa från mer avancerad rådgivning.
Ludvig Grimlund säger vidare att rådgivning bör uppta ungefär 30 procent av redovisningskonsultens tid. Även här tycker jag att vi ska våga lägga ribban högre. Vi på Elera har som mål att under 2025 ska vi redovisningskonsulter lägga 50 procent av vår tid på rådgivning. Hittills har vi givit så mycket rådgivning gratis, av ren vilja att hjälpa kunden, men nu har vi benat ut vad som är vår standardtjänst och allt utanför det redovisas som andra tjänster i tidredovisningen.
Hur ska vi göra konkret? Jag menar att vi kan paketera rådgivningstjänsterna beroende på vilken kompetensnivå som krävs. Vi kan och vi ska kunna förvänta oss kvalificerad rådgivning av en senior auktoriserad redovisningskonsult. Utöver erfarenheten har en senior auktoriserad redovisningskonsult haft åratal av krav på utbildningstimmar för att upprätthålla sin auktorisation. Låt då den auktoriserade redovisningskonsulten vara den rådgivande redovisningskonsulten!
Vi får ofta frågor om leasing, likviditetsanalyser, moms eller hjälp med kollektivavtalsfrågor. Många redovisningskonsulter är också med på styrelsemöten där strategiska beslut tas. Ska vi då avstå från dessa diskussioner? Absolut inte. Vem ska annars ge denna rådgivning? Tror man att en nyutexaminerad revisor är mer kvalificerad att svara på dessa frågor? Övning ger färdighet, och vi har redan tagit på oss dessa uppgifter i många år. Den rådgivande redovisningskonsulten kan till exempel lyfta kunden inom följande områden:
Digitalisering: Konsulten kan fungera som digitaliseringscoach och hjälpa företag att effektivisera sina processer och integrationer.
Specifika frågor: Konsulter stödjer företag som själva sköter bokföring men behöver råd om leasing, förmånsbilar eller månads-/kvartalsavstämningar.
HR-frågor: Konsulter stöter ofta på HR-frågor från kunderna och jobbar löpande med företag som har nuddat vid nästan alla kollektivavtal och även suttit med vid fackliga förhandlingar när kunden behövt det.
Skattefrågor: Konsulter hanterar moms och skattefrågor från kunderna. Vi vet att vi inte är skatterådgivare men vi vet också att vi enligt god redovisningssed inte ska anta uppdrag som inte ryms inom vår kompetens.
Hållbarhet: Konsulter kan finns till hjälp för att t.ex. att följa upp balansen mellan finansiella nyckeltal och hållbara nyckeltal eller KPI:er.
Affärsrådgivning: Företagsstart eller överlåtelser och löpande frågor emellanåt. Konsulter ger råd om affärsplaner, budget, koncernbildning, och även inför en eventuell likvidation.
Strategi och ledarskap: Erfarna konsulter deltar i styrelsemöten för att ge råd kring nyckeltal och företagsutvecklingen och är ett viktigt bollplank som bidrar med sin kunskap för att hjälpa företaget förändras/utvecklas på kort och lång sikt.
Ovanstående gör många redovisningskonsulter redan i dag. Både i enmansföretag och i 300-miljonerskoncerner. Jag är övertygad om att många byråer redan har minst en rådgivare inom respektive område ovan på plats. Även enmansbyrån kan hantera mycket av detta!
Låt oss därför fortsätta utvecklas och erbjuda den rådgivning som våra kunder efterfrågar, utan förlegade uppfattningar om vad en redovisningskonsult får göra. Vi är företagarnas närmaste rådgivare, och framtiden ligger i vår förmåga att anpassa oss och växa tillsammans med dem.
Och när du är osäker – ta hjälp av dina branschkollegor eller involvera externa kompetenser inom andra branscher att ta vid, som exempelvis skatteexperter och jurister. Vi ska jobba tillsammans inom branschen och utanför med samma syfte: att hjälpa företagaren!
Ramona Liungman, COO, Elera.
Det här är en debatt på Balans. Åsikter och synpunkter som framförs är författarens egna.