Tidigare under hösten publicerade tidningen Balans två fördjupningsartiklar om kopplingar och likheter mellan ESRS och IFRS. Läs fördjupningarna här:
EU:s nya standarder för hållbarhetsrapportering, ESRS, har stark koppling till den finansiella rapporteringen enligt IFRS. Det visar en unik studie av FAR:s Strategigrupp Redovisning. Ordförande Pernilla Lundqvist, berättar om resultatet och slutsatserna.
FAR ligger bakom en studie som jämför ESRS med IFRS, vad kommer ni fram till?
– I korthet att likheterna mellan hållbarhetsstandarderna ESRS och redovisningsstandarderna IFRS är mer omfattande än vad vi kunde tro. Det ställer stora krav på samordning vid upprättande av hållbarhetsrapportering och finansiell rapportering.
Vilka krav tänker du på?
– Vi får inte hamna i en situation där företagen säger en sak i hållbarhetsrapporten och en annan i de finansiella rapporterna när det är samma eller liknande upplysningskrav som avses. Och inte heller det omvända att företagen säger samma sak när det är olika upplysningskrav som avses.
Hur har ni gjort studien?
– Vi har varit en arbetsgrupp inom FAR:s Strategigrupp Redovisning beståendes av en handfull personer. Vi har helt enkelt läst ESRS 1, ESRS 2 och ESRS E1 punkt för punkt och jämfört med kraven i IFRS® Redovisningsstandarder.
Varför ville ni göra studien?
– Vi ville helt enkelt se hur nära relaterade standarderna är till varandra och hur stor överlappningen var. Det var också ett sätt för oss specialister på finansiell redovisning att lära oss mer om ESRS.
Var det något som överraskade med resultatet?
– Ja, att graden av kopplingar mellan EFRS och IFRS är så hög.
Vilka slutsatser drar ni av studien?
– Studien visar på vikten att av olika kompetenser jobbar tillsammans såsom hållbarhet, redovisning, controllers etcetera.
Har ni fått några reaktioner på studien?
– Ja såväl nationellt som internationellt, vi har bland annat spridit vårt jobb till branschen såklart men även EFRAG, ESMA samt högskolor och universitet.
Vad ser du som nästa steg inom hållbarhetsrapportering?
– Nu är det fokus på att implementera och utforma de första hållbarhetsrapporterna enligt CSRD och ESRS och få upp en bra nivå på den hållbarhetsdata som rapporteras och presenteras.
Det senaste decenniet har vi talat om integrerad rapportering, är det nu det händer?
– Ja, det är ett ökat fokus på det, men jag tror det blir svårt att mäkta med integrering på kort sikt. Företagen behöver nog ta ett steg i taget. Först behöver de landa i framtagandet av hållbarhetsrapport enligt ESRS, tolkning av regelverket, hur hänvisningar kan ske och så vidare.
Vad är ditt medskick till branschen framåt?
– Samma som inledningsvis: Nu gäller det att vi samarbetar mellan specialister på finansiell redovisning och hållbarhetsredovisning. Det är viktigt att vi är konsekventa och inte säger olika saker i de olika rapporterna, när standarderna faktiskt frågar efter samma eller liknande upplysningar.
Rakel Lennartsson
Personerna bakom studien:
Den uppmärksammade studien om kopplingen mellan ESRS och IFRS är genomförd av en arbetsgrupp inom FAR:s Strategigrupp Redovisning. Arbetsgruppen består av:
Pernilla Lundqvist och Malin Karlsson, EY
Göran Arnell och Magnus Samevik, KPMG
Johanna Strahl, PwC
Dunja Lönnqvist och Henric Larsolle, RSM
Elina Peill, Deloitte
Jan Marton, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Malin Karlsson (EY) och Magnus Samevik (KPMG) har författat den fördjupningsartikel som presenterar studien och resultatet.
Förklaring av förkortningar:
IFRS – International Financial Reporting Standards
ESRS – European Sustainability Reporting Standards
EFRAG – European Financial Reporting Advisory Group
ESMA – European Securities and Markets Authority