Nyheter inför bokslutet 2024 tar upp förändringar av årsredovisningslagen och bokföringslagen. I artikeln lyfts också införandet av IFRS 18.

För 24:e året i följd har KPMG skrivit artikeln Nyheter inför bokslutet, som även Balans publicerar. Vi har intervjuat Helle Kant, redovisningsspecialist och huvudförfattare till artikeln, om innehållet.

Finns det något särskilt att vara extra uppmärksam på inför bokslutet?

– En viktig sak är att vara observant på tidpunkterna för ikraftträdande för nya lagregler och ny normgivning, exempelvis de nya reglerna i årsredovisningslagen som kan bli tillämpliga tidigare för företag med brutet räkenskapsår än för företag med kalenderår som räkenskapsår. En annan ändring som berör alla företag är de nya moderniserade reglerna i bokföringslagen om överföring av räkenskapsinformation och när räkenskapsinformation får förstöras som trädde i kraft den 1 juli 2024.

Vad är annars den stora nyheten i artikeln?

– Införandet av IFRS 18 är troligen det som på sikt kommer att påverka företagen mest vad gäller finansiell rapportering, även om tillämpningen av IFRS 18 sker först 2027.

Vad är syftet bakom IFRS 18?

– Med dagens IFRS redovisningsstandarder använder företag olika format för att presentera resultatet, vilket försvårar för investerare att jämföra olika företags resultatgenerering. Som svar på investerares krav på mer relevant och jämförbar information syftar IFRS 18 till att ge mer enhetlig presentation i resultaträkning och kassaflödesanalys, samt mer disaggregerad information i de primära rapporterna och noterna. Främst förändras tre nyckelområden: strukturen på resultaträkningen, införandet av upplysningar om ”management-defined performance measures” (MPM) samt ökad dissaggregering av poster och uppmuntran till tydliga benämningar på poster.

Vilka andra stora nyheter tar ni upp i artikeln?

– Något som vi har känt till ett tag är de nya kraven på hållbarhetsrapportering som många företag redan arbetar med. Arbetet med hållbarhet och införandet av CSRD är en stor fråga som påverkar i princip alla företag. Kraven innebär ett ökat fokus på vilka hållbarhetsrisker och möjligheter företagen står inför och hur de kan komma att påverka verksamheten och även den finansiella rapporteringen. ESMA har hållbarhetsrapportering som ett fokusområde och påminner även om sambandet mellan hållbarhetsrapportering och den finansiella rapporteringen.

Dan Håfström