Vartannat företag saknar kompetens att möta ny EU-reglering och CSRD sticker ut, visar en rapport från Aspia. En annan rapport, från systemleverantören Xledger, visar att CSRD skapar stress hos ekonomi- och hållbarhetschefer.

Ute på företagen pågår just nu en kamp mot klockan. Från och med årsskiftet behöver de ha system på plats för att samla in hållbarhetsdata på ett strukturerat vis. För räkenskapsår 2025 ska datan börja rapporteras enligt det nya hållbarhetsredovisningsdirektivet CSRD.

Rapporteringskravet gäller till att börja med de största företagen, men de kommer att begära data från mindre dotterbolag (om det rör sig om koncerner) eller underleverantörer. Så alla berörs och mindre företag uppmanas att sätta i gång redan nu, eftersom de också kommer att omfattas av lagkraven så småningom.

”När vi tog pulsen på hållbarhets- och ekonomicheferna uppgav drygt hälften att de i stor eller ganska stor grad känner stress över att möta det nya direktivet”, skriver Xledger i sin rapport.

Rapporten bygger på en enkät om CSRD bland ekonomi- och hållbarhetsansvariga på företag med över 250 anställda. Bilden bekräftas av en annan rapport, från Redovisningsbyrån Aspia.

Med hjälp av Ipsos har Aspia låtit intervjua över 500 beslutsfattare på företag i olika storleksklasser. 49 procent av företagen saknar tillräcklig kompetens att hantera ny EU-reglering och CSRD är den nya reglering som vållar mest bekymmer – 59 procent av de tillfrågade uppger att de saknar kompetens att hantera CSRD.

En tredjedel av bolagen i Aspias rapport säger sig vilja köpa in expertis för att hantera alla de nya lagkraven från EU. Men när är det egentligen rätt att köpa in konsulthjälp? Balans frågade Nicklas Bohman, Sverigechef på Aspia.

– Om man anser att en kompetens är strategiskt viktig eller affärskritisk för företaget brukar vi säga att man ska ha den in-house. Annars, om den är viktig men inte affärskritisk, så klan man outsourca den. Men man behöver inte outsourca hela området, utan det kan handla om en kombination, säger Nicklas Bohman.

När det gäller CSRD rekommenderar Nicklas Bohman alla företag att utse en ansvarig person. Sedan kan olika delar outsourcas. Själva hållbarhetsrapporten passar bra att lägga ut, men arbetet med hållbarhet behöver bottna i företaget.

– Företagen behöver göra en översyn och bena ut vad de förväntas göra inom ramen för CSRD, i de flesta fall involverar det både interna och externa resurser.

Hur ser det ut på konsultsidan då, är FAR:s medlemsföretag redo att möta den stora efterfrågan?

– Jag upplever att vår bransch som helhet är duktig på att fånga frågor tidigt. Vi har många specialister i branschen som sprider kunskap internt via FAR och Balans, säger Nicklas Bohman.

På Aspia har man byggt upp kompetensen på hållbarhetsområdet under ett antal år, dels genom strategiska förvärv, dels genom rekryteringar. Därtill bygger Aspia upp sina interna resurser genom att utbilda sina medarbetare.

– Branschen som helhet investerar mycket i området. Kunskap är vår råvara, det är det vi investerar i, säger Nicklas Bohman.

Exempel på utmaningar som företag upplever:

  • Skapa ett fungerande mätsystem

  • Skapa ett system för effektiv datainsamling

  • Insamling av data längs hela leverantörskedjan

  • Skapa tydlig ansvarsfördelning (mellan ekonomi- och hållbarhetschef)

Källa: Xledger

Rakel Lennartsson