Med 32 procent kvinnliga delägare har Deloitte den mest jämställda delägarskaran i Big4. HR-chef Anna Pontén är ”stolt men inte nöjd” och ser att byråns inriktning mot tech och management kommer att innebära särskilda utmaningar framöver.
Trots ett helt jämställt inval det senaste året tycks Deloitte har parkerat på 32 procent kvinnliga delägare.
– Det har hänt förut att vi legat stabilt i flera år och sedan ökat igen, säger HR-chef Anna Pontén, och fortsätter:
– För oss har jämställdhet aldrig varit ett numbers game. Vi har aldrig drivit frågan för att vi ska få till siffrorna. Det är inte det som har påverkat vårt handlande, utan tron på att det här är rätt sak att göra ur ett affärsmässigt perspektiv.
Deloittes strukturerade jämställdhetsarbete började för över tio år sedan och har gett resultat såtillvida att Deloitte har det mest jämställda delägarskapet inom Big 4.
– Jag är stolt över att vi är där vi är men inte nöjd förrän vi når intervallet 40–60, som är vår vision. Samtidigt styrs vi inte av statistiken utan för oss handlar det om rätt person vid rätt tillfälle, säger Anna Pontén.
Hon poängterar även att det är missvisande att tala om ett branschgenomsnitt eftersom branschen inte är enhetlig. Byråerna som ingår i Balans jämställdhetsundersökning har olika profil. Exempelvis Aspia är en renodlad redovisningsbyrå, medan Deloitte nyligen sålde hela sin redovisningsverksamhet. I stället växer Deloitte inom strategi och tech.
– Deloitte är inte längre någon klassisk revisionsbyrå så konkurrensmässigt jämför vi oss även med stora konsultbolag som IBM, Accenture eller Cap Gemini och McKinsey.
Att anställa inom tech innebär en ny utmaning eftersom det är en sektor där det fortfarande råder underskott på kvinnor.
– Vi rekryterar främst från universiteten och där rekryterar vi jämställt, men på senior nivå är det svårare att hitta kvinnliga kandidater, och de som finns är otroligt attraktiva på arbetsmarknaden.
Till skillnad från några av de andra storbyråerna har Deloitte inte lagt ansvaret för jämställdhetsfrågorna på en person.
– Det är ett ansvar som inte kan delegeras utan det måste ägas av den högsta ledningen. Med åren är det ett synsätt som har blivit väl inarbetat i vår partnergrupp där vi har stort fokus på jämställdhet som en affärskritisk fråga, säger Anna Pontén.
Rakel Lennartsson