Branschen bör vara tydlig med var den står och jobba för att spegla hela samhället, där människor kommer från många olika bakgrunder. Det säger Johan Eriksson, kommunikationschef på PwC, apropå byråns medverkan i Järvaveckan.
På onsdag inleds årets upplaga av Järvaveckan. PwC deltar för tredje året i rad och släpper samtidigt en rapport om inkludering och mångfald i näringslivet, tillsammans med Järvaveckan Research.
– PwC har haft ett samarbete med Järvaveckan sedan 2022. Vi är en organisation som är värderingsdriven och vill göra skillnad i samhället, vilket rimmar väl med Järvaveckans mål och syften, säger byråns kommunikationschef Johan Eriksson.
PwC har utökat samarbetet med Järva
Järvaveckan startades 2016 av Ahmed Abdirahman som en mötesplats för att minska avståndet mellan medborgare, politiker, civilsamhälle och näringsliv. Johan Eriksson som har en bakgrund på TryggHansa och Swedbank, initierade för några år sedan ett samarbete mellan Järvaveckan och Swedbank och drog i gång ett liknande samarbete när han sedan bytte arbetsplats till PwC.
– Samarbetet baserades från början på PwC:s deltagande under själva veckan men har utökats mer och mer. Nu tar vi även fram kunskapsrapporter tillsammans med Järvaveckan Research, bland annat om valdeltagande och demokrati. Nu i dagarna släpper vi en rapport om statusen för mångfald och inkludering i näringslivet, säger han och fortsätter:
– Jag har varit med i ett antal år och ser att Järvaveckan öppnar många dörrar och fungerar som en mötesplats för nya typer av samtal och möten som inte skulle ha skett annars.
Vad har branschen för ansvar att påverka frågor om mångfald och inkludering?
– Revision och rådgivning har en viktig roll att spela i samhället och är en central del av det svenska näringslivet. Därför är det väldigt roligt att FAR som branschorganisation är med under årets Järvavecka. Jag tycker att det är viktigt att branschen och dess företag engagerar sig mer och tar ett större ansvar, till exempel genom partnerskap som Järvaveckan och liknande initiativ. Vi behöver också aktivt diskutera och våga ta ställning i frågor om inkludering och människors lika värde. Dessutom är vi en rekryteringsintensiv bransch som anställer tusentals nya kollegor varje år. Det gör att vi kanske ännu mer än andra branscher bör vara tydliga med var vi står och jobba för att spegla hela samhället, där människor kommer från många olika bakgrunder.
Varför är Järvaveckan en viktig plats att vara på för PwC?
– För oss på PwC är det viktigt att ta ställning och agera kring frågor om demokrati och människors lika värde och inte bara låta det stanna vid tomt prat. Det gör vi till exempel genom Järvaveckan och genom vårt mentorprogram Include som vi drivit i tio år. Där jobbar vi med gymnasieklasser i utsatta områden, och en av klasserna kommer att vara med under Järvaveckan.
Var kommer ditt eget engagemang ifrån?
– Jag precis som många andra drivs av viljan att göra skillnad både privat och i yrkeslivet och vill personligen se till att ta mitt ansvar, bland annat när det gäller att stå upp för frågor om människors lika värde. Det är extra viktigt att våga göra det i den här tiden av osäkerhet och ökade klyftor i samhället. Därför uppskattar jag att jobba på en värderingsdriven organisation som PwC. I år har vi engagerat ännu fler volontärer som bland annat ska hjälpa till på Järvaveckans jobbtorg och med cv-skola. Volontärplatserna fylldes snabbt, vilket visar att det finns ett stort engagemang bland medarbetarna. Det är väldigt glädjande.
Om Järvaveckan 2024
Årets upplaga av Järvaveckan har temat ”Framtidens Sverige” och går av stapeln 29–30 maj på Spånga IP i Stockholm. Revision och rådgivnings- samt redovisningsbranschen finns representerad genom FAR, PwC och Allians Revision & Redovisning.
Järvaveckan, som har funnits sedan 2016, är en mötesplats för samhällsengagerade företag, föreningar, myndigheter, politiker och medborgare. Det är ett forum som främjar öppna samtal och minskar avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter och företagsledare.
Sara Steinholtz Sparby