Mazars och revisionsföretaget Forvis bildar nätverket Forvis Mazars. Genom det nya nätverket hoppas svenska VD:n Karin Westerlund på ett ökat självförtroende och en större plats på arenan.
Den 3 juni lanserades Forvis Mazars – ett nytt, globalt nätverk med bara två medlemmar. Mazars, ett internationellt partnerskap verksamt i över 100 länder, och revisionsföretaget Forvis, med säte i USA.
– I en tid av stora förändringar för företag över hela världen och en förändrad marknadsdynamik var tillfället och tiden rätt för både Mazars och Forvis, som samarbetat under nästan 20 år, att ta nästa steg, säger Karin Westerlund, VD för svenska Forvis Mazars.
Gemensam strategi för framtiden
Forvis Mazars ska verka under ett globalt varumärke och utveckla båda företagens gemensamma strategier. Karin Westerlund beskriver syftet som att bättre kunna hjälpa kunder på deras tillväxtresa och internationella expansion, och på samma gång ge medarbetarna tillgång till ännu fler karriärmöjligheter.
– Båda medlemsföretagen har liknande företagskulturer, men givetvis har det sina utmaningar att lansera ett nytt varumärke – inte bara när det gäller att introducera ett nytt företagsnamn och en ny logga, säger Karin Westerlund.
Utmaning för hållbarheten
När Balans är på besök på Mazars Stockholmskontor några veckor före namnbytet märks inte mycket av den kommande förändringen. Den uppmärksamme kanske noterar att det står ovanligt många reklamprylar, som pennor, reflexer och handsprit i receptionen. Men bakom kulissen sjuder aktiviteten och mötena avlöser varandra för att allt ska falla på plats.
Mazars VD Karin Westerlund, stannar vid det stora panoramafönstret med utsikt över Regeringsgatan i centrala Stockholm. Om de som skyndar fram på gatan där nere lyfter blicken och tittar några våningar upp möts de ännu av Mazars logotyp i stor stil i fönstret. Snart ska den ersättas av en ny. Forvis Mazars.
– Allt det gamla ska bort, papper, pennor, ryggsäckar, vattenflaskor … På alla ställen ska Mazars bytas mot Forvis Mazars. Men vi är väldigt noga med att det som inte ska behållas återvinns på bästa möjliga sätt. Utöver det ska mycket ändras över en natt, intranät och mallar, information på vår webb och sociala medier ska uppdateras. Ja, det är ett omfattande arbete att byta varumärke, säger Karin Westerlund.
Får en starkare bas i USA
För en byrå som profilerat sig med ett starkt hållbarhetstänk är det en utmaning. Samtidigt som det skaver att göra sig av med fullt funktionella ting ser ledningen och medarbetarna fram emot det nya nätverket. Jenny Stenesjö Wöhrman är chef för affärsområdet skatt och arbetar med skattefrågor globalt inom Forvis Mazars. Hon tror att de potentiella vinsterna med att bli Forvis Mazars är stora.
– Vi är verkligen jätteglada över det här. Det har inte fått så mycket uppmärksamhet i Sverige, men internationellt är det här en mycket stor sak. Vi blir nu topp tio i USA och det betyder mycket både för oss som arbetar inom företaget och för våra kunder, säger Jenny Stenesjö Wöhrman.
Det nya nätverket ger både en bredare kompetens och ett större nätverk. Det är viktigt för affärerna i Europa, konstaterar Jenny Stenesjö Wöhrman.
– Eftersom Forvis är etablerade över hela USA kan Mazars befintliga och blivande kunder nu få bättre möjligheter till hjälp med frågor relaterade till andra länder, säger hon.
Lång process för att bilda nätverket
Processen när två företag i den här storleksordningen bildar ett nytt, gemensamt nätverk är omfattande och tidskrävande. Diskussionerna har pågått under flera år och för de involverade har de omgärdats av stark sekretess och så kallade non-disclosure agreements. Det har helt enkelt varit förbjudet för dem att tala med andra om vad som är på gång.
Hur leder man verksamheten i en sådan förändringsprocess? För Karin Westerlund är det tydligt.
– Allt handlar i grund och botten om kommunikation. Att hela tiden ge så mycket information som möjligt och säkerställa att alla får tillgång till samma information, och att vara så transparent runt förändringen som det bara går, säger Karin Westerlund.
Jenny Stenesjö Wöhrman håller med:
– Det har underlättat att vi har liknande värderingar inom båda företagen och haft stort fokus på att det ska ske i konsensus. När vi har haft partnermöten har det varit viktigt att nå full enighet i frågorna som rör det nya nätverket. Då blir det också lättare att föra förändringen vidare i organisationen. Man kan säga att det är som ett giftermål mellan två unika parter med ett ordnat äktenskapsförord, säger Jenny Stenesjö Wöhrman.
Båda parter representerade i ledningen
I den nya internationella koncernledningen som byggts upp har det också varit viktigt att alla funktioner representeras av minst en person från Mazars och en från Forvis, för att skapa en gemensam ledning.
– Vår förhoppning är nu att det nya nätverket ska bidra till ett ökat självförtroende och en möjlighet att ta en allt större plats på den globala arenan, säger Karin Westerlund.
Internationella möjligheter för medarbetarna
För medarbetarna blir det nya nätverket allra tydligast för de som har kunder verksamma i utlandet. Dessutom hoppas ledningen i Sverige att de nya möjligheterna gör Forvis Mazars till en ännu attraktivare arbetsgivare.
– För medarbetare som vill prova på att arbeta utomlands ett tag öppnas nu nya möjligheter. Vi kommer precis som tidigare att kunna erbjuda våra medarbetare att ha världen som sitt arbetsfält, men framför allt kommer det nya nätverket att öppna dörrar i USA och ge tillfälle att skapa en spännande, internationell karriär. Det ser vi som ett stort värde för våra medarbetares personliga utveckling, säger Karin Westerlund.
Dan Håfström
Det här är Forvis Mazars
Forvis Mazars lanserades den 3 juni 2024 när Mazars, ett internationellt partnerskap verksamt i över 100 länder, bildade ett nytt nätverk tillsammans med FORVIS, ett topprankat revisionsföretag i USA.
Forvis Mazars ska leverera revisions-, skatte- och rådgivningstjänster till kunder över hela världen.
Drygt 40.000 medarbetare arbetar inom nätverket, varav cirka 250 i Sverige.