Med 40 procent kvinnor i delägarkretsen blir Grant Thornton den första stora revisionsbyrån i Sverige att nå jämställdhet. Nästa steg är makten och inflytandet: – Jämställdhet i rummet är en sak, men aktier och rösträtt är kanske ännu viktigare, säger Grant Thorntons VD Henrik Johansson.

Vid helgens delägarmöte valde Grant Thornton in sju nya delägare, varav fem kvinnor. Därmed blev Grant Thornton den första stora revisionsbyrån i Sverige att nå 40 procent kvinnor i delägarkretsen, den undre gränsen för jämställdhet. Branschgenomsnittet i Balans senaste mätning ligger på 31 procent. (Redovisningsbyrån Aspia är med i genomsnittet och var först med att nå jämställt delägande. Grant Thornton är först av de traditionella revisionsbyråerna.)

– Jag är väldigt stolt över att vi har varit så uthålliga i det här arbetet. Vi vet att en bredd av perspektiv ger både bättre arbetsmiljö och innovation samt bättre rådgivning och kundvärde, säger Grant Thorntons VD Henrik Johansson.

Han ser tillbaka på när han själv valdes in som delägare 2009. Då var andelen kvinnor 20 procent. När tidigare VD:n Peter Bodin 2016 satte målet om 40 procent kvinnor hade byrån nått upp till 24 procent kvinnor i delägarkretsen. 2024 når Grant Thornton målet, men det är bara en milstolpe, betonar Henrik Johansson:

– Vi är extremt stolta att vi har nått 40 procent kvinnor bland delägare, men att vi är extremt stolta är inte samma sak som att vi är färdiga. Nu måste delägandet speglas i makten helt enkelt. Vi är inte där än, så vi måste fortsätta att jobba med det, och jag tror aldrig att vi blir klara utan vi måste jobba med det i alla steg hela tiden.

Vad återstår att göra?

– Antalet i rummet har stor betydelse, och vi är superstolta att vi är den första stora revisionsbyrån som når 40 procent kvinnor. Men sedan kommer rösträtt, aktieägande och ekonomisk ersättning och det är lika viktigt, eller kanske ännu viktigare, säger Henrik Johansson och fortsätter:

– Var finns makten i revisions- och rådgivningsbranschen? Vi vill flytta fram flaggan och komma i mål med den delen också.

Därför går Grant Thornton nu ut och redovisar sitt ägande öppet. I dag innehas 35 procent av aktierna i Grant Thornton av kvinnor. Ägandet släpar alltså efter, men det är någonting som byrån nu kommer att jobba ännu hårdare med att åtgärda, och man utmanar övriga byråer att hänga på.

– Om branschen kan hänga på är det jättebra. För det stärker attraktiviteten för hela branschen och det är bra för alla revisionsbyråer, för både oss och våra kollegor, säger Henrik Johansson.

Varför är det viktigt att ägandet är jämställt?

– Jag skulle säga att det har stor betydelse. Det är någonting som speglas ut i organisationen, där vi vill att alla ska ha samma möjligheter att nå hela vägen. Ägandet har ett starkt signalvärde. Jag skulle själv ha svårt att stå där och säga att vi driver jämställdhet och vi har jämställt på alla nivåer, men sedan när vi ska rösta kring frågor i framtiden då är det 80–20 till männen. Någonstans måste ju ägandet spegla hur byrån ser ut som helhet, från den senaste anställda till den som har jobbat längst på byrån.

Henrik Johansson återkommer till att jämställdhetsarbetet får störst genomslag när det sker på branschnivå.

– Det är väldigt glädjande att revisionsbranschen som helhet driver frågan väldigt tydligt. Flera byråer har gjort stora förflyttningar och i den senaste mätningen låg snittet på 31 procent kvinnor bland delägarna.

Jämställdhetsfrågan är en viktig del i branschens attraktivitet och trovärdighet, inte minst när det handlar om att hjälpa Sveriges företag med deras hållbarhetsarbete.

– För att kunna göra det måste vi först och främst jobba med vår interna hållbarhet, säger Henrik Johansson som från och med nu lovar full transparens kring kvinnornas makt och inflytande i Grant Thornton.

Rakel Lennartsson