Proaktiv kommunikation och utbildning av kunderna är avgörande för att se till att de anställdas pensionsavsättningar blir korrekta. Det menar auktoriserade lönekonsulterna Fredrik Öhrström och Helena Nilsson på EY.

Balans publicerade nyligen en artikel om felaktiga pensionsavsättningar, som enligt statistik från IDUR berör var femte anställd. Cirka två tredjedelar av avvikelserna beror på att företagen betalar för mycket och en tredjedel på att de betalar för lite. Detta innebär i sin tur att företagens kostnader blir felaktigt höga eller att de anställda får alltför låg pensionsinbetalning. En av anledningarna till avvikelserna kan enligt Fredrik Öhrström, auktoriserad lönekonsult på EY bero på bristande kompetens och förståelse för skillnader i rapporteringen mellan ITP1 så kallad premiebestämd pension och ITP2, förmånsbestämd pension.

−ITP1 rapporteras månadsvis, vilket kan leda till felaktiga belopp på grund av klassificeringar av lönearter och missförstånd kring skattepliktiga förmåner. ITP2 däremot har en enklare grundberäkning, men är mer komplex i hur de rörliga lönedelarna ska beräknas som styrs av hur många år en medarbetare varit anställd, säger Fredrik Öhrström.

Rapporteringstjänster ställer inga kontrollfrågor

Informationsbrist hos de som hanterar pensionslösningar och administratörerna (de som genomför rapporteringen på företagen) kan vara en annan förklaring till felaktiga pensionsavsättningar, menar både Fredrik Öhrström och kollegan Helena Nilsson.

– De flesta rapporteringstjänster som vi stöter på är förenklade och ”dumma”, i betydelsen att de accepterar nästan vilken ändring som helst, utan kontrollfunktioner. Därav ligger merparten av kvalitetssäkringen kring inrapporterade uppgifter hos företaget. Det kan även innebära en ökad risk för fel i de fall det är olika avdelningar inom företaget som sammanställer underlag och filer respektive administrerar själva inrapporteringen säger Helena Nilsson, auktoriserad lönekonsult på EY.

Vilken är den största utmaningen för er som lönekonsulter när det gäller pensionsavsättningar?

Helena Nilsson:

– Den största utmaningen från lönekonsultens sida att få tydliga svar på de frågor som vi ställer till våra kunder gällande ersättningar där det inte klart framgår vad ersättningen avser eller vad den grundar sig i.

Fredrik Öhrström:

− Det är även vanligt att vi får ta del av överenskommelser när bläcket redan torkat, vilket då försämrar förutsättningarna att det blir så bra och kostnadseffektivt som möjligt för alla parter.

Vilka möjligheter har ni som lönekonsulter att hjälpa företagen att se till att pensionsavsättningarna till deras anställda blir korrekta?

Fredrik Öhrström:

– Utbilda, informera, involvera – vara proaktiv och frågvis och kunna försvara varför alla dessa frågor måste ställas. I andra hand är det att vi har insyn i hur rapportering görs alternativt att vi kan stötta kunden med att vi hanterar inrapporteringen utifrån godkända underlag.

Helena Nilsson:

− I rollen som lönekonsult är det viktigt att kunna förklara varför frågorna ställs och vad följderna eller kostnaderna kan bli om man inte ställer dem. Målet är att kunden ska kunna göra medvetna val framåt, med dessa definitioner och ramar i bakhuvudet.

Kristina Israelsson