Den största förändringen Antti Niemi, VD på Revideco, har gjort efter sin utbrändhet är att lyssna på kroppens signaler. Väckarklockan är slopad. Han vaknar när han vaknar – och undviker tidiga möten. – Ofta vaknar jag ändå tidigt, men sömn är för viktigt för att ignoreras, säger han leende.

Vi möts i Revidecos moderna kontor i Stockholm. Lokalerna är eleganta och inbjudande, som en lobby på ett fint hotell, och bidrog till att byrån nyligen tävlade om utmärkelsen Årets kontor.

Men vårt samtal handlar inte om kontorsinredning eller Revidecos framgångar. Vi pratar om Anttis personliga resa – från att ha mött den omtalade väggen till att hitta tillbaka till arbetsglädjen, och om de utmaningar revisions- och redovisningsbranschen står inför när det gäller stress och utbrändhet.

Tabu kring utbrändhet i branschen

Att prata om utbrändhet har länge varit känsligt, inte minst i högpresterande branscher som revision och redovisning. Psykologen Kerstin Twedmark uttryckte i en intervju med Balans redan 2012 oro över ökande stressproblem, särskilt bland unga kvinnor. Trots att många drabbas, valde få att prata öppet om det.

”Duktiga flickor går inte in i väggen”, fick redaktionen höra när de försökte hitta röster som ville dela med sig.

Skam och tystnad har präglat samtalet om stress och psykisk ohälsa i många år. Även om samtalsklimatet har förbättrats något, är det fortfarande en utmaning att bryta stigmat. Och det hör definitivt inte till vanligheterna att den som berättar om sin upplevelse av att bli utbränd är en man och VD.

Öppenhet som nyckel

Antti Niemi, VD på Revideco, har valt en annan väg. Han är en av mycket få i branschen som valt att vara öppen med sina erfarenheter. Under vårt samtal berättar han om det stora drivet som funnits hela livet och tagit honom framåt. Från uppväxten i Motala dit hans föräldrar kom som arbetskraftsinvandrare från Finland, till tågluffar genom Europa, kockutbildning, FN-tjänstgöring i Bosnien, universitetsstudier i Spanien, jorden runt-resor och jobb som bartender på ett lyxkryssningsfartyg. Tillbaka i Sverige landade han till slut i utbildningen till civilekonom på Handels i Göteborg men på samma tid som studiekamraterna tog en vanlig examen tog Antti en trippelexamen – en magister och dubbla kandidater.

– På den tiden gick det bra att göra så och jag läste fristående kurser i Göteborg och Borås samtidigt, berättar han.

Antti hittar sin byrå

Under studietiden fick Antti upp ögonen för revisions- och rådgivningsbranschen.

– Min plan var att bli VD och jag trodde att om jag började som ekonomichef skulle det vara ett steg på vägen. Det var tufft att få jobb men jag hamnade på ett företag i Stockholm, vilket var tursamt då även den stora kärleken fanns här.

Antti beskriver sitt unga jag som ”en typisk kille” som kanske brett på något i sitt CV.

– Jag skrev att jag kunde bokföring vilket var en lätt överdrift, säger han med ett skratt.

Efter en kort period på företaget kunde han se vart det barkade, och att en konkurs närmade sig. Företaget hann dock bli uppköpta innan dess men det hela ledde till att Antti sökte jobb på Revideco där han nu har varit i nästan 20 år.

– Redan på intervjun sade jag att jag skulle kunna tänka mig att bli VD här en dag, och så blev det ju.

Kombinationen som fick honom att gå in i väggen

Under sina år på Revideco har Antti varit med om omställningen från analogt till digitalt. Han har blivit påskrivande revisor och fått allt större ansvar. När Erik Emilsson bestämde sig för att lämna VD-posten var Antti den påtänkta efterträdaren.

– Jag älskar mitt jobb och hade år efter år bara trappat upp. När jag skulle ta över var jag påskrivande revisor för ett stort antal kunder och tog samtidigt på mig rollen som VD. Så här i efterhand kan jag se att kombinationen gav för mycket jobb. Jag satt med revisionskunderna på dagarna och kontorsarbete på kvällen.

Antti nämner också en faktor till, som kan vara svårt att förstå för den som har sett och hört honom – han tycker att det är jobbigt att prata inför andra människor.

– Jag har alltid gjort det och det har gått bra, men det har också tagit mycket energi, förklarar han.

”Jävlar, nu dör jag. Jag stod på knä, kallsvetten forsade. Jag kände tacksamhet för det liv jag fått. Det blev svart. Mitt namn är Antti J. Niemi och jag hade halvåret innan det här hände uppnått ett av mitt livs stora professionella mål. Jag hade blivit utsedd till VD. Mina krav på mig själv var skyhöga, jag jobbade dygnet runt och jag älskade det jag gjorde.” Så skrev Antti i en krönika på tidningen Balans 2023.

Responsen lät inte vänta på sig.

– Jag fick väldigt många fina reaktioner, både från kollegor i branschen och från andra som kände igen sig.

Avråddes återvända till samma jobb

Antti tror att just transparensen varit avgörande för att han lyckats återhämta sig. Medarbetarna på Revideco visste vad som hänt, och kollegorna tog ansvar under hans sjukskrivning.

– Det var mitt under högsäsong med många revisioner som skulle färdigställas. Utan deras stöd hade det aldrig gått, säger han.

Under sjukskrivningen träffade Antti flera läkare som avrådde honom från att gå tillbaka till samma jobb.

– Jag insåg att jag stod inför en utmaning. En utmaning som inte bara handlade om att ställa om mitt eget liv, utan också en utmaning i att vi som företag behövde ta nästa steg mot att bli en mer hållbar arbetsplats. En utmaning som jag med stort allvar accepterade.

Färre kunder viktigaste förändringen

En ny kurs stakades ut. Bättre vanor, inte så höga krav på sig själv och framför allt att inte vara påskrivande revisor åt så många kunder samtidigt som han har VD-rollen. En strategi för byrån utkristalliserades och de första stegen mot att bli en mer hållbar arbetsgivare togs.

Bland det första Antti tog tag i var att säga upp bolagets sjukförsäkring.

– Om jag fick ge ett enda råd till dig som driver byrå, så är det att se till att ni har en adekvat försäkringslösning. Den ska inte bara täcka brutna ben utan också ge hjälp för stressrelaterade åkommor, något som normalt inte ingår.

Antti vill hellre tala om harmoni än balans. Han tycker att begreppet balans signalerar att allt ska delas exakt lika mellan jobb och fritid – något som sällan är realistiskt.

– Det handlar snarare om att hitta en livsstil som fungerar, där man känner att det finns utrymme för både prestation och återhämtning.

Branschens utmaningar

Personalomsättningen på byrån är låg, vilket Antti är stolt över. Men i vissa delar av branschen är personalomsättningen högre och det är inte ovanligt att många av dem som väljer att lämna yrket är under 40 år.

– Karriären krockar ofta med tiden i livet när man ska bilda familj och bygga upp sitt eget liv. Det är en av våra största utmaningar, säger han.

Han menar att utbrändhet inte bara är ett branschproblem utan ett samhällsproblem. Många arbetsgivare fokuserar för mycket på prestation och för lite på att skapa en miljö där medarbetarna kan hålla över tid.

– När vi säger att vi sätter medarbetarna först, menar vi det. Det är så vi bygger en verksamhet där människor faktiskt mår bra och vill stanna kvar. Min styrka som ledare och det som hjälper mig att hålla fokus på rätt sak – alltså personalen i stället för lönsamheten – är att jag har fått lära mig vad som är viktigt på riktigt, säger Antti.

Charlotta Marténg