Antalet kvalificerade revisorer har minskat med 25 procent sedan 2010 och branschen brottas med att många väljer att lämna yrket. Per Johansson på Revisorsinspektionen ser dock inga tecken på att det råder någon generell brist på revisorer i nuläget.

Sedan 2010 har den svenska revisorskåren minskat med ungefär 25 procent. Minskningen är huvudsakligen en följd av att revisionsplikten för mindre aktiebolag avskaffades samma år.

I dag finns det knappt 3.000 kvalificerade revisorer i Sverige. Per Johansson, myndighetschef på Revisorsinspektionen, menar att det finns tendenser på att kåren har stabiliserats runt 3.000.

– Det är i grunden marknaden som reglerar behovet av revisorer och det kan vara så att marknaden nu har hittat en lämplig nivå. Vi följer utvecklingen noga men det är branschen och revisionsföretagen som bäst kan göra den bedömningen av resursbehoven.

Enligt Per Johansson är det svårt att svara på hur många revisorer som behövs men Revisorsinspektionen har inte fått några signaler på någon generell revisorsbrist.

– Däremot kan bilden se annorlunda ut i olika delar av landet. Förutsättningarna skiljer sig mellan stad och land. En del mindre byråer vi träffar upplever en revisorsbrist. Det är inte lika lätt att rekrytera och behålla medarbetare på landsbygden.

Många lämnar yrket

En utmaning som hela revisions- och rådgivningsbranschen brottas med är att många väljer att lämna branschen. Enligt FAR:s framtidsstudie ”I en föränderlig tid” beror det främst på hög arbetsbelastning och stress, för låg lön samt att arbetet upplevs som enformigt och regelstyrt.

Under perioden 2019–2023 valde 1.166 kvalificerade revisorer att lämna yrket, varav 722 personer under 60 år. Per Johansson menar att det är en viktig fråga för branschen att jobba med men att Revisorsinspektionen har begränsade möjligheter att påverka utvecklingen.

– Det är givetvis tråkigt att så många unga lämnar branschen och en utmaning för kåren. Auktorisationen är en otrolig kvalitetsstämpel och som auktoriserad revisor är du väldigt attraktiv på arbetsmarknaden. Branschen och revisionsföretagen behöver analysera orsakerna till att så många slutar och jobba på att behålla personalen.

”Öppnat upp för fler revisorer”

Revisorsinspektionen har däremot en viktig roll när det gäller inflödet till branschen och ansvarar till exempel för utbildningskraven, revisorsprovet och auktorisationen.

– De senaste åren har vi sett över kompetenskraven, möjliggjort olika utbildningsbakgrund och breddat vägen in i yrket. Det har öppnat upp för fler personer i branschen och det är också fler som skriver provet i dag. Procentuellt sett är det inte lika många som klarar provet nu men i absoluta tal ligger vi kvar på ungefär samma nivå, säger Per Johansson.

Intaget har dock inte varit tillräckligt högt för att ersätta alla de som gått i pension eller av annan anledning valt att lämna branschen. Under åren 2019–2023 var det 782 personer som klarade revisorsprovet (jämfört med de 1.166 som lämnade branschen under samma period).

Få återvänder

Ett annat sätt att öka inflödet är att få fler att återvända till branschen. Revisorsinspektionen har vidtagit en del åtgärder för att göra det enklare att återvända till yrket. Under åren 2019–2023 var det dock bara 72 personer som valde att återvända.

– Det ska vara lätt att få tillbaka sin auktorisation när man kommer tillbaka till yrket. Tyvärr har vi inte sett någon lyft ännu men vi följer utvecklingen noga, säger Per Johansson.

Hög ålder ingen utmaning

Den nuvarande revisorskåren består till 17 procent av revisorer över 60 år. Revisorsinspektionen ser dock inga problem med den nuvarande åldersstrukturen.

– Vi har många revisorer över 60 år men det här är ett yrke där man egentligen kan fortsätta och utvecklas i hela sitt yrkesverksamma liv. Det finns revisorer som är över 80 år och fortsatt verksamma. Vi bedömer att den största utmaningen ligger i att få fler att stanna kvar i branschen, säger Per Johansson.

Kvalificerade revisorer i Sverige

I november 2024 fanns det totalt 2.996 kvalificerade revisor i Sverige, varav 2.796 auktoriserade revisorer och 200 godkända revisorer. Sedan 2013 är det endast möjligt att bli auktoriserad.

Källa: Revisorsinspektionen

Eric Widegren