Bara 36 procent av de totalt 118 tentanderna fick godkänt på vårens revisorsprov. Det är den lägsta andelen som fått godkänt sedan det nuvarande revisorsprovet skapades 2013. Enligt Robert Wennberg, affärsområdeschef Kompetens på FAR, var resultatet på IFRS-frågorna sämre än vanligt.
Av de 118 personer som skrev vårens revisorsprov den 27–28 maj fick endast 43 personer godkänt resultat, vilket motsvarar 36 procent. 83 av provdeltagarna kom från de sju största byråerna (BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG, Mazars och PwC) och 35 personer från övriga byråer.
− Vi strävar efter att provet ska hålla en jämn nivå över tid och vi har inte någon förklaring till varför vårens prov hade ett så pass lågt antal som fick godkänt, säger Christer Petersson, sekreterare i Revisorsinspektionens examensråd.
Tentanderna hade svårt med IFRS och hållbarhet
Robert Wennberg. Foto: Christian Gustavsson Robert Wennberg, affärsområdeschef Kompetens på FAR, har följt resultaten från revisorsprovet under många år. Han menar att en av förklaringarna till att så pass få fick godkänt på vårens prov var att resultatet på IFRS-frågorna var sämre än vanligt.
– IFRS är ett brett område där få som skriver provet har en djup praktisk erfarenhet och det kan skilja ganska mycket på vilken kunskap man besitter inom olika områden. Liksom tidigare prov innebär också hållbarhetsfrågan utmaningar för tentanderna, vilket visar på utmaningen att pröva ett område där få har praktisk erfarenhet, säger Robert Wennberg.
Stor skillnad mellan EY och resten
Bland tentanderna från de största byråerna skrev 40 procent godkänt. Deltagarna från EY utmärkte sig genom att klara provet klart bäst, hela 67 procent av provdeltagarna från EY fick godkänt. Från de mindre byråerna blev endast 29 procent av tentanderna godkända. Deltagarna från de mindre byråerna klarade sig därmed bättre än vid det föregående provtillfället då endast 18 procent från de mindre byråerna blev godkända.
Hur kan det vara så pass stor skillnad mellan EY och övriga byråer?
− Skillnader i utfall mellan byråer kan bero på flera saker som vilken teoretisk utbildning som byrån tillhandahåller, allsidigheten i praktiken och hur nomineringsprocessen ser ut för att få skriva provet. Så det är svårt att säga exakt vad den skillnaden beror på, säger Robert Wennberg.
Nästa tillfälle att skriva revisorsprovet är 2–3 december 2024. Ansökan är öppen från den 15 augusti till och med den 5 september.
Kristina Israelsson
Om revisorsprovet
För bli auktoriserad revisor måste man avlägga revisorsexamen med godkänt resultat. Maxpoängen är 150 och det krävs 90 poäng eller mer för godkänt resultat. Provet för revisorsexamen ordnas av Revisorsinspektionen (RI) två gånger per år, på våren och hösten. Vid myndigheten finns ett examensråd som ska se till att provet håller en hög och jämn kvalitet och svårighetsgrad. Provet konstrueras och rättas av en provkonstruktör som myndigheten upphandlat. Provet pågår under två dagar, sex timmar per dag. Avgiften för att få skriva provet är 25.000 kr.
Källa: Revisorsinspektionen