Ibland när jag tänker på min möjlighet att påverka världen känner jag mig som ett löv i en höststorm, och den tekniska utvecklingen blir till en tsunami som tornar upp sig ute till havs och när som helst kommer att svepa bort värdet av all min tillägnade kunskap.

Min känsla av maktlöshet tilltar av våld och konflikter i vår omvärld. Någon tunnelbanestation bort: Barn som mördar andra barn för att få en plats i det kriminella gänget. På lite längre avstånd: Fullskaligt krig med hundratusentals döda och outsägligt lidande.

Här kommer miljondollarsfrågan: Hur ska jag hantera min oro, och dessutom göra något åt dess orsaker?

En lika viktig som självklar insikt är att både oro och konflikter, åtminstone delvis, beror på dålig kommunikation. Och vårt stora problem är ofta den skriande bristen på forum och arenor där viktiga möten och samtal blir möjliga.

En kanske lika självklar insikt: Det bästa sättet att hantera oron och åtminstone göra något för att förbättra världen, är antagligen att gräva där jag står, eller rättare sagt sitter på min kontorsstol. Så finns det något runt omkring mig här på Fleminggatan 7 där FAR har sitt säte, som kan skänka lite hopp?

Ja, faktiskt.

Tänk bara att här på kontoret träffas, nästan dagligen, personer från konkurrerande revisionsbyråer och redovisningsbyråer för att diskutera branschens och yrkesrollernas utveckling. På något märkligt sätt blir det möjligt att pausa den stenhårda kampen om marknadsandelar och tillsammans ta ansvar för en större helhet. Man kan bara önska att fler delar av samhället och världen hade tillgång till en liknande plats.

FAR fyllde 100 förra året. Medlemstidningen Balans fyller 50 nästa år. Vi jobbar med hög ambitionsnivå för att fortsätta vara relevanta för medlemmar, bransch och samhälle. En av våra viktigaste uppgifter tror jag är att bereda plats för ett kontinuerligt samtal som hjälper oss att förstå varandra, omvärlden och den tekniska utvecklingen.

Tillsammans kan vi se till att oron inte tar överhanden, och jag tillåter mig att hoppas att vi också kan styra utvecklingen i vettig riktning.

Några hoppfulla tecken i tiden:

  1. FAR deltog i början av sommaren i Järvaveckan och släppte rapporten Företagandets förutsättningar i utsatta områden tillsammans med grundaren Ahmed Abdirahman och Järvaveckan Research. Vi som var där och informerade om ”Ekonomivägen” fick träffa massor av nyfikna ungdomar. Kredd till Johan Eriksson och PwC som är branschens föregångare på Järvaveckan samt till Allians och Ekonomibolaget som gästade i FAR:s tält. Blir det fler byråer som deltar nästa år?

  2. FAR har med VD:n Karin Apelman i spetsen på senare tid tagit flera initiativ till brobyggande mot viktiga samhällsaktörer, politiker och myndigheter, inte minst när det gäller samverkan i kampen mot den organiserade brottsligheten. FAR har också släppt rapporten 11 åtgärder mot ekonomisk brottslighet, som bland annat föreslår statlig auktorisation för redovisningskonsulter. Mycket bra händer alltså även utanför kontoret!

  3. Till sist, ett litet fokusbyte till fotbollsvärlden: Mitt lag Real Madrid, en gång i tiden (möjligen påtvingad) fanbärare för den fascistiska Franco-diktaturen, har på senare tid blivit laget där allt fler spelare aktivt tar ställning mot rasism och extremism. Tack Vini Jr, Rodrygo, Tchouaméni, Camavinga y Mbappé för att ni också ger mig hopp!

    Dan Håfström, Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Balans