När vi började planera för FAR:s 100-årsjubileum väcktes min nyfikenhet på FAR:s och branschens historia. Och i dessa tider, då information och fakta sällan är mer än ett knapptryck bort, var det enkelt att snabbt hitta källor som beskriver utvecklingen av branschen och FAR:s resa från revisorsorganisation till branschorganisation med utbildnings- och förlagsverksamhet.
Under årtiondena kring tiden då FAR bildades handlar det mesta om revisorsprofessionens framväxt och revisionens betydelse för näringsliv och samhälle. Utvecklingen har skett etappvis, ofta som en följd av händelser i omvärlden, som Krugerkraschen 1932 och införandet av en ny aktiebolagslag 1944 som fick stor betydelse för revisorer.
Men historien sträcker sig längre bakåt i tiden än så. Visste du till exempel att spår av revisorers nuvarande yrkesspråk kan skönjas redan i den första kända revisionsberättelsen från 1652, för Norrländska Tjäruhandelskompaniet, där revisorerna ger företagsledningen ansvarsfrihet?
Eller att de första kvinnliga revisorerna, systrarna Thyra och Dagmar Svensson, auktoriserades redan 1914. Att de var före sin tid visas inte minst av att det dröjde hela 37 år tills nästa kvinnliga FAR-revisor blev auktoriserad. I dag, runt 70 år senare, är bilden en helt annan. Allt fler kvinnor blir delägare och har höga positioner i branschen. Och på VD-nivå i de större byråerna är kvinnorna i dag i majoritet.
Sedan 1923 har FAR genomgått flera förändringar. En av de mest betydande är välkomnandet av nya medlemskategorier, först godkända revisorer och specialister och senare även skatterådgivare och redovisnings- och lönekonsulter.
Framtiden är ännu ett oskrivet kort. Men klart är att de vägval och prioriteringar vi gör i dag kommer att ha betydelse för FAR och branschens möjligheter att göra nytta för näringsliv och samhälle även de kommande hundra åren.
Karin Apelman, generalsekreterare och VD i FAR