Äntligen delägare!

Anna Hed drömde om att bli racerförare. Sara Königslehner fick inte vardagen att gå ihop. Helena Nyqvist Johnson jobbade oförtrutet vidare. En dag fick de ett efterlängtat besked.

Fortfarande är bara drygt tre av tio delägare i storbyråerna kvinnor. Branschens egen analys är att fler kvinnor än män hoppar av på vägen mot delägarskap. Men trots allt så ökar andelen kvinnliga delägare, sakta men säkert. Under 2022 så valdes 28 kvinnor in som nya delägare av Big 8-byråerna. Balans har intervjuat tre av dem.

1: Racerförare eller Ally McBeal?

Anna Hed, nybliven partner inom Business Transformation på EY, hade två drömyrken som barn. Det första var racerförare. Det andra var att bli som Ally McBeal, alltså hon som i teveserien jobbar på advokatbyrå i Boston.

– Ally McBeal fick mig att vilja bli någon som hade kostym, säger Anna Hed.

Efter ekonomexamen i Lund inledde hon sin yrkesbana på Deloitte, men lämnade branschen efter några år för en karriär inom bilbranschen (dock inte som racerförare). Efter fyra år kom hon tillbaka, denna gång till en roll inom consulting på EY.

– När jag började på EY hade jag inte som mål att bli partner, men jag visste att möjligheten fanns om jag gjorde bra ifrån mig, säger Anna Hed.

Efter tre år på EY blev hon uttagen till byråns kandidatpool och fick gå en partnerutbildning.

När processen mot eventuellt inval gick in i sitt slutskede blev Anna Hed intervjuad av olika delar av organisationen och fick också presentera sig själv för ledningsgruppen. Det slutgiltiga beskedet fick hon på ett konferenshotell i början av sommaren 2022.

– Jag stötte ihop med en av företagets högre chefer som berättade att jag blivit invald. Det var kul att få beskedet ”live”, särskilt efter att ha genomfört hela invalsprocessen digitalt under en period kantad av covid. Dessutom blev upplevelsen starkare av att träffa kollegor som gratulerade senare på kvällen, säger Anna Hed.

Gruppen av kvinnliga delägare som Anna Hed numera är en del av utgör för närvarande 27 procent av delägarna i EY.

– Vi behöver bli fler och jag hoppas att jag kan vara en förebild för andra kvinnor som siktar på att bli partners. Samtidigt önskar jag att jämställdheten skulle vara så självklar att det inte behövdes kvinnliga förebilder, men där är vi inte än, säger Anna Hed.

Vad betyder titeln partner för din roll på byrån?

– Jag ser inte titeln i sig själv som något viktigt, utan bedöms hellre efter vad jag utför än för min titel. Men mitt mål med rollen blir att stötta och lyfta andra duktiga kollegor och självklart säkerställa en jämställdhet när det gäller de personer jag själv är med och lyfter fram.

2. Ett efterlängtat samtal

I juni 2022 fick Helena Nyqvist Johnson ett speciellt samtal på mobilen. Deloittes styrelseordförande berättade att nomineringsprocessen var avslutad och att styrelsen hade utsett Helena till partner.

– Jag visste att jag hade goda chanser men jag vågade inte ta ut något i förskott. Det var fantastiskt roligt att få beskedet, säger Helena Nyqvist Johnson, partner Tax & Legal, Global Employer Services på Deloitte.

Hon började på Deloitte direkt efter juristlinjen och hade jobbat på byrån i 15 år när mobilsamtalet kom. Resan mot partnerskap hade gått i etapper och blivit extra intensiv under åren före inträdet.

– Partnergruppen följer ens utveckling och när de tycker man är mogen så blir man nominerad och då får man också en större inblick och blir mer involverad i invalsprocessen. Under processen fick jag hålla en dragning för ledningsgruppen där jag presenterade mig själv och vad jag har att bidra med till verksamheten, säger Helena Nyqvist Johnson.

När hon som nybakad jurist började på Deloitte framstod möjligheten att bli partner som ganska avlägsen. På den tiden, 2007, var bara var tionde delägare i Deloitte kvinna. Trots den numerära ojämställdheten upplevde inte Helena Nyqvist Johnson det faktum att hon var kvinna som ett hinder. Samtidigt betonar hon betydelsen av både kvinnliga förebilder och av att andelen kvinnor ökar. På vägen till delägarskapet har Helena Nyqvist Johnson fått stöd av många personer, men de som betytt mest professionellt är två kvinnor: Anna Sabelström Holmberg och Frida Haglund. Anna Sabelström Holmberg har under de senaste åren haft rollen som Helena Nyqvist Johnsons coach.

– Hon har fått mig att tänka till och formulera mig kring vad som är mina styrkor. Hon har också uppmuntrat mig att våga ifrågasätta och utmana både mig själv och omvärlden, säger Helena Nyqvist Johnson.

Frida Haglund har under flera år varit Helena Nyqvist Johnsons chef och stöttat under hela resan till delägarskap.

– Bara något år efter att jag börjat på Deloitte så blev Frida partner. Då blev det väldigt påtagligt för mig att även kvinnor har chansen. Och nu är jag själv partner.

BALANS_2023_N02_A0006_bild2

3. Lyxig återkomst till branschen

Sara Königslehner, auktoriserad revisor och numera partner på BDO, lämnade liksom Anna Hed branschen under en period. Sara Königslehner hade jobbat i nästan åtta år på EY och hunnit bli manager då hon slutade.

– Det var ett svårt beslut, men jobbet jag hade innebar en hel del övertid och trots att jag och min man delade lika på ansvaret fick vi inte vardagslivet att gå ihop när barnen var små, säger Sara Königslehner.

Efter tre år som redovisningschef på ett apoteksföretag började hon sakna stimulansen, utvecklingen och kundkontakterna från revision och rådgivning. Barnen hade blivit större och det kändes möjligt att prova igen. Hon fick kontakt med BDO och tackade ja till en roll som gruppchef inom revision. Här upplevde hon att det fanns en kultur som passade henne och att hon fick bättre förutsättningar att hålla balans mellan jobb och familj.

– Även om revisionsbranschen har sina utmaningar med bitvis väldigt hög arbetsbelastning jobbar vi generellt sett mindre övertid på BDO och har ett uttalat mål om ett hållbart arbetsliv med en rimlig arbetsbelastning. Den skillnaden betyder mycket för mig, säger Sara Königslehner.

På BDO fick hon ganska snart byråns VD Malin Nilsson som sin personliga coach (counseling partner).

– Vi hade kontinuerliga avstämningar och efter något år kom vi fram till att delägarskap var ett bra mål för mig att sikta på. Det kändes lyxigt att få det engagemanget från sin högsta chef, säger Sara Königslehner.

2020 blev hon uttagen till byråns speciella program för att få kvinnor att stanna kvar och göra karriär på BDO, kallat YOU. I programmet ingick nätverksträffar med övriga kandidater och löpande coachsamtal med en av byråns mer erfarna partners Carl-Johan Kjellman.

– Fokus under coachsamtalen låg på mina utvecklingsområden, det kunde till exempel handla om införsäljning av uppdrag till nya kunder och ett stärkt kontaktnät, säger Sara Königslehner.

I maj 2022 blev Sara Königslehner kallad till ett möte med två partners som ingår i delägarberedningen. Agendan var ”framtidsplaner”.

– Jag hade ju lite på känn vad mötet skulle handla om, men jag blev jätteglad när de berättade att delägargruppen ville erbjuda mig en plats som partner. För mig var det ett erkännande om att det jag gör är viktigt för företaget.

Nu när du blivit partner, vilka mål finns det kvar?

– Det finns många mål kvar! Till exempel har jag vissa drömkunder som jag vill arbeta för att skapa samarbeten med. Jag ser också fram emot att själv coacha kollegor och bidra till att de utvecklas och når sin fulla potential. 

Dan Håfström