När en bedragare kapade kundens mejlserver blev Elera redovisningsbyrå indragen i en komplicerad tvist i mångmiljonklassen. Tack vare ett uppdragsavtal och kompetent juristhjälp fick historien ett lyckligt slut.
Sedan några år driver äkta paret Ramona och Erik Liungman redovisningsbyrån Elera AB tillsammans. Erik Liungman är VD och Ramona Liungman är COO. Den auktoriserade redovisningskonsulten Ramona Liungman har varit verksam i branschen i över 20 år medan civilekonomen Erik Liungman tidigare höll till i storbolagsvärlden och arbetade mycket utomlands. När Balans intervjuar makarna har de nyligen tagit sig igenom arbetslivets i särklass mest energidränerande pärs.
Allting började i december 2020 med ett mejl gällande en betalning för en kunds räkning. Eftersom avsändarens mejladress var korrekt och avsändaren använde samma typsnitt, design, logo, språk och unika avslutande hälsningsfras som kunden brukade använda anade Ramona Liungman inte oråd. Men mejlet visade sig senare komma från en bedragare som kapat kundens mejlserver. Under en period på nära två månader fick bedragaren Ramona Liungman att göra utbetalningar till felaktiga mottagare.
– Jag hade alltså i uppdrag att sköta alla kundens betalningar utan kundens slutattest. Det här var ett arrangemang som jag hade avrått kunden ifrån på grund av eventuella risker, men kunden var väldigt bestämd på att den ville ha det på det här sättet, säger Ramona Liungman.
När den rättmätiga fordringsägaren hörde av sig uppdagades bedrägeriet. Både kunden och Elera polisanmälde och den förut så trevliga kundrelationen förbyttes till något helt annat.
– Det blev en väldigt obehaglig situation där vår kund började strida med alla medel för att inte behöva ta den ekonomiska smällen för det som inträffat, säger Erik Liungman.
Elera fick juristhjälp genom FAR:s försäkringsprogram som gjorde en utredning i ansvarsfrågan. Försäkringsbolaget kom fram till att det var kundens mejlserver som blivit kapad och att Elera inte kunde ställas till svars för kundens bristande IT-säkerhet. Framför allt kunde Elera och försäkringsbolaget hänvisa till att Ramona Liungman agerat enligt det uppdragsavtal med tillhörande uppdragsbeskrivning som hon och kunden hade tecknat.
– Om vi inte hade haft FAR:s uppdragsavtal och fått stöd av jurister hade situationen varit väldigt osäker och annorlunda. Vi hade kunnat hamna i ett scenario där vi själva hade fått anlita advokater och blivit intvingade i en rättegångsprocess med höga kostnader och stora risker, säger Ramona Liungman.
Ramona Liungman och Erik Liungman vill råda branschkollegor att verkligen vara noga med uppdragsavtal och uppdragsbeskrivningar, för alla typer av uppdrag och kunder.
– Vi hade en lång, jättefin och vänskaplig kontakt med den här kunden, och ingenting tydde på att något sådant här skulle hända. Men ibland sker väldigt olyckliga samt tråkiga saker och då är ett tydligt uppdragsavtal en nödvändig trygghet att luta sig mot, säger Ramona Liungman.
Det är fortfarande okänt vem som låg bakom bedrägeriet.
Dan Håfström