Jag vill varken svara ja eller nej. Men frågan måste nu tyvärr ställas. Det i sig är allvarligt.

Den myndighet som ansvarar för att rätt skatt betalas in åtnjuter i Sverige ett unikt högt förtroende för sin servicenivå mot allmänheten. Allt mera information digitaliseras och blir lätt tillgänglig för den som kan navigera i tekniken. Men hur är det med kvaliteten på innehållet? En rättssäkerhetsfråga av rang. Ett förtroende att värna.

Under senare år har vittnesmålen från FAR:s medlemmar om en tendentiös handläggning av skatte­ärenden blivit allt fler. ”Okunniga handläggare”, har man sagt. Det är inte bra. Den som inte har satt sig in i ett ärende eller drivit det vidare i domstol, så vet givetvis inte om det stämmer. Frågor är heller inte alltid svartvita. Ibland saknas även relevanta omständigheter i ett ärende.

Dessa, trots allt, tydliga signaler från medlemmar får nu stöd av en genomgång av Skatteverkets Rättsliga vägledning som Svenskt Näringsliv låtit skatterådgivningsbyrån Svalner göra. Slutsatserna?

  • Verket följer inte fullt ut den så kallade objektivitetsprincipen.

  • Verket brister i vissa fall i transparens och intar en partsställning i sin tolkning av kammarrättsdomar i Rättslig vägledning.

Allvarligt!

Tills vidare är rådet för den som reagerar och höjer på ögonbrynen vid ett svar eller beslut från Skatteverket, stäm av med en Auktoriserad Skatterådgivare FAR. Samtidigt kommer FAR att adressera frågan vid nästa möte som vi har med Skatteverkets ledning i januari: Hur ställer man sig till detta? Åtgärder?

Det är ett gemensamt och allmänt intresse i att verket framöver ska vara att lita på fullt ut. Rättssäkerhet kallas det. Tillit blir resultatet.

Hans Peter Larsson är skatteansvarig på FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR.