Storföretagens redovisning är på väg att förändras i grunden. På sidorna 22-32 kan du läsa om de nya EU-reglerna som innebär att stora företag och finansiella företag kommer att behöva rapportera hur deras verksamheter bidrar till omställningen av ekonomin enligt en lång rad hållbarhetskriterier. Hållbarhetsrapporteringen ska granskas på samma sätt som den finansiella informationen. De nya kraven spås bli ett lyft för revisorsrollen.
Varför är revisorn bäst lämpad att granska även hållbarhetsinformationen?
– Den valda revisorn har de verktyg och processer som bäst lämpar sig för granskning och är väl insatt i företagens förhållanden. Skulle en annan granskare granska hållbarhetsinformationen kommer detta leda till avgränsningsfrågor beträffande granskningsansvaret och kräva att den valda revisorn måste göra avgränsningar i sin revisionsberättelse.
Har dagens revisorer de kunskaper som krävs?
– Det är det många som har, men kunskapsnivån varierar. Jag tror att det kommer att behövas olika typer av utbildningar inom hållbarhetsområdet på byråerna utöver de som redan pågår och även utbildningar i FAR:s regi.
Hur kommer de nya kraven att påverka redovisningskonsulterna?
– Redovisningskonsulterna jobbar visserligen traditionellt med mindre bolag, som inte omfattas av lagkraven på hållbarhetsrapportering. Men vi ser redan idag att kraven på olika typer av hållbarhetsrapportering spiller över på de mindre företagen, till exempel genom att de är kunder eller affärspartners till de som träffas av lagkraven.
Karin Apelman är generalsekreterare och VD i FAR.
På Karins agenda:
Årsmöte med Nordiska Revisorsförbundet (NRF)
Möte med FAR:s Expertnätverk
FAR:s årsstämma med efterföljande seminarium och prisutdelningar