Med dansen som ledstjärna ska Jonny Boström skapa en ny byrå från grunden. Men hur ska han tränga igenom bruset? Och hur gör han för att hitta rätt medarbetare och kunder? Balans hänger med på resan.

Efter många år inom revisions- och rådgivningsbranschen, och som ekonomichef på både bank och försäkringsbolag, kände Jonny Boström i början av 2020 att något skavde.

Uppstarten

− Jag sa bara ja till en massa jobb. Sedan undrade jag varför jag höll på att jobba ihjäl mig. Bara för att jag kan göra något, så kanske jag inte ska göra det? Om jag ändå inte brinner för det.

I samma veva träffade han karriärrådgivaren Charlotte Hågård och bestämde sig för att anlita henne som coach. Och nu är han på väg att bygga upp en byrå där han förverkligar sina två stora passioner; dans och att hjälpa människor med rådgivning.

Med en bakgrund inom båda världarna har Jonny Boström ett enormt nätverk att förlita sig på. Men han vill inte bara ta hand om dansarnas företag, utan ett fullt rimligt scenario är att anställa några av dem som moderna ekonomirådgivare.

− Många dansare tvingas pensionera sig tidigt och omskola sig, eftersom danskarriären oftast är kort. Jag kan lära dem bokföring, eller hur de blir rådgivare i företag, säger Jonny Boström.

Kombinationen bugg, cha cha och ekonomi är inte helt ovanlig, påpekar han, då många dansare i dag tvingas vara egna företagare – och fler än vad man kan tro gör även sin egen bokföring. Förutom gruppen dansare som behöver hitta en ny karriär, finns dessutom många som likt Jonny Boström är ekonomer, men lever och brinner för dans all övrig tid.

Nu är Jonny Boström i startgroparna att starta sin nischade byrå där ett starkt önskemål är att alla som börjar jobba med honom brinner lika mycket för dans som han gör. Tanken är att använda sig av Panalitix-grundaren Rob Nixons idéer och tillsammans med sin coach landa i en framtidsbyrå som tänker nytt.

− Det blir fokus på rådgivning till kunder och andra byråer. Verksamheten ska varken bygga på mig som person eller på att sälja timmar. Vi ska automatisera så mycket det bara går.

Den pågående automatiseringen där AI tar en allt större plats befriar branschen från många administrativa uppgifter. För redovisningskonsulter innebär det att en stor del av arbetet försvinner. Entré: rådgivning och den helt nya roll som framgångsrika konsulter måste iklä sig.

Här gäller det att vara innovativ och tänka utanför boxen.

När konsulten ska bli rådgivare är det en stor fördel att verkligen förstå och kunna sina kunders verksamhet. Då är nischbyrån en oslagbar modell, menar Jan Söderqvist, expert på affärsutveckling inom redovisningsbranschen.

– Nischning har alltid varit väldigt framgångsrikt, eftersom det innebär att man kan leverera ett värde till sina kunder som de inte kan få någon annanstans.

Med digitaliseringen tror Jan Söderqvist att vi kommer att få se mer av nischning. Han får medhåll av Linus Malmberg som är expert på affärsmodellsinnovation. Linus Malmberg är uppvuxen i en konstnärsfamilj och har arbetat med entreprenörskap i hela sitt liv. Han ser en tydlig koppling mellan de två.

– Att starta en redovisningsbyrå är ingen unik idé, men att koppla verksamheten till skapandet är både roligt och smart. Nischvalet är klokt om man kan koppla ihop det med tjänsteförädling och digitalisering, sammanfattar Linus Malmberg.

Men visst är det läskigt, medger Jonny Boström.

− Det är första gången jag börjar på ett vitt papper. Men nu måste jag satsa på det här. Det kommer bära sig på ett eller annat sätt.

Byrån har ett namn! Men hur ska Jonny nå ut?

Fem månader har gått sedan Jonny Boström bestämde sig. Nu är namnet klart. Nischbyrå ska heta MoveByNumbers.

− Jag gillar dubbelmeningen. Dansare memorerar koreografier genom att dela in musiken och stegen i åttor. Som redovisningsbyrå och rådgivare måste du utgå från siffrorna som kunden, företagaren, kan lära sig förstå för att lyfta sin business. Och i båda fallen rör man sig framåt, genom MoveByNumbers, säger Jonny Boström.

Med hjälp av coachen närmar han sig målet att sjösätta nya företaget. Nu är de stora frågorna: Hur ska han nå ut genom bruset? Och vilka marknadsföringskanaler är bäst?

Sitt eget varumärke har Jonny Boström slipat på det senaste halvåret, både genom att synas med större frekvens på Linkedin och genom att skapa ett nytt Instagram-konto.

79 procent av internetanvändarna använder sociala medier varje dag. Det framkommer i den senaste upplagan av Svenskarna och internet. Siffran kan jämföras med hur många som tittar på tv varje dag: 57 procent.

– Det är svårt att välja bort sociala medier om man ska nå ut i dag, säger Cecilia Victoria Kärrberg, grundare och VD på Digitalsnack som är specialiserad på att hjälpa företag att arbeta strategisk med sociala medier.

Det viktigaste för att lyckas på sociala medier, enligt Cecilia Victoria Kärrberg, är att vara ”supernischad”. Hittar man rätt nisch, ett ämne eller ett perspektiv som man är ensam om, kan man i princip bli hur stor som helst. Oavsett om man är nyetablerad eller en gammal auktoritet.

Därför har Jonny Boström anlitat dansaren Mario Perez Amigo för att spela in korta, informativa lanseringsvideos med dans, musik och ekonomi i kombination, där en fråga ställs och får sitt svar med siffror som dyker upp på skärmen kombinerat med bådas proffsiga danssteg.

Med tanke på att Jonny Boströms nisch är just dans borde han kanske ändå fundera på Tiktok, tycker Cecilia Victoria Kärrberg.

– Vill man skapa en viral succé ska man satsa på Tiktok. Det kanske inte ger lika många konverteringar men ett jättestarkt varumärke, säger hon.

Innebär sociala medier att hemsidan är död? Nja. Här har experterna vacklat fram och tillbaka de senaste åren. Vad många är överens om är att en passiv hemsida inte adderar något värde. Däremot kan entreprenören behöva en plattform för att förmedla fördjupad information.

Hitta rätt kunder och medarbetare

Sju månader sedan start och Jonny Boström är inne i ett kritisk skede i skapandet av nischbyrån - nu handlar det om att hitta rätt kunder och medarbetare som får visionen att dansa.

I slutet av april smyglanserade han sitt livsverk via ett första digitalt event via Zoom. I maj var det dags att introducera företagets webb och erbjudandet mot kund. Och redan då hade han lyckats knyta till sig ett tjugotal kunder; företag och stiftelser, främst via sitt redan befintliga nätverk.

− I flera fall handlar det om utländska bolag som driver företag i Sverige och som vi ska hjälpa jobba digitalt, berättar han.

Han ser två kategorier av kunder framför sig. Dels företag som behöver hjälp med rådgivning samt digital bokföring och redovisning, dels andra redovisningsbyråer som behöver stöd i sin transformation till att bli digitala och då i form av webbutbildningar, workshops och projektledning.

Men hur har han gjort för att lyckas med utmaningen: att hitta rätt personal, som tror på hans nisch ekonomi plus dans?

46 procent, nästan vartannat litet företag, har svårt att hitta rätt personer att anställa. Det framkommer i en studie bland småföretagare som gjordes förra året av Jonas Fasth, universitetslektor på Handels i Göteborg.

Framför allt två faktorer gör rekrytering knivigt för små företag. För det första har de mindre bolagen svårt att nå ut till potentiella medarbetare. De har helt enkelt inte samma resurser att synas som ett stort företag. För det andra har de små företagen ett mycket snävare urval av kandidater att välja bland.

– De små företagen måste ta in medarbetare som kan leverera omgående, säger Jonas Fasth.

Som byråchef på heltid har Jonny Boström anlitat redovisningskonsulten Louise Olsson som, säger han, ”går på flest dansföreställningar av alla jag känner.”

Hon ska driva MoveByNumbers med hans hjälp, få rutiner och processer på plats, samt ansvara för onboardingen av kunder och medarbetare. Louise Olsson fanns också i Jonny Boströms nätverk.

− Att hon har arbetat internationellt i Luxemburg ser jag som ett stort plus, säger han, särskilt med tanke på de utländska bolagen vi ska hjälpa, säger han.

I maj anlitades dessutom Evelyne Uittomäki Järnefelt som social media manager på deltid, ungefär 25 procent. Där tog företagsledaren hjälp av en bemanningsbyrå för att hitta en passande profil. Även i den rollen var passionen för dans viktig, understryker Jonny Boström, och berättar att hans nyrekrytering har dansat både streetdance och balett.

Vidare har dansaren Mario Perez Amigo knutits till byrån på deltid, som kreatör med ansvar för det visuella uttrycket i videor.

Och Jonny Boström själv? Han har inte riktigt landat i en titel, men kallar sig för kreativ ledare, digitaliseringsexpert, ekonom och dansare. Och personalstyrkan tar inte slut där.

− Jag ser flera framtidsbehov. Vi kommer att behöva en Service Client Coordinator, det vill säga en administrativ tjänst där personen ansvarar för att driva in kundmaterial, samt flera erfarna redovisningskonsulter, siar han.

Enligt Jonas Fasth är paradoxen generellt att de minsta företagen behöver de duktigaste medarbetarna, men ibland har svårt att matcha de stora bolagen i fråga om nätverk, villkor och lön. Däremot kan man inte slå fast att utvecklingsmöjligheterna är sämre på mindre företag, menar Jonas Fasth som också är något av en ambassadör för de mindre företagen.

– Lärandet som ett litet bolag kan erbjuda slår ut lärandet som du kan får i ett större bolag, säger han. Jonny Boström har med sin smala nisch begränsat sitt urval av potentiella medarbetare. Å andra sidan kan ingen ta miste på att han verkligen brinner för sitt intresse.

– Att ha en tydlig nisch borde kunna öka chansen att nå fram i bruset, säger Jonas Fasth.

Jonny Boström är säker:

− Man måste inte välja mellan dans och ekonomi. Tänk dig en egenföretagare, som sitter trött på soffan och tänker ”Hur ska jag klara det här?”. Så kommer tonåringen och visar ett klipp: ”Kolla, den här gubben som dansar ekonomi, tror du inte han kan hjälpa dig, han verkar fatta vad det handlar om.” Den känslan vill jag åt.

Sofia Hadjipetri Glantz och Rakel Lennartsson