Redovisningskonsulter som inte ställt om sitt arbetssätt måste göra det nu. Det tuffa budskapet skickar Petra Örjegren till sina branschkollegor. Samtidigt är möjligheterna fler än du kanske trodde.
Om det är bra för näringslivet och samhället i stort, måste vi bejaka det oavsett hur det drabbar branschen. Så säger framåtlutade redovisningskonsulter som Balans har intervjuat om Nordic Smart Government (NSG).
– Jag tycker att NSG är en fantastisk grej, för jag ser hur det förenklar för företagandet. Självklart kommer det att påverka konsulterna också, men även om jag är redovisningskonsult är ett fungerande näringsliv det viktigaste för mig, säger Petra Örjegren, grundare och vd på Stabilisator i Östersund.
Vid sidan av att driva fullservicebyrån Stabilisator är Petra Örjegren andra vice ordförande i Företagarna. Det kanske förklarar hennes inställning, men framför allt ser hon möjligheten till ett roligare arbete för konsulterna.
– Jag kan inte säga att bokföring är direkt roligt. Mitt fokus är företagandet och att vara med och utveckla det. Sen behövs bokföring som ett verktyg.
Branschkollegorna Mattias Segerbrand och Carl-Magnus Falk delar Petra Örjegrens optimistiska syn på utvecklingen.
– Effektiviseringen i NSG:s vision är fantastisk. Om den i sin tur tar bort redovisningsbranschens grundpelare må det vara hänt. Vi människor ska inte lägga vår energi på uppgifter som löses bättre av maskiner, säger Mattias Segerbrand, grundare av Saldo Redovisning – Årets framtidsbyrå 2017.
Carl-Magnus Falk är auktoriserad revisor och grundare av Falköga Revision samt utvecklare av redovisningsprogrammet Agoy. Han förutspår att framtidens redovisningskonsulter kommer att kunna ta på sig betydligt större uppdrag än vad som hittills varit vanligt i branschen.
– När folk säger att branschen är rökt säger jag: Nej, tänk om! Se möjligheterna med större uppdrag och roligare, mer intressanta verksamheter.
Programvaran Agoy tar sikte på företag med en omsättning på 100–500 miljoner och 20–199 anställda.
– Sådana företag har ofta en ekonomiavdelning med 1–3 anställda. När de här företagens vd:ar inser att de kan ersätta 3 tjänster med en halv tjänst kommer efterfrågan att öka massivt, säger Carl-Magnus Falk.
På Stabilisator i Östersund har man redan ett par kunder som använder byrån i stället för att ha en egen ekonomiavdelning. Petra Örjegren tror att fler företag kommer att göra det valet när konsulterna kan erbjuda både fler och vassare tjänster. Hon uppmanar alla konsulter att automatisera bokföringen och rikta in sig mot rådgivning.
– Man måste ha ställt om nu eller tänka sig att göra det under året. Annars är man hopplöst efter, säger Petra Örjegren.
På Saldo i Stockholm har man tagit ett radikalt beslut som innebär att man ställer om hela verksamheten mot rådgivning.
– Vi kommer att behöva kliva av redovisningståget. Det innebär att vi kommer att släppa de minsta företagen och gå in på verksamheter som har fler än två anställda och hjälpa dem att driva företag, säger Mattias Segerbrand.
Rakel Lennartsson