Tina Zetterlund har gått från prisbelönt skattechef på KPMG till att börja basa över marknad och försäljning. Vinnarmentaliteten? Den formades under tävlingsåren i puckelpist. Och den höga energinivån genomsyrar allt: ”Jag är bra på att få saker att hända”.
Sexton år gammal lämnade Tina Zetterlund hemmet i Örnsköldsvik för att börja skidgymnasiet i Järpen. Tävlingsinstinkten och vinnarskallen har varit givna följeslagare hela livet. Förutom skidor var även fotboll en stor del av hennes liv som ung. När Tina Zetterlund pratar om att skapa vinnarkänsla och bygga team på KPMG, använder hon sig av fraser som ”att komma överens om spelplanen” och ”veta hur man ska göra mål”.
Efter gymnasiet var det dags för nästa steg; flytta till Stockholm och börja på Handelshögskolan.
– När jag pluggade på Handels var Big 4 inte huvudarbetsgivaren. Men jag hade otroligt lätt för redovisningskurserna, vilket skapade ett intresse. Jag sökte till alla fyra stora i branschen och valde KPMG då de jag hade kontakt med under intervjuerna gav ett väldigt bra intryck. Det har jag aldrig ångrat, säger Tina Zetterlund.
Hon har varit knuten till sin nuvarande arbetsgivare sedan 1997, bortsett från sju månader under 2001 då hon testade vingarna på ett tillväxtföretag. Men hon kom tillbaka. Och det var då skattekarriären började.
1 oktober 2020 lämnade Tina Zetterlund rollen som skattechef efter åtta år, för att ta över ledaransvaret för marknad och försäljning. Titeln Auktoriserad Skatterådgivare FAR är hon dock mån om att behålla.
Hur tycker du att arbetet som skatterådgivare har förändrats?
– Kundmixen är annorlunda. När jag började jobbade vi mycket med revisionskunderna och drev inte egen kundbearbetning på samma sätt som i dag. Sedan kom de första oberoendereglerna från USA efter Enron-skandalen, något som förändrade hela branschen. Vi ändrade fokus till non audit-kunder. Oberoendereglerna har bara ökat och blivit ännu mer komplexa.
– Sedan har det skett en stor förändring vad gäller den moraliska debatten kring skatterådgivning. När jag började på KPMG var vi försiktiga rådgivare, och sågs som tråkiga sådana. Under åren som skattechef är det inget som har gjort mig så glad som att vi var konservativa i vårt arbetssätt. Vi har kunnat hålla en bra linje och stå för att vår rådgivning är hållbar, även när den moraliska pendeln har svängt.
Vilka är de viktigaste skattefrågorna just nu?
– Informationsplikten för skatterådgivare, frågor om ekonomisk arbetsgivare, stödpaketen till följd av corona, digitaliseringsfrågor kopplade till skatt, samt nya tydligare regler från OECD kring hur man hindrar urholkning av ländernas skattebaser för att förhindra aggressiv skatteplanering, för att nämna några.
Hur tror du att andra skulle beskriva din ledarstil?
– Jag uppfattas nog som en ganska stark, bestämd och emellanåt hårdhudad person. Mina förväntningar på mig själv och på medarbetarna är höga. Samtidigt tycker jag om att ge ansvar. Om vi kommer överens om spelplan och storlek och vem som ska göra mål – och håller oss till det – är jag nöjd. När jag känner mig trygg släpper jag tyglarna. Börjar man ändra spelplanens form, storlek eller ritning, så är jag där och petar.
– Min energinivå är hög och jag har förmågan att sprida den till andra och skapa en gemensam målbild. Men att jag kör på kan också göra att jag uppfattas som en bulldozer. Samtidigt har jag också en empatisk sida och bryr mig om kollegor. Det är viktigt för mig att de trivs och mår bra.
International Tax Review (ITR) har under åren belönat ert skatteteam med olika priser och du har utnämnts till Årets europeiska skatteledare. Finns det något annat du är stolt över i karriären?
– Utifrån ett ledarperspektiv är jag allra mest stolt över att ha byggt skatteteamet vi har i dag på KPMG. När vi gick in coronapandemin i mars hade jag lite ont i magen. Men samtidig litade jag på att vi kommer att fixa det här tillsammans. Vi är attraktiva för kunder, targets och på arbetsmarknaden, vilket hjälper i tuffare tider.
Finns det något du hade kunnat gjort annorlunda?
– När jag klev in i rollen som skattechef tyckte jag att det var väldigt tufft emellanåt. Jag var relativt ny som delägare och när man blir chef blir man mer ensam. Och ensam fattar man sällan de bästa besluten. Det tog ett tag innan jag blev trygg i rollen.
– Jag har tagit ett antal beslut som inte alltid har varit särskilt smarta. Det har gällt personalhantering, rekrytering och kommunikation som inte har landat rätt. Då måste man ha ödmjukheten att erkänna att det inte blev bra, lära av misstagen och göra bättre nästa gång. Att vara öppen för feedback och våga erkänna att jag har gjort fel har hjälpt i sådana situationer.
Från oktober 2020 tituleras du marknads- och försäljningschef. Kan skatterådgivare bli bättre försäljare?
– Det viktigaste som skatterådgivare är att vara duktig på skattejuridik och på den praktiska tillämpningen. Men det räcker inte. Vi måste också ha kunder som köper våra tjänster. Då behöver man vara en fena på kundrelationer. Vi har alltid varit duktiga på juridiken, men har blivit väldigt mycket bättre på försäljning, vilket är en viktig del i vår framgångsresa.
Hur kommer det sig att du tackade ja till tjänsten?
– Jag är fortfarande Auktoriserad Skatterådgivare FAR och lead partner för ett antal konton, det vill jag fortsätta med. Men efter åtta år som skattechef ville jag göra något annat. I företagsledningen har jag haft ansvar för marknads- och försäljningsfrågorna det senaste året, men inte i en officiell chefsroll. Ett naturligt nästa steg var att axla ansvaret mer formellt. Jag är bra på att få saker att hända och ser fram emot att hugga tag i den här utmaningen.
Vad har du för nya arbetsuppgifter?
– KPMGs marknads- och försäljningsarbete utifrån kundperspektivet snarare än tjänsteperspektivet. Ansvaret inkluderar bland annat hur vi jobbar med våra största konton och hur vi gör det mer enhetligt, vår go-to-marketstrategi för små och medelstora bolag och hur vi accelererar våra branschsatsningar. I ansvaret ingår också hur vi stärker teamens förmågor på marknadssidan, vilket är en spännande utmaning. Jag är målstyrd och tror att det kommer att gå bra.
Vad hoppas du ha uppnått på tre års sikt?
– Vår vision är att vara det självklara valet på marknaden. Om tre år har vi har haft en kraftig tillväxt och vunnit marknadsandelar. Vi har många duktiga lead partners, där många är kvinnor och vår energinivå kring marknadsbearbetning är hög.
Du har jobbat ihop med din livspartner Mårten Asplund på KPMG i 20 år. Hur har det fungerat?
– Det har fungerat bra. Vi jobbar inte med samma saker och stöter inte på varandra i kundsammanhang. Han är min största kritiker och bästa sparringpartner. Ingen av oss är från Stockholm och båda har gjort karriär med två barn – och vi har klarat allt själva. Därför finns en stor förståelse för varandras arbetssituation. Han har aldrig blivit sur för att jag inte kommit hem till middagen och tvärtom. Vi har flexibla jobb och styr agendan helt själva. Det i kombination med att vi har en helt jämställd relation är en fantastiskt skön känsla.
– Sedan får man vara lite varse om någon kollega tycker att det är jobbigt att vi har en relation. Andra kanske tror att vi berättar allt för varandra om sådant som sker på jobbet. Men vi har faktiskt ett liv utanför KPMG.
Sofia Hadjipetri Glantz