Det går för långsamt. Vad ska vi göra? Charlotte Holgersson är docent i genus, organisation och ledning på KTH. Utifrån ett längre samtal med henne har Balans reporter listat sju insikter som bygger på aktuell forskning.
1. Förstå var problemet sitter
Byråer som gjort ett ojämställt partnerinval säger att det inte fanns tillräckligt många kvinnor. Men det är snarare ett uttryck för att rådande urvalskriterier och karriärsystem inte förmår se kvinnor som kompetenta, menar Charlotte Holgersson.
– Organisationen behöver utgå från att det inte är fel på kvinnorna utan på systemet, säger hon.
2. Bli medveten om omedvetna fördomar
Forskare har närstuderat rekrytering till högre positioner inom professional services. Det visade sig att kandidater som passar in i mallen för den ideala partnern (i det här fallet yngre män) tenderar att få sina styrkor förstärkta medan svagheterna tonas ner. För den som är annorlunda fungerar de omedvetna fördomarna precis tvärtom.
– Det ställs annorlunda och ofta högre krav på de som avviker från normen, säger Charlotte Holgersson.
3. Varför är jämställdhet viktigt för er?
Grant Thornton, som hittills lyckats bäst av byråerna i Balans mätning, vittnar om att det krävs hårt arbete och ett tydligt varför, för att lyckas. Charlotte Holgersson bekräftar: Organisationen måste veta varför jämställdhet är affärskritiskt för företaget.
4. Jämnt fördelat ansvar för det obetalda omsorgsarbetet
Det ”obetalda omsorgsarbetet”, som måste göras för att organisationen ska fungera, utförs ofta av kvinnor. Allt som bidrar till en bra arbetsplats måste synliggöras och bekräftas och arbetsbördan fördelas jämt mellan könen, menar Charlotte Holgersson.
5. Synliggöra och motarbeta icke-händelser
Forskning pekar på kvinnors karriär hindras av att just inget händer. Kvinnor får inte samma stöd, blir inte synliggjorda, inte involverade eller bekräftade i samma utsträckning som manliga kollegor.
6. Jämställdhet är en kunskapsfråga
Kunskap spelar roll, det vill säga, kunskap om hur ojämställdhet kommer till utryck och om hur jämställdhetsarbete kan utformas.
7. Var trovärdig – ge förutsättningar
Att säga att något är viktigt men sedan inte leverera resultat skapar ett trovärdighetsproblem. Mellanchefer behöver tydliga signaler om att jämställdhetsarbetet är prioriterat.
Text: Rakel Lennartsson